fbpx

FABER – PORTRÆTTER

Foto: Phie Beckett Stenbæk (Pressebillede)
Label: W.A.S. Entertainment
Udgivelsesdato: Fredag den 24. september 2021

FABER’s debutalbum åbner døren ind til hendes intime rum, hvor følelser både kan være store og små. 

FABER – PORTRÆTTER
4.5 / 5 Reviewer
Rating0

Nogle mennesker er distanceret fra deres følelsesliv, hvorimod andre lader sig omfavne og tør undersøge, hvad det vil sige at være dem. Lytteren bliver indfanget af FABERs tråde, når hun tør udforske sin følelsesverden og vise den afklædt frem. På FABER’s debutalbum PORTRÆTTER kommer lytteren helt tæt på, når hun blotter sig gang på gang.  

Intronummeret på FABER’s debutalbum er sangen “Fosterstilling”, der langsomt indvier lytteren i hendes indre univers. Sangens navn lægger grobrund for, at FABER inviterer sine lyttere hen til sit sårbare sted. FABER har tidligere udtalt, at hendes debutalbum handler om portrætter, som beskriver personer, situationer og relationer. Når man hører sangen “Fosterstilling”, får man tanken, om alle disse portrætter har fået hende til at krybe sig sammen. 

I FABER’s tekster kan man se en inspiration fra lyrikken og dens måde at lege med sætningsopbygning på. I sangen “Fosterstilling” synger hun // for det fint at // til // få det fint a //, hvilket både er legende og drilsk, samtidig med forståeligt og genkendende for lytteren.  

Når kunstnere skal skrive ærlige tekster, skal de have øje for, at de ikke kommer til at dvale i klicheerne. Der er blevet skrevet linjer op og ned om blødende hjerter gennem tiderne.
FABER formår at skrive den ene ærlige sang efter den anden uden at dvale i klicheernes dal. I sangen “Portræt II” synger FABER i duet med Sebastian Wegener fra Bandet Joyce  // Forenet i tanken om – en forvirrende tankestrøm – der fosser ud hvor vi ikke er hele //. Hun lader således lytteren komme helt tæt på det inderste i relationen uden at give det hele væk. 

FABER forstår, hvordan hun kan indprente sig – gennem ærligheden. Hun viser, at sårbarheden ikke kun behøves at beskrives gennem værelses pop, men den kan udforskes gennem eksploderende lydbilleder og vandrende toner.  

Det, som adskiller PORTRÆTTER  fra et normalt godt velproduceret popalbum, er FABER’s egenskab til at forene det elektroniske univers med det poppet. I det eksperimenterende nummer “Modløs”, bruges der et fast, insisterende beat til at understrege den modløshed, som FABER synger om. Det føles, som nogen eller noget konstant presser den lyttende- alt magten er ude af ens hænder. Det er det konstante, som man bliver magtesløs overfor. 

Et stykke inde i nummeret høres der noget, der minder om grædende stemmer, der efterfølges af FABER’s nærmest rappende stemme, der slår stemningen fuldstændig fast. Nummeret har en fantastisk opbygning, der gør, at lytteren ikke kommer til at kede sig. Det er uforudsigeligt og spændende. 

Denne fantasifuld og genresprængende tilgang til musikken går gennem hele pladen. I popmusikkens verden har man fundet en formel til at skrive en god sang, men denne forestilling splinter FABER. Hun har lavet sin formel, som gør, at man aldrig ved, hvad der venter en på det næste nummer.  

Det som adskiller FABER fra den gængse popscene, kan også være det, som vil gøre hendes indtog på den danske musikscene svær. Hendes musik er anderledes og flere af hendes numre krævede 2-3 gennemlytninger, før jeg forstod dele af facetterne i musikken.
Det er noget, som kan dele vandene, men jeg tror, at FABER samtidig rammer ned i tidsånden med sine ærlige og eksperimenterende tekster. Når man ser FABER’s univers foran sig, trækker det tråde til kunstnere som Rigmor, Uden Ord og BishBuch, der alle har fundet deres plads på musikscenen. 

FABER’s debutalbum er velproduceret, eksperimenterende og et frisk pust til den danske popscene. Jeg håber, at hun kan levere live, for det vil klæde hendes elektroniske univers med en sen aften på Roskilde, hvor alle effekterne og lydene kan bliver skruet det tand højere op. 

Du kan desuden læses vores store interview med FABER, som udkom tidligere i år – > https://bandsoftomorrow.com/2021/02/09/faber-om-at-producere-sin-egen-musik-det-er-skide-irriterende-naar-folk-bliver-overraskede-over-at-jeg-kan-lave-lyde/

Tags:
,
Isabell Larsen-Thomsen
26675@dmjx.dk