fbpx

James Blake – Friends That Break Your Heart

Foto: Christopher Parsons (Pressebillede)
Label: Public Records
Udgivelsesdato: Fredag den 8. oktober 2021

Den følsomme og eftertænksomme sanger, sangskriver og multiinstrumentalist berører tunge vigtige emner på sit nye album, der momentvis stråler, men også synes at savne det umiddelbare ekstraordinære. 

James Blake – Friends That Break Your Heart
0 / 5 Reviewer
Rating0

Når man er musikskribent, finder man hurtigt ud af – hvis man ikke allerede vidste det – hvor mange sange der rent faktisk handler om kærlighed. Tit og ofte en problematisk en af slagsen. James Blakes nye album berører de venskabelige kærlighedsrelationer, som albumtitlen allerede indikerer. 

Allerede på singlerne “Life Is Not The Same” og “Say What You Will” lovede det godt for Blakes nye udspil – smukke velproducerede værker, der virkelig illustrerer Blakes enestående talenter.   

Det er en sårbar og eftertænksom plade med flere stærke relatérbare punchlines og aforismer som  // So if you loved me so much / Why’d you go? Og // all in love is fair / but it’s not fair //. Om sangene handler om den ene eller anden form for kærlighed er vel i for sig lige meget. Og på selv samme sang ender den med at konkludere pladens selvudnævnte tematik og koncept //In the end, it was friends / It was friends who broke my heart //.

Det er ti år siden, at James Blake udsendte sit fantastiske og banebrydende debutalbum. Gennembruddet skyldtes især den smukke fortolkning af Feist ””Limit To Your Love”, der viste hvor dygtig en sanger og nyskabende producer Blake er. Siden er der sket meget for den unge brite med adskillige prominente samarbejder med bland andre Justin Vernon, Frank Ocean og RZA. Så forventninger er altid høje når Blake udgiver nyt. Sidste fredag udgav Blake så dette femte album Friends That Break Your Heart.

Jeg er altid lidt i tvivl om, hvilken genrekasse jeg skal putte James Blake i, og pointen er nok, at han ikke skal puttes i én kasse, men bevæger sig i adskillelige spor og retninger. Dette album er ikke en undtagelse der spænder vidt fra overvældende dance og dub, triphopbeats eller de mere soulede numre. Blake præsenterer også forskellige gæsteoptrædener både SZA og Monica Martin med stærke vokalpræstationer, hvor især Monica Martins inderlige vokal komplimenterer Blake fremragende i duetten på nummeret “Show Me”. 

På ”Foot Forward” og ”Frozen” begiver Blakes sig ud på nye musikalske terræner, med mere attitude og temperament med besøg af rapperne JID SwaVay på sidstnævnte. 

Med sin signifikante store vokal og kælen for produktionerne skaber Blake et sikkert velproduceret album, der stikker i mange retninger, men samtidig formår at være strømlinet. Problemet med pladen bliver dens konceptuelle tematik, der til tider ender med at overskygge den umiddelbare kunstneriske åre, som kan skabe disse magiske øjeblikke. 

James Blake gæster København næste år, nærmere bestemt i KB Hallen d. 6. Maj 2022.

Klaus Nørby Bondegaard
klausbondegaard@bandsoftomorrow.com