fbpx

Ydegirl – Ydegirl

Foto: Luke Abby (Pressebillede)
Label: Escho
Udgivelsesdato: Fredag den 15. oktober 2021

Ydegirl har skabt et kontrastfyldt album, der virker tidsløst i sin genreeksperimenterende komposition. Kunstneren byder på en sonisk pallette, som fungerer bedst dér, hvor der er tid til fordybelse.

Ydegirl – Ydegirl
3.5 / 5 Reviewer
Rating3.5

Den danske performancekunstner, musikproducer og sanger Ydegirl er netop udkommet med sit selvbetitlede debutalbum, som følger op på hendes anmelderroste EP notes19 fra 2019.
Historien bag navnet på Andrea Novels musikalske soloprojekt Ydegirl er i sig selv både poetisk og fascinerende, da hun opkalder sig selv efter et 2000 år gammelt kvindelig fundet i en mose i den hollandske by Yde. Det er for mig en historie, der beskriver den særegne og mystiske lyd, som kendetegner Ydegirls musikalske univers.

For det er netop det mystiske og eventyrlige, der dyrkes på det nye album. Ydegirl formår at skabe et atmosfærisk og sanseligt lydbillede, der forener det organiske og det elektroniske, det minimalistiske og det overvældende, det komfortable og det urovækkende og ikke mindst det løsslupne og det kontrollerede. Det er på mange måder en uberegnelig og perfekt sammensat samling af numre, der i sig selv ikke følger en fast struktur, men som i sin sammenhængskraft giver et overbevisende og naturligt flow.

Inspirationen fra nordisk folk-, barok- og klassisk kompositionsmusik er uden tvivl mest fremtrædende i det ellers alsidige lydbillede, hvor Andrea Novels egne fortolkninger af R&B og popmelodier dog også integreres i et par af albummets numre. Generelt er albummet blottet for den pulserende fremdrift, som vi kender fra den dominerende popmusik, der roterer i radioen.

Det overordnede lydunivers, der præger Ydegirls musikalske udtryk, er de utraditionelle og atmosfæriske kompositioner, der udfolder sig i et roligt tempo. Åbningsnummeret ”just a scene” starter ud med Andrea Novels nærmest messende vokal, som hypnotiserer lytteren, og inviterer os ind i det omfangsrige album. Straks herefter følger den intime og guitardrevne ”Energy”, hvor arrangementet er skåret helt ind til benet og lader os fordybe i den poetiske sangtekst.

”Valley Song” er lige præcis dét nummer, som tenderer til det poppede med sin ørefængende melodi og delvist beat-orienterede form, der formår at skille sig en del ud fra de øvrige numre. Nummeret er mere livligt og udadvendt med sin stemningsfulde cello og dragende guitar. Også ”Zodiac” udvikler sig på overraskende vis fra sin eventyrlige, klassiske kompositionsmusik til et mere R&B-inspireret nummer, der brydes med et underliggende (dog subtilt) beat.

Fælles er det for Ydegirls nyudgivne sangkollektion, at hvert nummer drager os ind i en historiefortællende og nærværende sfære, hvor Andrea Novels varme og længselsfulde vokal står i centrum. Det er et velsammensat debutalbum, som ved, hvad det vil, og på mange måder virker tidsløs i sin genreeksperimenterende komposition. Det er et sanseligt album, som fungerer bedst i sin nærlyttende form, altså der, hvor man har tid til fordybelse. Når det er sagt, så mener jeg, at Ydegirl endnu engang har bevist, at hendes soniske pallette er et friskt pust til de dominerende og radioroterende numre, som præger dansk populærmusik.

Tags:
,
Kira Buur
kirapost@bandsoftomorrow.com