fbpx

Aysay – Su Akar

Foto: Asbjørn Holst Kragh (Synkron) (Pressebillede)
Label: Nordic Notes
Udgivelsesdato: Fredag den 5. november 2021

Varme vinde, bløde toner og energiske melodier omfavner lytteren på Aysays debutalbum ‘Su Akar’.

Aysay – Su Akar
4.5 / 5 Reviewer
Rating0

Aysay trådte ind på den danske musikscene i 2018, og de er nu klar med deres debutalbum. De har som mål at åbne danskernes bevidsthed ved at lade de varme vinde blæser ind over lytterne. Bandet består af frontkvinden Luna Ersahin, Aske Døssing Bendixen og Carl West Hosbond og de har fleste gæster med i studiet på debutpladen. Aysay’s debutalbum hedder Su Akar, som på tyrkisk betyder “vand flyder”. Titlen stammer fra ordsproget “ Su Akar, yolunu bulur” – “vand som flyder altid vil finde sin vej”. Denne tilgang til livet har bandet taget med sig ind i musikken. De forskellige kulturer – kurdisk, tyrkisk og nordisk, flyder ud i hinanden og blandes på det altomfavnende album. De viser gennem musikken, at kultur og mennesker ikke behøves at være segregeret, men at vi kan forenes og forhåbentlig sammen skabe noget større.

“Sular – Intro” er det første nummer, som roligt lukker lytteren ind i det univers, som omfavner hele pladen. Nummeret indeholder det tyrkiske instrument Sipsi, som bliver spillet af Ozan Demit, som blandes med smuk og enkel vokal, der flyder ind i lytterens bevidsthed og tænder for opmærksomheden. Det næste nummer er titelnummeret på albummet “Su Akar”, hvor det meste af teksten er på dansk. Det kan tænkes, at bandet måske starter ud med stortset dansksprogede sange, så de kan tryllebinde de mest kyniske lyttere. Derved når teksten skiftes ud med kurdisk eller tyrkisk, er man som lytter så betaget, at den danske snæversynethed glemmes, og man bades i musikkens overflødighedshorn af lyrisk genistreger. 

Ved en gennemlytning af Aysays debutplade bliver lytteren konfronteret med forskellige sider af sig. Nummeret “Ben Beklemem” starter en ild i lytteren, hvor omgivelser pludselig er trommer, dansende mennesker og store smil. Nummeret kan få selv den mest stivbenet onkel til at bevæge de hvide knogler. Der er samtidig sange som “Yoldas / Ven”, hvor tempoet tages helt ned. Lytteren sættes på sofaen eller endda gulvet, hvortil der udfoldes en varm stjernehimmel med små glimtende håb. Den akustiske guitar giver en følelse af nærvær, imens Lunas vokal føles så dybdefølende og forståelig, selvom lyrikken er så langt fra den danske. Hvis du ikke allerede tænkte på en øm oplevelse, sørger ouden i midten af  nummeret, at du vil blive taget derhen. 

Bandet udforsker og udfolder musikken på mange forskellige måder gennem albummet, som gør, at numrene aldrig bliver ensformige. Selvom numrene holder sig inden for en vis forståelse af det musikalske univers, forstår bandet at vende og dreje lydsiden som en kalejdoskop, så lytteren hele tiden eksponeres for nye billeder. 

Aysay er et band, som blander deres musiske verdensbillede i en stor gryde med alle de rigtige ingredienser. De har skabt et værk, der sprænger de rammer, som vi normalt har sat for vores hverdag. I nummeret “Asiti” bliver lytterens øre forkælet med en perfekt blanding af elektroniske effekter, traditionel melodi og stærk, kontrolleret stemmeføring. Det er et nummer, som udvikler for hver gang, det høres. Musikken er ikke det ene eller det andet, det er en blanding af det hele.

Bandet behandler musikken som en levende organisme, som de fodrer og får til at vokse i forskellige retninger. Det er en blomst, de lader florere i forskellige afarter og farver. Det er forhåbentlig noget, som kan inspirere andre musikere til at udforske andre dele af kulturer og genrer. Su Akar er en velsmurt debutplade, som lægger Aysay godt fra land. De udforsker forskellige sider af musikken og kultur – og vil forhåbentlig få lidt flere danskere til at omfavne forskelligheden og hinanden. Corona er ved at slippe taget i os, så mangler vi kun at slippe vores snæversynet.

Tags:
,
Isabell Larsen-Thomsen
26675@dmjx.dk