fbpx

Ugens Upcoming – AySay

Foto: Asbjørn Holst Kragh (Pressebillede)

Den dansk-tyrkiske trio AySay er aktuelle med deres debutalbum Su Akar, der meget poetisk betyder “vandet flyder”. I den forbindelse har vi valgt trioen som Ugens Upcoming, hvor vi har stillet dem 10 spørgsmål, så du kan lære dem bedre at kende.

AySay er et spirende navn på den danske musikscene, som sammensmelter genretraditionerne fra Mellemøsten med nordiske toner. Frontkvinde Luna Ersahin’s kulturelle baggrunde skinner igennem produktionerne og kommer til udtryk i AySays mangesprogede tekster og budskaber. På singlen “Yoldaş/Ven” bliver vi introduceret til et intimt lydbillede, hvor sammensætningen af klarinet, akustisk guitar, violin og oud sætter tonen for en drømmende musikalsk sfære. Med Luna Ersahins nærværende vokal og samspillet mellem de mellemøstlige toner og det nordiske popunivers skaber AySay et særegent musikalsk landskab, som gør trioen til et meget unikt navn i det musikalske vækstlag – derfor er AySay udvalgt som vores Ugens Upcoming.

1. Hvem er AySay?

– Vi er en trio fra Aarhus, der laver musik, som leger med at blande sprog (dansk, tyrkisk og kurdisk), harmonier og udtryk. Luna Bülow Ersahin er i front på både sang, saz og pandeiro og er bakket op af Carl West Hosbond på guitar og Aske Døssing Bendixen på trommer, percussion og produktion. 

2. Hvordan vil I beskrive jeres lyd?

– Musikken er kort sagt Norden, der møder Mellemøsten. Luna er barn af en kurdisk/tyrkisk far og en etnisk dansk mor, så musikken er på samme måde et mix af begge kulturer og musiktraditioner, som bevæger sig ret flydende mellem genrer. Så lyden er på en måde en rejse rundt i identitet og kulturer.

3. Hvordan startede I?

– Vi startede som et sammenspilshold på MGK (et treårigt musikkursus) i Aarhus i en helt anden konstellation. Vi blev næsten med det samme spurgt, om vi ville spille til et kæmpe arrangement, nemlig åbningen af Aarhus Kulturhovedstad 2017 foran mange tusinde mennesker og både dronning og statsminister – og så blev vi jo næsten nødt til at lave et band. Siden er posen blevet rystet godt og grundigt musikalsk, men det er vi klart blevet stærkere af.

4. Kan I fortælle lidt om den proces, der foregår, når I skriver musik?

– Oftest kommer Luna med en skitse til et nummer, og det er altid spændende, for vi ved aldrig, om det er på det ene, andet, tredje eller måske endda fjerde sprog. Derfra tager vi alle tre fat og færdigkomponerer sangene, til de har fundet en lyd af AySay. Nogle gange tager det lang tid med mange ændringer og flyvske idéer, andre gange er sangen der bare fra starten. Så skal den bare formes og gøres færdig.

5. Hvilke musikere har haft størst indflydelse på jeres lyd?

– Vi har ret forskellige inspirationer hver især, men overall har artister som James Blake, Hollandsk/tyrkiske Altin Gün og dansk/kurdiske Rest in Beats spillet en stor rolle for måden at tilgå og skabe vores lyd.

6. Hvad er der på pladespilleren lige nu?

– Hos Aske sidder Khruangbin i perioder fast på pladespilleren, ellers marokkanske Bab’l’Bluz og så er der noget rigtig spændende over Ydegirls nye plade. Hos Carl er Ghanesiske Pat Thomas og Menahan Street Band i rotation for tiden. Hos Luna er den argentinske duo Camila y Silvio blevet lyttet meget til for tiden og ellers en gammel klassiker, nemlig Ms. Lauryn Hill’s The Miseducation of Lauryn Hill

7. Hvad er I i gang med lige nu? (på musikfronten)

– Lige nu fejrer vi udgivelsen af vores debutalbum, Su Akar, og glæder os til den kommende turné, hvor vi skal rundt i Danmark og et smut til Norge. Det føles totalt optur! I januar begynder et nyt projekt, hvor vi tager til Istanbul og laver en plade, der skal hylde den anatolske musik men i nyfortolkede AySay udgaver i samarbejde med en tyrkisk musiker. Det bliver rigtig spændende! 

8. Hvad er drømmen?

– Drømmen er at skabe bedre plads i Danmark og faktisk hele verden. Bedre plads til flydende identiteter, køn, seksualitet, etniciteter osv. Det er i virkeligheden den proces, der hele tiden er i gang, når vi laver og spiller musik. Det tror vi ville være en kæmpe gevinst for alle på mange planer… og så selvfølgelig en koncert kl. 01 om natten på Gloria-scenen på Roskilde Festival. 

9. Hvis I kun måtte vælge én af jeres sange, folk skulle lytte til, hvilken var det så?

– Sangen “Yoldaş/Ven”, den går lige i hjertet og viser meget godt den helhed, vi prøver at skabe. Den er både på tyrkisk og på dansk. 

10. Hvis jeres musik var en drink, hvilken ville den så være?

– Klart en dark and stormy – en smag af noget velkendt, men som alligevel består af to elementer, der har ret forskellig oprindelse. Og den er god at dele med sine venner.

Kira Buur
kirapost@bandsoftomorrow.com