fbpx

Ugens Upcoming – Helven

Foto: Jonathan Vivaas Kise (Pressebillede)

Den norske sangerinde og producer Helven sigter efter at skabe rammen for fremtidens soveværelses-pop. Med skyhøje ambitioner er Helven derfor Ugens Upcoming, og vi har stillet hende 10 spørgsmål, så du kan lære hende bedre at kende.

Med sine blot 21 år har Helven allerede vist en evne til at skabe en unik lyd, der kun understøttes af hendes dragende vokal. Sangeren og sangskriveren med det borgerlige navn Jenny Bakke er født i Bergen og opvokset i en landsby udenfor Grimstad, men er siden flyttet til Oslo, hvor hun inspireres af storbyen. På trods af sin unge alder mærker man i Helvens musik en vis mængde livserfaring, men uden at miste sin ungdommelige kant. Med en lyd som hun selv beskriver som HiFi-lofi, forsøger Helven at bane vejen for fremtidens soveværelses-pop, og hun er derfor vores Ugens Upcoming.

1. Hvem er Helven?

– Hej! Så hyggeligt at blive interviewet, tusind tak! Jeg er Helven, en 21 år gammel musiker fra en lille gård syd i Norge og laver bedroom-pop, som flyder mellem det mørke og det lyse. Nu har jeg base i Oslo og er aktuel med min debut-EP, som er indspillet i Luft Recordings med Andrew Murray Baardsen (Sassy 009, Pen Gutt) og udgives på Jansen-pladeselskabet 9AM Records. Release er den 14. januar. Jeg glæder mig!

2. Hvordan vil du beskrive din lyd?

– Min sound og denne debut-EP kan man kalde noget i stil med “HiFi-lofi”. Det er analog-foto vist gennem en iPhone og fuld af modsigelser. Min musik er tungt referencepræget på grund af min vinylsamling, som jeg ofte tager frem, og lader mig inspirere af før, jeg sætter mig ned for at lave noget nyt. Så tager jeg alt fra tågede Lana-vibes, Alt-Pop, UK garage og Dylan-poesi frem. Og alt dette samler jeg og blander sammen med mit eget udtryk og mine egne historier, for så at slippe mig løs i kreativiteten og skabe akkurat det, jeg vil skabe lige der. Så ja, jeg vil sige, at min sound er vældig præget af modsigelser, referencer og nuet.

3. Hvordan startede du?

– Jeg lavede både dans og skuespill før, og havde store drømme om at blive skuespiller, men jeg fandt lidt efter lidt ud af, at det egentlig var musikken, som var min drivkraft. Jeg sang en masse, da jeg var lille, og opdigtede egne små sange om får og heste, og lavede små koncerter for familien, men så stoppede det lidt, og jeg blev for det meste ved med musikken lidt i hemmelighed. Jeg ville blive danser, så skuespiller, men følte aldrig, at jeg passede helt ind. 
Så kom corona, og jeg måtte tage hjem fra teaterskolen, som jeg gik på i den periode. Da jeg kom hjem til gården, måtte jeg sidde i karantæne på mit værelse og… Ja, jeg måtte jo finde noget at bruge tiden på. Så tog jeg musikken frem og lærte mig at recorde og producere i Logic, sendte nogle demoer ud til forskellige producere, og fik nogle positive svar. Alt gik vældig hurtigt, og pludselig sad jeg i studie med en producer et halvt år efter. Så blev debut-EP’en klar, jeg fik mig et band, vi spillede lidt rundt i Oslo, så blev jeg signet til Jansen-pladeselskabet 9AM Records, og nu er der ikke længe til EP’en kommer ud, så får vi at se, hvad der sker derfra.

4. Kan du fortælle lidt om den proces, der foregår, når du skriver musik?

– Jeg starter ofte med at finde en følelse, et spørgsmål, en historie eller en slags hemmelighed, sådan at jeg bare holder mig til et tema, og så arbejder jeg rundt om dette. Så finder jeg forskellige inspirationskilder frem, ofte i min vinylsamling, og begynder at skrive. 
Som oftest skriver jeg alt teksten til en enkel og lille melodi, som jeg enten har skrevet på klaver eller på guitar, eller som bare har dukket op i mit hoved, for eksempel på bussen på vej til studiet eller på vej hjem fra en fest. Siden jeg lægger vægt på tekst og budskab i min musik, så er det meget vigtigt for mig at skrive meget og ofte, bortkaste og skrive igen for at komme ind i flowet, hellere end at få skriveblokade efter hvert andet ord. Derefter indspiller jeg og producerer mange, mange demoer i mit hjemmestudie, så udvælger jeg og min producer et udvalg af disse demoer. Til slut indspiller vi dem igen, producerer og mixer dem til det færdige produkt. Og efter produktionen er færdig, så er der en masse mere arbejde med selve udgivelsen og god tid til at glæde sig til release.

5. Hvilke musikere har haft størst indflydelse på din lyd?

– Meget af den musik jeg selv kan lide at høre på egentlig, som kan være meget forskellig. Bob Dylan, Lana Del Rey, Patti Smith, Portishead og Mø for at nævne nogen.

6. Hvad er der på pladespilleren lige nu?

– Sådan akkurat nu? Ja, det er Adagio – Zauber des Barock med Festival Strings Lucerne og Rudolf Baumgartner. Med tracket “Adagio” af Albinoni on repeat. En plade jeg fik af min far for længe siden. Nu er pladen måske det bedste, jeg kan lytte til. hvis jeg har brug for inspiration og kraft til at skrive, producere og turde at mærke de store, store følelser i livet. Og på Spotify er det Drakes nye album, men det er en anden sag 😉

7. Hvad er du i gang med lige nu? (på musikfronten)

– Singleudgivelse den 3. december. Debut-EP release den 14. januar. Forberedelser til releasekoncert på Blå i Oslo den 21. januar og produktion af nyt materiale. Yiiiii… Tiden flyver.

8. Hvad er drømmen?

Nu er drømmen at spille på Roskilde, og det har det været, helt siden jeg var der for første gang. Der er noget meget specielt ved hele festivalen, som om det er sin helt egen verden. Ja, der kunne jeg godt tænke mig at spille. 

9. Hvis du kun måtte vælge én af dine sange, folk skulle lytte til, hvilken var det så?

– “u my homie” og musikvideoen på youtube. Eller “my love my love” (!) den kommer ikke ud før den 1. december, men hvis man vil varme op til release, så kan man høre en super-lofi demo-version i “helven – introduction-video” på YouTube, så kan man også se lidt af mit liv og mine venner (plus throwback til ROSKILDE 2019 by the way).

10. Hvis din musik var en drink, hvilken ville den så være?

– Moscow Mule. Sød og spicy, letdrikkelig, men kompleks og original <3

Gustav Rasslan
gustavrasslan@bandsoftomorrow.com