Andreas Odbjerg – HJEM FRA FABRIKKEN

Foto: Sarah Buthmann (Pressebillede)
Label: Universal Music
Udgivelsesdag: Fredag den 4. marts 2022

Andreas Odbjerg tager dig ind i en verden, der hylder det hårdtarbejdende folk. På sit første fuldlængde album beviser han endnu engang sit talent indenfor sangskrivning, som demonstreres i en række sange, der indeholder alt fra humor til stærke holdninger.

4/5 stjerner

Det længe ventede debutalbum fra Andreas Odbjerg er endelig på gaden. Et album og en kunstner der i denne tid stort set ingen introduktion behøver. Odbjerg er kendt fra flere store hits som “I morgen er der også en dag”, “Føler Mig Selv 100” og “Stor Mand” (sammen med Tobias Rahim), der alle er blevet flittigt streamet, og har på nuværende tidspunkt henholdsvis 7, 13 og 19 millioner streams på Spotify. Foruden dette har Odbjerg også en uddannelse indenfor sangskrivning fra Det Rytmiske Musikkonservatorie, han har skrevet sangtekster til flere store kunstnere såsom Lord Siva, Drew Sycamore og Ericka Jane, og har vundet priserne Årets Sangskriver og Årets Nye Danske Navn til Danish Music Awards 2021. Dermed er det sandt at sige, at der er en kæmpe kærlighed for Andreas Odbjerg i hele Danmark, og at der samtidig også er opbygget en kæmpe forventning til hans første fuldlængde album HJEM FRA FABRIKKEN.

Albummet, der indeholder i alt 10 sange, indeholder musik af meget forskellig karakter, men som alligevel tydeligt bærer præg af at være en del af det samme værk. Med et bredt spænd, hvor der er alt fra ordløse numre til prince-inspireret 80’er funk og musical-vibes, er der noget til enhver smag, og på trods af den store alsidighed, kan man sagtens høre at det er Andreas Odbjerg der står bag. Om albummet fortæller han selv, at musikken er lavet til det almindelige menneske, og dermed også en hyldest til den hårdtarbejdende mand og kvinde. Heraf fremspringer også albummets navn HJEM FRA FABRIKKEN.

Da jeg først hørte, at Andreas Odbjerg skulle udgive sit første fulde album, var min nysgerrighed vækket. Han har, som nævnt, udgivet flere store hits og er hyldet i hele Danmark, og på baggrund af dette havde jeg kæmpe forventninger. Efter jeg havde hørt albummet færdig for første gang, sad jeg tilbage med en god følelse. Det er tydeligt at høre, at vi har at gøre med en person der har forstand på musik og ikke mindst sangskrivning. Derudover er man heller ikke i tvivl om, at det er Andreas Odbjerg der står bag alle numrene, da de passer perfekt ind i Odbjergs unikke popunivers. Specielt lyrikken er værd at lægge mærke til, da det klart er her hans styrke ligger. Alligevel starter albummet ud med et lige knap fire minutter langt tekst-løs nummer, hvor Andreas Odbjerg ikke er at høre, hverken vokalt eller instrumentalt. Dog er man ikke i tvivl om, at det er hans vision der ligger gemt bag. Først og fremmest fordi han har udtalt, at det var hans idé, men også fordi den passer rigtig fint ind i hans musikalske univers. Hertil kan man også høre sammenhængen mellem dette nummer og de andre på albummet, da korsangerne går igen. Dette gælder blandt andet nummeret “Stempler ud”, som er det efterfølgende track.

De bedste sange på albummet må nok siges at være de allerede udgivet singler “blev du fanget af noget?”, “velkommen tilbage” og “i morgen er der også en dag”, hvilket også er sådan det plejer at være. Det betyder dog ikke, at der ikke er godt at finde på de andre sange. Tværtimod. Flere af sangende har referencer indlejret i lyrikken, som man nemt kan forholde sig til, hvilket også gør at man som lytter nemt kan relatere til de enkelte numre. Et eksempel er den førnævnte sang “Stempler ud”, hvor der nævnes børnesangsfigurerne ‘snemand Frost og frøken Tø’, som billedliggøre sangens lyrik: // pas på – der går ild i dig | hvis du danser mere med mig | kan være du bliver vild med mig | snemand frost og frøken tø //. Et andet eksempel er sangen “Windy”, der er en kærlighedssang til Odbjergs forlovede. Denne trækker på historien om Peter Pan, hvor der kommer flere referencer fra den velkendte fortælling – Heriblandt titlen. Derudover er der også andre finurligheder at finde, da der er sange som bygger på humor, politik og stærke holdninger. Titelsangen “hjem fra fabrikken” er en af de sange, som er værd at lægge mærke til, da den tydeligt er bygget over en mere kompleks 80’er inspireret instrumentation, med bas og trommer der virkelig bærer nummeret og skubber den fremad, men som samtidig stadig formår at være en både catchy og nutidig popsang.

Da jeg skulle høre dette album for første gang, havde jeg som sagt høje forventninger til, hvad vores alle sammens Andreas Odbjerg nu kunne bringe frem. Sådanne forventninger er som regel utrolig svære at leve op til, da disse forventninger ofte er urealistiske. Dog er det også en af konsekvenserne ved at være så højt elsket. Selvom forventningerne satte et stort benspænd for musikkens magi, må man sige at Odbjerg endnu engang har skabt tekster som fanger, og som er let fordøjelige.

Liv April Theede Lauridsen
livapriltheede@bandsoftomorrow.com