fbpx

Redaktionen guider: Events og oplevelser, du ikke må gå glip af på Roskilde Festival

Foto: Krists Luhaers (pressebillede)

Roskilde Festival nærmer sig sit startsskud med hastige skridt, og vi er for alvor begyndt at glæde os her på redaktionen. Selvom vi jo ser ekstra meget frem til at høre musikken, så overrasker det vel næppe nogen, at man på Roskilde Festival også kan meget mere end at gå til koncerter. Helt præcis, hvad du kan opleve kan du læse meget mere om her, hvor vi guider dig igennem events og oplevelser, vi mener er værd at dedikere din festival-tid til.

Dyreskuepladsen er nemlig fyldt med fede oplevelse og events, som du kan være med til undervejs; om det så er enorme kunstværker, sjove og kreative fester, spændende foredrag eller sågar workshops til hvordan du kan pimpe din festivalmad op. Men det kan også være svært at finde hoved og hale i alle de forskellige muligheder, man har. Derfor gør vi det nu en smule mere overskueligt for dig og fremhæver derfor fem events, oplevelser eller steder, som du er nødt til at besøge på Roskilde, når du ikke bruger din tid på at høre musik.

Vær en del af Roskildes største dansegulv

Jeg tror nærmest, vi kan gå så langt som at kalde det for Danmarks absolut største dansegulv, når verdenskendte billedkunstner Katharina Grosse indtager Roskilde Festivalen i år med sin nye installation. Den tyske kunstner, der ellers har gjort sig kendt for sine farvestrålende malerier og sine spaglede værker, ofte spraymalet på bygninger, interiør og landskaber – mange husker hende for at spraymale et stort område af græs, træer og buske i mindeparken i Aarhus i 2017 – drager mod nordens største musikfestival, med sit seneste værk Destroy Me Once, Destroy Me Twice. Kunstværket er et dansegulv på intet mindre end 2000 kvadratmeter, som skal fungere som et samlingspunkt for hele Festivalen. Kunstneren selv håber på, det kommer til at bidrage til en følelse af fællesskab, nærvær og sammenhold. Dansegulvet står under hele festivalen og kommer til at danne område for flere events og performances.

Spice din klassiske festivalsdåsemad op

Du kender det sikkert. Du har taget lagervis af dåsemad med på festivalen til at gå hånd i hånd med dine mange kasser af dåseøl, så du lige kan spare lidt kroner og klare dig hele ugen. Men i sidste ende er det kedeligt at sidde stille og spise tun, mens du drikker væsken fra din ananas på dåse og spytter syltede olivensten ud på græsplænen. Det skal du dog slet ikke frygte på årets festival. Her har du nemlig muligheden for at pimpe din dåsemad op, når studerende fra Ernæring og Sundhed på Københavns Universitet parkerer deres madcykler rundt på forskellige steder på festivalspladsen, og helt gratis hjælper dig til hvordan du kan pimpe den ellers ikke så varierede kost op. Cyklerne er udstyret med tørrede krydderier, olier, tuber og dåsemad. Tag din viden med tilbage til din camp, og vis alle de andre hvordan de kan gøre den dåsemadskulinariske oplevelse meget bedre.

Tag på opdagelse i Dream City

Det er nu 10 år siden, Dream City fik sit første år på Roskilde festival. Du kender stedet. Hvis du har været på Roskilde festival før, så har du med al sansynlighed været i Dream City til den ene eller den anden event. Hvis det er første gang, du skal på Roskilde Festival, så ved du hermed hvor du skal slå et smut fordi mellem musikken i warm-up-dagene. Traditionen tro, så er det her de kreative og unikke ideer får sin plads, og som den lille by selv beskriver det – så rummer Dream City alt fra kæmpe pudekampe til underlige camp-monumenter. I år kan du eksempelvis tage forbi åbningen af Dream Citys nye Sportsbar på 30. års dagen for vores EM sejr i 1992, hvor den legendariske finale genvises. Om mandagen kan du hjælpe til med at danne verdens længste ligge-ske sammen med andre hud-sultne festivalgæster i Camp Cuddle, mens du om tirsdagen kan stikke hovedet forbi og få et glas glögg og et unikt spil med tre kapsler i camp out-of-season. Du kan tage til Office Olympics med kontor-relaterede udfordringer i Camp The Office, eller feste som man gjorde i 80’erne og 90’erne til Old School Fest om torsdagen. Det er kun fantasien, der sætter grænser for hvilke kreative begivenheder, du kan troppe op til i den drømmende by. Så hold øje med det store skilt på bakken.

Vær med til kæmpe fællesspisningsfest foran den ikoniske Orange Scene

I år skal det store 50 års jubilæum fejres med 2000 gæster, der i fællesskab nyder et måltid på langborde foran festivalens ikoniske hovedscene. Den store fællesspisningsevent er blevet afholdt med succes siden 2017, men i anledningen af jubilæet, har Rub & Stub i år sørget for en helt ekstraordinær madoplevelse, der gemmer på bæredygtige overraskelser i følgeskab med sjove spil. Fællesspisningen foregår torsdag formiddag, og i anledningen af den helt store fejring i år, så skal du da selv lige skynde dig at skaffe en billet – nyde måltidet og udsigten sammen med 1999 andre gæster.

Tag en pause fra festlighederne og lær lidt om fællesskab og solidaritet i Ukraine

Tag en kort pause fra festlighederne og smut ind til FLOKKR-teltet tirsdag-eftermiddag, hvor du kan lære mere om hvordan solidaritet ser i ud i Ukraine. Eventet styres af repræsentanter fra det ukrainsk-danske ungdomshus, som vil fortælle om krigen i Ukraine, og hvorfor det er eksemplet på et land, der netop nu har brug for fællesskab og sammenhold. De vil med udgangspunkt i konkrete tilfælde af solidariske handlinger appellere til den dybe solidaritet, der bor i os alle. Det ukrainsk-danske ungdomshus er en platform for unge fra Ukraine og Danmark, der understøtter unges deltagelse, demokrati og kreativitet med base i Kyiv.

Jakob Backer Schmidt
jakobschmidt@bandsoftomorrow.com