fbpx

Redaktionen guider: hvor skal du spise på Roskilde Festival?

Foto: Thomas Kjær (Pressebillede)

Uden mad og drikke, duer helten ikke! Det er i høj grad også tilfældet på Roskilde Festival, og drikkevarerne har du sikkert allerede helt vildt godt styr på, men udvalget af madboder er hvert år kæmpestort, og måske en smule svært at navigere rundt i. Derfor har vi her sammensat en liste over forskellige typer mad, der passer ind i forskellige stemninger, man kunne komme i når man er afsted på festival.

Hvor skal du spise, for at passe på kloden?

Det korte svar er: overalt! Bæredygtighed er en fast stolpe på Roskilde Festival, og hvert år bliver der lavet flere og flere tiltag for at gøre festivalen mere grøn end året før – og gudskelov! Da festivalen startede op var udvalget af madboder et meget begrænset og fedtet virvar af det billigste kød fra slagteren, men nu er valgmulighederne næsten uendelige for alle vegetarer, klimaaktivister og folk der bare gerne vil have noget plantebaseret. Næsten alle boderne har enten erstattet kødet helt, eller skruet op for mængden af grønne erstatninger, hvilket blandt andet gælder den ikoniske Dixi-burger, der i år har indført to nye punkter på menuen i form af hybridburgeren Arena og den 100% plantebaserede Vexi-burger.

Hummus er også en både mættende, sund og ikke mindst lækker sidevogn til alverdens retter, men i tidens opmærksomhed på bæredygtig mad, er den kikærtebaserede dyppelse blevet et eksperiment, hvilket har medført at den flere steder bliver kørt i stilling som hovedret. Dette bliver også tilfældet i Food Court, hvor Hummusiya, opkaldt efter de mellemøstlige hummusboder, står klar til at introducere dig til et væld af spændende måder at bruge hummus!

Støt op om frivilligheden!

Det er ingen hemmelighed at festivalen ville være et kaotisk og ærgerligt sted at være uden de tusindvis af frivillige der fiser rundt og løfter store og små opgaver for at få hele molevitten til at gå op i en højere enhed. Nogle af de meget ikoniske frivillige, som har været en del af Roskilde Festival stort set altid, er de lokale foreninger, der driver madboder rundt omkring. Er man garvet festivalgænger har man uden tvivl fået en Skiburger fra Roskilde Skiklub, eller en portion spaghetti bolognese hos Spaghettiboden, drevet af Himmelev Volleyball Klub. Begge foreninger har i hvert fald været en fasttømret del af fortællingen om Roskilde Festival, især fra alle de glade og mætte kunder der gør en dyd ud af at vende tilbage til netop disse boder hvert år, for at få fyldt tanken til endnu en fantastisk dag på græs. Måske er det også her du skal indløse en af dine meal vouchers, hvis du selv er frivillig på årets festival, og er sulten efter en lang vagt i den gode sags tjeneste.

Spar gåturen til Køgevej

Hvert år arbejder de kære Burger King medarbejdere på højtryk for at fodre folkevandringen af campister fra østområdet på Roskilde Festival til Køgevej, men behøver man virkelig at gå så langt for en burger? Selvfølgelig gør man ikke det, Roskilde Festival er hvert fald ikke i underskud på den front, når der hvert år ser ud til at poppe burgerboder op hvor end man kigger hen. Flere af de mest hyldede burgerjoints fra nær og fjern har fra tid til anden haft en stand på festivalpladsen, hvilket blandt andet har budt på langtidstilberedte burgere fra Hungry Dane eller københavnerklassikeren YOBURGER. En ting er helt sikkert, og det er at den Roskilde-baserede Halifax Burger får sin tilbagevenden i år, men det bliver spændende at se hvilke andre burgerboder der slår sig til i år!

Dansk mad på menuen

Hvor går man hen, når Thomas Helmig går af scenen, og man er i et rigtigt folkeligt humør? Der er mange gode bud, og et af de mest åbenlyse svar må være Delleboden, hvor man kan få stukket en dunse i hånden to-go, eller få den serveret sammen med æg og kartofler i en god gammeldags portion biksemad. Mange er måske også kendte med det overflødighedshorn af forskellige flæskestegssandwiches der findes, som både byder på alt fra den traditionelle kombination af rødkål og sprøde svær, til mere moderne nytænkninger af formatet.

Den perfekte tømmermandskur!

Vi har nok alle sammen været der, mange af os i hvert fald, hvor man lige fik givet den lidt for meget aftenen inden. Måske mødte man en venlig camp, der delte ud af deres ufatteligt store lager af dåsebajere, eller shotssælgerne kom forbi en gang for meget i køen til frontpitten foran Orange Scene. Nu ligger man i sit varme telt med hovedet fyldt med gode minder og en dunkende hovedpine, der ikke vil gå væk. Vi har fundet kuren! En kop kaffe og en servering bacon lyder ikke værst i hvert fald, og brunchmenuer er at finde overalt på campingområdet, så her skal der lyde en opfordring om at gå på opdagelse i Roskilde Festivals app inden man går på eventyr, og finde ud af hvor man skal hente sin tømmermandskur morgenen efter! Et andet godt bud er også de saftige kyllingevinger med dertilhørende pommes frites fra Gringo Bar, der helt sikkert også har langet deres andel serveringer over disken til knækkede mennesker!

En anbefaling herfra!

Selvfølgelig skal vi også lige have vores egen anbefaling med på denne liste, og nu hvor vi har været igennem mange ikoniske madboder, tænkte vi derfor at vi ville bringe en mere oplevelsesbaseret madoplevelse på banen. For Roskilde Festival er andet end musikprogrammet, og gør en stor indsats for at have andre ting på programmet der både kan danne og uddanne gæsterne, hvilket også er tilfældet til Foodjam. Det er for dig der har lyst til at lave mad på en ny og forfriskende måde uden opskrifter, eller dig der aldrig har sat fod i et køkken. 100 frivillige madvejledere står klar til at lære dig at lave frisk, lækker og sund mad fra bunden, med brug af økologiske og lokale råvarer. Så smøg ærmerne op og kig forbi East City, hvis det lyder som noget for dig.

Selvfølgelig er der meget mere mad på Roskilde Festival, og meget af det er ikke blevet offentliggjort endnu. Vil du gå mere på opdagelse i Roskilde Festivals varierede og lækre madprogram, så gå på opdagelse i deres app når du tropper op på Dyrskuepladsen i næste uge, hvor du kan finde alverdens kulinariske oplevelser.

Asger Thede Jensen
asgerjensen@bandsoftomorrow.com