Tyler, the Creator – Roskilde Festival 2022

Foto: Luis Perez (Pressebillede)
Venue: Orange Scene
Dato: Fredag den 1. juli 2022

Jeg har sjældent oplevet et menneske, der helt alene på scenen, kunne fylde så meget. Jeg havde håbet på, det ville blive godt. Jeg havde aldrig turde drømme om, det ville blive så godt her. Tyler, the Creator var en stjerne på Orange.


5/5 stjerner

Foran Orange-scene havde vi alle sammen stået og observeret scene-teknikerne, der langsomt fik forvandlet den store-Orange-scene til et grønt paradis i flere plateauer. Scenen var blevet udsmykket på en måde, der lagde op til et historisk sceneshow. Her kunne jeg stå og få indre billeder frem af et show, der ville indebære utallige dansere, performere, musikere, strobelys, flotte billeder på storskærmen og så Tyler, the Creator, der skulle stå i centrum af det hele og hyldes som en konge. Mine forestillinger kunne nærmest ikke have været mere forkerte.

I’m fucking ten minutes too late” lød det fra rapperen, der efter sin mindre forsinkelse havde vandret op på sit plateau, som en bjergbestiger der lige var ved at nå toppen af Mount Everest, mens de hårdt pulserende rytmer lagde os ned. Helt alene, stod han på scenen. Der var ikke ét andet menneske at spotte deroppe. Han bevægede sig energisk og karismatisk rundt på scenen fra starten, og jeg åndede lettet op, da jeg hurtigt kunne konstatere, at vi skulle se en koncert fra en verdensstjerne, hvor vi kunne forvente indlevelse, og at han rent faktisk gad at være der. Det gad Tyler i hvert fald. Og efter at have turneret hele verden tynd, så vidste han stadig lige præcis, hvor han var henne lige nu.

Eller det vil sige, vi var selvfølgelig i Roskilde og ikke i København, som rapperen blev ved at referere til, mens det geografisk adspredte publikum buede når han påtalte hovedstaden. Men lad nu det ligge, for vigtigst af alt. Han var nærværende og til stede, lige præcis på den her scene hos os.

Tyler, the Creator er generelt dybt charmerende at se og høre på, og det er her han vinder en masse point. For i princippet behøvede han kun – udover at levere de hits, vi var kommet for at høre – bare være en lille smule nærværende på scenen, før man elskede alt hvad han sagde og gjorde. At han så levede sig 110 procent ind i det hele, var kun en gave til den enorme folkemængde.

Koncerten var planlagt ned til mindste detalje, og den amerikanske rapper vidste præcist, hvad han lavede. Det virkede ikke sådan. For koncerten bar præg af, at Tyler improviserede sig lige rundt i det hele, mens han gakket og komisk skabte sig og hoppede rundt. Han tog os i hånden hele vejen igennem, og talte til os i en underlig form for øjenhøjde, der fik ham til at fremstå som et tilfældigt menneske, der lige var sprunget op på scenen for sjov. Jeg var slet ikke klar over, at ét menneske alene på den store scene kunne være så underholdende at se på hele vejen igennem.

For der kom ikke andre derop. Og gud ske tak og lov og lov for det. For det havde ødelagt hele oplevelsen med et velkoordineret sceneshow med et utal af koreografier. Det var simpelthen ikke det, vi var kommet for at se.

Med den her koncert slog Tyler, the Creator fast med syv-tommers søm, hvordan hans musik har udviklet sig siden Goblin og hele vejen op igennem Flower Boy, IGOR og til det nyeste album CALL ME IF YOU GET LOST. Den mørke og rå lyd fra de tidlige sange fik vi kun en en yderst kort midtersektion af koncerten. Resten af tiden fik vi smidt det ene hit efter hinanden i hovedet fra de senere albums med hans mere poppede og letspiselige lyd. Om det så var “LUMBERJACK”, “Boredom”, “See you again”, “EARFQUAKE” eller “I THINK” – så skrålede folk med på det hele, og der var ikke et øjebliks stilhed i den kollosale menneskemængde. “Yonkers” kunne dog godt have fået mere tid end ét minut og ét vers, men sådan skulle det alligevel ikke blive.

Det er altid lidt et sats med verdensstjerner på Orange-scene, der har været i gamet i mange år. De enorme crowds er blevet rutine, og det europæiske land de netop står i nu, er blot en prik af de mange, de skal besøg på de store verdensturnéer. Man har set det gå galt med sådanne stjerner på Roskilde Festival før, og derfor priste jeg mig ekstra lykkelig over, at Tyler, the Creator blev alt andet end det. Det var en fremragende koncert, som jeg vil huske i meget meget lang tid.


Jakob Backer Schmidt
jakobschmidt@bandsoftomorrow.com