fbpx

Andreas Odbjerg – Smukfest 2022

Foto: Emil Marius Bertelsen
Scene: Bøgescenen
Dato: Fredag den 5. august 2022

Andreas Odbjerg sørgede for solskin og glade dage på Smukfest, og fik bevist at ingen andre kan gøre, hvad han gør. 

5/5 Stjerner

Der var solskin og fyldt med en broget skare af mennesker foran Bøgescenen, hvor Andreas Odbjerg skulle spille. Akkompagneret af en barbershop-lydende intro, gik bandet ind iført boheme-gevandter og gjorde klar til sommerfest under solen. Sidste mand Odbjerg himself, kom ind iført et beige hørsæt, bøllehat og solbriller, og koncerten kunne begynde, meget passende med “Velkommen Tilbage”, omhandlende den dejlige sommers og (mellem linjerne) og koncerternes tilbagevenden. Det var det helt rigtige nummer at begynde med, og publikum blev allerede fra første tone charmeret af hans skægge og storslåede personlighed. Overvældet, fortalte han at han var, over det bakkede landskab, der omsluttede scenen, og humoristisk sammenlignede dette og de ankommende publikummer som orker taget ud fra Ringenens Herre. Hele pladsen grinede af denne analogi – noget der kom til at ske rigtig tit i løbet af koncerten.  Det var første gang nogensinde at Odbjerg var på Smukfest, ikke kun som act, men i det hele taget, og som han selv fortalte, havde hans storhedsvanvid havde det godt med dette. 

Det næste numre “Stempler ud”, sang han en del i falcet, som bare ikke fungerede helt ligeså godt som hans kraftfulde register – til at begynde med. Han havde nemlig taget to fuldkomne fantastiske korkvinder med, som ofte hjalp til på de tynde steder og virkelig bandt det hele sammen. Det var virkelig en fornøjelse af høre to så velklingende og teknisk stærke stemmer, og de var et kæmpe aktiv for Odbjerg og band. 

Nogle gange kan det være svært at bedømme og beskrive koncerter, og denne er ingen undtagelse. For Andreas Odbjerg er virkelig bare Andreas Odbjerg. Han er blevet folkeeje, hvilket man også kunne se på alle de forskellige mennesker, der havde mødt op og kunne synge med på hans sange.

Det var en fornøjelse at se og lytte til Odbjerg. Ikke kun hans kanonflotte og egenartede sangstemme, men også hans små anekdoter og jokes imellem numrene. Dem var der mange af, flere end andre koncerter, men det gjorde ingenting. Odbjerg fortalte for eksempel at han var bange for at blive en gammel utaknemmelig pik, og bedte publikum om at lade som om at ham og musikerne på scenen var alle de lærer, der havde sagt de ikke kunne blive, hvad de drømte om, og derfor skulle vi række fuck til scenen – hvilket var hysterisk fedt. Tænk at se hele pladsen, unge som gamle foran Bøgescenen række armen helt i vejret med en spændt langemand. Det brovtende gemyt lå dog i stærk kontrast, til de til tider ret corny sange som “blev du fanget af noget?” og “i morgen er der også en dag”, og det fik det hele til at fungere og gå op i en højere enhed. Som oftest stod vi med kuldegysninger – måske ikke helt op i røvhullet, som Odbjerg følte det efter publikums fællessang, men tæt ved. 

Selv da han gik ud, og kom ind igen i et billigt pave/pastor-kostume og romerlys i hånden, virkede det som en naturlig del af koncerten. Da han bevægede sig ud i publikum for at mærke massen, bevægede han sig ikke bare et par skridt ud, men langt ud i publikums varme favn. 

“føler mig selv 100”, “penge ind penge ud” og “hjem fra fabrikken” gik rent hjem, og da Tobias Rahim kom ind med en stor papfigur af sig selv og sang “STOR MAND”, var der lynende energi hele vejen rundt. Hele koncerten sluttede af med publikum, der sang et omkvæd af “STOR MAND” og cementerede Odbjerg som en af Danmarks allerkæreste kunstnere lige nu. Det var svært at forstille sig noget som helst andet end det Odbjerg leverede og derfor er det heller ikke noget andet for end at give koncerten fem stjerner.

Foto: Emil Marius Bertelsen
Amanda Freisleben Lund
Amandafreisleben@bandsoftomorrow.com