fbpx

5 sange, der har fået koncertaktuelle 070 shake hertil i dag

Foto: PR

Før de store hits og mange streams har selv de største stjerner og hitmagere startet et sted. Vi har fulgt dem alle på deres musikalske rejse fra den første singleudgivelse til det store gennembrud. I denne artikelserie har vi samlet fem numre fra 070 shakes bagkatalog, der har været med til at få hende hertil i dag.

Den amerikanske rapper og sanger 070 shake bringer sit hårdtslående gadekryds mellem R&B, hiphop, alternativ pop og indie til Danmark, når hun den 12. oktober indtager Store VEGA. Musikkarrieren startede som medlem af musikkollektivet 070, deraf første del af navnet, som holdt til i gruppens fælles hjemby New Jersey, og hurtigt begyndte kollektivets, og i denne sammenhæng vigtigst af alt 070 shakes’, musik at vokse sig stort på Soundcloud. Kort tid efter dette begyndte 070 shake at samarbejde med internetpersonligheden YesJulz, der påtog sig rollen som manager og hurtigt fangede Pusha T’s opmærksomhed som hjalp til med at skubbe musikken frem via pladeselskabet GOOD Music, hvor 070 shake’s navn står side om side med store navne som Kanye West og Kid Cudi.

I dag har 070 shake adskillige singler og EP’er i rygsækken samt to fuldlængdealbummer, som har banet vejen frem imod den kunstner der til oktober gæster Store VEGA. Med hver udgivelse har der fulgt forskellige personlige emner, og kunstneren beskriver en oplevelse af at afsløre mere og mere af sig selv med hvert album. Det er også let at høre at følelserne bliver båret ude på tøjet, når sangene for det meste præges af en klar og gennemskærende vokal over mere kyniske beats.

Som hendes historie måske afslører er der sange der tydeligt markerer hvornår 070 shake tog et stort skridt op på vejen frem imod den internationale kunstner hun er i dag, og her har vi fundet 5 af slagsen frem.

“Honey” (2016)

Karrieren startede som sagt som en del af musikkollektivet 070 i New Jersey, en by hvor 070 shake længe havde set sig selv lidt som et udskud, men hvor hun fandt fællesskaber i musikken. Baseret på sin kærlighed til basketball, og sin ankelknusende crossover, påtog hun sig kunstnernavnet shake som reference dertil, og blev hurtigt et af de mere produktive og prominente navne i gruppen. Sammen med Ralphy River, Tree og Hack (alle medlemmer af 070) udgav shake i 2016 “Honey” som led i gruppens første mixtape sammen: The 070 Project: Chapter 1, og “Honey” blev både præmieret på Complex og forskellige andre radiokanaler i USA.
Lyt til “Honey” her:
Spotify
Apple Music

“Trust Nobody” (2016)

Debutsinglen er også altid et fint sted at starte når man kigger på udviklingen af en kunstners diskografi, og “Trust Nobody” er absolut ingen undtagelse på dette. Sangen lyder nemlig mere eller mindre lige præcis som man ville tro 070 shake’s første single ville lyde. Stemmen er i hvert fald ikke til at tage fejl af med høje fraseringer i melodien, og lyden af næsten sammenknebne tænder der trænger igennem et let lag af autotune. Samtidig drives sangen også fremad af et klaverpræget trapbeat, der brydes ned af punkede guitarer i mellemstykkerne. Hermed er mange af de elementer vi ville sætte lig med en typisk 070 shake sang til stede på “Trust Nobody” samtidig med at det samtidig føles som en prototype på meget af det vi hører fra kunstneren i dag. ” Trust Nobody” var også den første sang til at blive udgivet igennem GOOD Music, da de i September 2016 genudgav nummeret.
Lyt til “Trust Nobody” her:
Spotify
Apple Music

“Ghost Town” (2018)

Selvom 070 shake ikke står direkte krediteret side om side med Kanye West og PARTYNEXTDOOR, står denne sang alligevel øverst på listen over hendes mest populære sange, sjovt nok, men vigtigst af alt som et tydeligt åbenbaringspunkt i de stadig tidlige stadier af hendes karriere. Oplevelsen i studiet med Kanye, under optagelserne af hans anmelderroste niende album ye, fik nemlig shake til at genoverveje, en EP hun året før havde teaset med titlen Yellow Girl, som endnu ikke har set dagens lys, og gav hende et nyt drive til at skabe musik på et meget højere niveau end hidtil. Sjovt nok var “Ghost Town” lige ved ikke at nå med på albummet, da den færdige udgave af sangen først lå klar på udgivelsesdagen af albummet, men mange anmeldere fremhævede nummeret som deres klare højdepunkt på albummet, så der kan man snakke om rettidigt. På “Ghost Town” kommer Shake ud af sit sædvanlige mørke lydbillede, og fokus er udelukkende på hendes vokalpræstation i forbindelse med hendes rolle som gæsteoptrædende, og hun synger endda uden autotune, der ellers er en fast del af hendes arsenal. Dermed får vi en relativt ufiltreret side af hende at se, når hun gentager budskabet om at påtage skade til sig selv, for at mærke om man stadig kan føle det. 070 shake optræder desuden også på nummeret “Violent Crimes” fra samme album.
Her kan du finde “Ghost Town”:
Spotify
Apple Music

Morrow” (2019)

Der er også en tydelig forskel på den musik 070 shake lavede før og efter Kanye West samarbejdet, hvilket vi fik første smagsprøve på omkring et år efter udgivelsen af ye og dermed “Ghost Town” da det længe ventede debutalbum begyndte at nærme sig med udgivelsen af førstesinglen “Morrow.” Sammenligner du “Morrow” med de første to sange på denne liste, er det også tydeligt at høre hvor meget mere moden 070 shake er blevet som sangskriver, men ikke mindst hvor stor en indflydelse arbejdet med Kanye West har haft på kvalitetsstandarden i musikken. Lyden er mere raffineret og det er tydeligt at høre at 070 shake ikke har stillet sig tilfreds før hver eneste detalje har siddet lige i skabet. Teksten er også mere historiefortællende end på blandt andet “Honey,” og skildrer et parforhold i forfald, først fra synsvinklen af en person med fornemmelsen af at deres partner vil gå fra dem, til derefter at påtage sig rollen som den person der har besluttet sig fra at stoppe det. Denne person fremstår kynisk, hvilket hjælpes på vej af det bastunge beat der driver sangen afsted og det første vers hvor personen skubber den anden person væk fra sig, for at presse dem ud i at slutte forholdet. Andre sange som “Guilty Consience,” “Microdosing” eller “Under The Moon” fra Modus Vivendi kunne også fremhæves i denne sammenhæng, og albummet som helhed er generelt et stort skridt opad fra kunstnerens tidligere arbejde.
Lyt til “Morrow” her:
Spotify
Apple Music

“Cocoon” (2022)

Noget af det 070 shake gør allerbedst er at holde balancen imellem dystre lydbilleder og hårdtslående trapbeats, hvilket hun især beviste tidligere i år med udgivelsen af sit andet studiealbum You Can’t Kill Me, som også lægger navn til den kommende europaturne, og med singler som “Body” og “Skin and Bones” blev der teaset for hvad vi kunne forvente på albummet. Der hvor balancegangen bliver tydeligst på albummet ankom i form af “Cocoon” hvor en dyster synth starter nummeret ud, og bliver afbrudt af et bastungt beat der kommer som lyn fra en skyfri himmel midt i omkvædet.
Lyt til “Cocoon” lige her:
Spotify
Apple Music

070 shake kommer som sagt til Danmark meget snart, nemlig den 12. oktober når hun bringer sit sårbare men samtidig energiske liveshow til Store VEGA, og det er stadig muligt at få fingre i en billet til showet!

Asger Thede Jensen
asgerjensen@bandsoftomorrow.com