NORTHSIDE 2024: Massive Attack udførte en gruppehypnose, og vi røg i med begge ben.

Foto: Massive Attack // Rolf Meldgaard

Natten indtraf, og skyerne spredte sig endelig en smule. Et par stjerner blinkede på den mørke himmel, og Northsides tapre gæster dukkede talstærkt op til Massive Attacks koncert på Astra scenen. Stjernerne agerede sparsom belysning i den mørke nat, og Massive Attack stod ligeså henlagt i mørke. Til gengæld lyste en kæmpe skærm bag dem op.

4/6 Stjerner

Velkommen til et hybridshow, der kombinerer nærmest psykedeliske kortklipsmontager med lange instrumentale sekvenser. Massive Attack var ikke bange for at bekende kulør, og deres politiske agenda var lige så meget en del af showet som det prangende lysshow, der skød stråler af sort og hvid, men med enkelte afbrydelser i form af røde tal. Sangtekster som THE DREAM WE HAD, THE LOVE WE SHARED blev smækket op på scenen, mens kryptiske videoer kørte på repeat. 

Stemningen var fuldstændig hypnotiserende. Til alle sider stod folk som limet til skærmen. Interessen var ikke til at tage fejl. Man blev tvunget til at stå ansigt til ansigt med verdens kynisme, sit eget overforbrug, alverdens død og dårligdom – og jeg kunne blive ved. I løbet af koncerten formåede det populære trip-hop-band ligeså at dedikere “Safe From Harm” til Gazas befolkning. Det lyder umiddelbart ubehageligt, men kombinationen af musikken og trancen skabte et helt unikt univers, som jeg kun kunne anbefale at opleve. Og ja, man skulle nok have være der. Det er svært at beskrive den kombination af musik, tal, videoklip, snak og alt det andet der foregik, for der foregik virkelig meget.

Der var også nogle korte brud i trancen, og jeg blev lullet en smule ud da Cocteau Twins ‘ Elizabeth Fraser gæstede koncerten. Der var virkelig fuld plade for britiske legender, og sikke en oplevelse. Publikum hujede og klappede, og det er da også noget at være glad for, at kunne få lov til at høre hendes smukke vokal. 

Massive Attacks kritik var ikke til at tage fejl af og både kendiskultur, krig, konspirationsteorier og politik blev sat til skue og fortolkning. Men stemningen var menneskelig og kærlig, og publikum var helt med på alle Massive Attacks budskaber og tricks. 

Efter halvanden times gruppehypnose begyndte folk så småt at vende tilbage til virkeligheden, men ikke før den sidste sløjfe blev bundet på aftenen. De obskure filmklip og den drømmende musik smeltede sammen, og skabte et overvældende samsurium af indtryk. Trætte og overvældede forlod gæsterne festivalpladsen. Mine forventninger til koncerten blev ikke indfriet – for jeg havde slet ikke regnet med et sceneshow af den kaliber.

// Skrevet af Martine Clante

Frederikke Pedersen
frederikkepedersen@bandsoftomorrow.com