5 sange der har fået koncertaktuelle Luke Combs hertil i dag

Foto: PR

Før de store hits og mange streams har selv de største stjerner og hitmagere startet et sted. Vi har fulgt dem alle på deres musikalske rejse fra den første singleudgivelse til det store gennembrud. I denne artikelserie har vi samlet fem numre fra Luke Combs’ bagkatalog, der har været med til at få ham til Royal Arena

Countrymusikken står nogle steder, som herhjemme, i skyggen af genrer som pop-, hiphop- og rockens adskillige afarter, men andre steder står den som en mastodont i musiklandskabet og spytter superstjerner ud. Dette bliver tydeligt når man kigger på Luke Combs‘ succes de seneste par år, hvor arenakoncerter og platinplader er blevet hverdagskost for Barytonen fra Nashville. Luke Combs er nemlig stormet frem på scenen, senest med albummet Growin’ Up, som er tredje led i perlerækken af multiplatinsælgende albummer, og han har på blot under ti år allerede samlet sig en massiv fanskare. Hans chancer ved de nyligt overståede Grammy Awards så også gode ud, med hele tre ud af fire mulige nomineringer indenfor countrygenren, men det blev dog ikke til et grammofon-trofæ i denne omgang. Alt i alt har vi altså med en vaskeægte superstjerne at gøre når Luke Combs til oktober svinger sin hidtil største arenaturne forbi Royal Arena i København.

Luke Combs er født og opvokset i North Carolina, hvor de første spadestik ind i livet som musiker begyndte, og op igennem sin ungdom begyndte han at optræde med musikken på lokale pubs og spillesteder. Karrieren tog dog først rigtig fart, da han droppede ud af universitetet for at flytte til countrymusikkens “mekka;” Nashville. Her gjorde han sig bemærket med sin store stemme og sit poppede greb på countrymusikken, og da han efter to EP-udgivelser udgav sin første enkeltstående single “Hurricane” begyndte salgstallene at fare i vejret og siden har han ikke set sig tilbage.

Luke Combs er en af de få megastjerner der kan forblive troværdig, når han kalder sig selv en helt normal fyr i sine sange, og på sit seneste album Growin’ Up prøver han at forstå sin egen succes, da sangene han er blevet megakendt for er de samme, som han ville spille, selvom han kun var udstyret med en krukke til småpenge og sin guitar. På denne måde giver han Nashville-klichéer om at være en dreng fra landet nye lag af både troværdighed og popappeal, som adskiller ham fra andre i sit felt. Nu kommer denne sensation forbi Danmark i forbindelse med sin største arenaturné til dato, og den 4. oktober kan du opleve spektaklet i Royal Arena, og vi har forud for koncerten sammensat en liste over 5 sange, der har båret Luke Combs frem imod stjernestatus.

“I Know She Ain’t Ready” (2014)

Den ydmyg begyndelse for Luke Combs nærmer sig sit 10-årsjubilæum, da debutudgivelsen The Way She Rides landede i 2014 som en forlænget single til sangen med samme navn. På denne single lå også sangen “I Know She Ain’t Ready” som udenpå lyder som en energifyldt countrybanger, men under overfladen ligger en anden fortælling. Sangen handler nemlig om, at Luke Combs forelsker sig i en kvinde som har en anden, men i anden halvdel af første vers antydes det så, at han dør i et uheld i Appalacherne, eller i hvert fald at de på anden tragisk vis går fra hinanden. Luke Combs venter herefter tålmodigt på at sorgen over det endte forhold lægger sig for til sidst at fri til hende. Der skulle gå lidt tid endnu før Luke Combs’ karriere tog fart, men “I Know She Ain’t Ready” ligger som en skjult perle i diskografien, som flere countryfokuserede medier har støvet op og givet ros.

“Hurricane” (2016)

Første gang Luke Combs begyndte at gøre sig bemærket på countryscenen, var med singlen “Hurricane” der landede direkte på Billboards countryliste og solgte over 15.000 eksemplarer i sin første uge. Sangen lander i et bredt favnende krydsfelt imellem storladen og følelsesladet, med et omkvæd der er næsten umuligt ikke at synge med på. Med sine lyse guitarstykker emmer den af klassisk rock og produktionen lægger sig op ad moderne popmusik, hvilket understreger Luke Combs genrebrydende tilgang til countrymusikken. Selvom teksten indeholder de sædvanlige countrymetaforer og sangskrivningen benytter countryens genretræk, viste Luke Combs allerede tidligt på sin rejse en evne til at bringe den til tider vanetunge genre ind i en ny tidsalder.

“Beautiful Crazy” (2018)

På trods af at have udgivet to albums siden udgivelsen af “Beautiful Crazy,” har ingen af hans sange endnu formået at rive flere streams ind end den har, og i skrivende stund har den altså over en halv milliard! Med sin rolige og kærlige atmosfære bygger den sig op til at være en romantisk kærlighedssang, men kærlighedserklæringen henvender sig primært til kærestens omskiftelige humør, og ikke direkte til kæresten selv. Igen befinder Luke Combs sig i et grænseland imellem country og popmusik, og det er faktisk overraskende svært at pin pointe præcis, hvor hver genre slutter, og den anden starter, hvilket underbygges af den velkendte popballade-struktur og de svævende strygere, hvis melodier bevæger sig i mere countryprægede baner.

“Doin’ This” (2022)

Sidste år udgav Luke Combs sit tredje album Growin’ Up, og med det sangen “Doin’ This,” som begge var med til at skabe opmærksomhed ved Grammy-uddelingernes komité. “Doin’ This” er en reflektionen over rejsen fra at klare sig med hvad man har, til at leve godt af det man elsker at lave, men samtidig også en erkendelse af, at han ville spille koncerter, selvom han aldrig havde haft sit gennembrud. Det er på sange som denne at Luke Combs’ troværdighed skinner igennem, for selvom det lyder som en kliché, når han siger, at det altid har handlet om musikken, understøtter musikken omkring teksten hans oprigtighed. For ham handler det ikke om størrelsen af spillestedet, eller mængden af tilskuere, men om at skabe en oprigtig forbindelse til dem, hvilket han må siges at være blevet dygtig til!

“Growin’ Up & Gettin’ Old” (2023)

Der er ikke en finger at sætte på Combs’ produktivitet, for ikke længe efter at albummet Growin’ Up var ude, annoncerede han opfølgeren Gettin’ Old. Dog kan det ikke være forkert at antage at de to albums er skrevet på samme tid, eller at de temamæssigt må hænge sammen, da første single fra det nye album hedder “Growin’ Up & Gettin’ Old.” Hvis Growin’ Up var en refleksion over, hvor han er kommet fra, må Gettin’ Old være et større gætværk over hvordan fremtiden ser ud, og på “Growin’ Up & Gettin’ Old” finder Luke Combs sig midt imellem ung og gammel. Han kan stadig gøre gaden usikker med kammeraterne, men finder lige så meget glæde i en aften foran pejsen og tænker sig om en ekstra gang før han bøjer reglerne.

Disse 5 sange er kun begyndelsen af storladen countrymusik der gemmer sig i Luke Combs’ bagkatalog, men hvis du skal have den fulde oplevelse af numrene, må du hellere høre dem live, hvor kærligheden til musikken skinner klarest. Her bliver den intime krokoncert gengivet, men forstørres op til et rum med plads til 17.000 mennesker, når Luke Combs og co. indtager Royal Arena til oktober. Hvis ikke du allerede har gjort det, så klik ind og find dine billetter lige her:

Asger Thede Jensen
asgerjensen@bandsoftomorrow.com