fbpx

5 islandske navne du skal kende

Foto: Samaris // PR

Vi har kigget på, hvad vores venner mod nord kan, når det kommer til musik. Det viser sig, at de kan ret meget. Vi har fundet de fem mest interessante navne fra Island frem til dig. Og nej, vi har ikke inkluderet Björk og Sigur Rós.

Vidste du, at Island er det land i verden, med den største andel af musikere, i forhold til befolkningen? Ganske vidst er de, grundet deres befolkningstal på kun lidt mere end 330.000, også det land i verden med den største andel af nobelprismodtagere – de har modtaget 1. Men det betyder ikke, at der ikke er noget at komme efter. Denne uge løber festivalen Iceland Airwaves af stablen, og i den forbindelse har vi fundet de fem mest interessante navne, fra Islands største musikbegivenheds line-up.

Gangly

Blandt de 14 for nyligt offentliggjorte navne til Roskilde Festival, var der et enkelt islandsk navn at finde. Gangly har endnu kun udgivet to numre, men har alligevel formået at tiltrække sig opmærksomhed fra flere festivaler og radiostationer, både på hjemstavnen og altså nu også i udlandet. Trioen har tydeligvis fået memoet om den indadvendte, elektroniske R’n’B der i øjeblikket hersker på den nordiske musikscene. Med en støvet kvindelig vokal, og minimalistiske elektroniske produktioner, minder Gangly om kunstnere som danske Chinah, engelske FKA twigs, og har endda en snert af canadiske Crystal Castles elektriske mørke.

Lord Pusswhip

Da jeg satte mig for, at finde fem bemærkelsesværdige islandske navne, havde jeg, fordomsfulde menneske, regnet med at jeg skulle igennem et hav af folk og elektronisk musik, og ikke så meget andet. Mine fordomme blev dog gjort til skamme, da det viste sig, at Island har en spirrende hip-hop og urban scene. Ikke blot scenens eksistens, men også dens tårnhøje niveau overraskede mig positivt. Tjek for eksempel rapper og producer Lord Pusswhip ud, der laver chillet, 90’er inspireret hip-hop, og er en af den islandske undergrunds største håb.

Axel Flóvent

Selvom mine forestillinger om en musikscene, bestående af udelukkende folk og følsom elektronisk blev gjort til skamme, betyder det ikke, at der ingen folk var at finde. Den kun 20-årige Axel Flóvent laver den slags musik jeg normalt ville forbinde med Island. Fintfølende, guitarpræget singer/songwriter musik, der trækker på folk og indierock. Det unge talent er også på vej udover de islandske grænser, og har i år spillet på både SXSW og The Great Escape.

Samaris

Trioen Samaris består af en producer, en sanger, og en klarinettist (hvad ellers?), der under en særlig kold vinter, og en særlig kedelig musikteori lektion, besluttede sig for at slå sig sammen. Det er vi glade for at de gjorde, for resultatet af samarbejdet er fantastisk smuk og iskold eksperimenterende electronica. Der opstår ren magi, når Áslaug Magnúsdóttirs rene klarinettoner blander sig med Jófríður Ákadóttirs stemme, ovenpå Þórður Steinþórssons tapet af bølgende synths og tikkende beats. På det seneste album, Black Lights fra i år, har trioen ladet sig inspirere af både trip-hop og trap beats, og skabt et af de mest interessante elektroniske værker der er kommet ud af Island, siden hende der I ved nok…

Fufanu

I et land, der halvdelen af året er henlagt i næsten absolut mørke, er der selvfølgelig også post-punk at finde. Fufanu spiller dyster rock, og man kan næsten mærke den bidende islandske kulde i huden, når man lytter til deres musik. Fufanu startede oprindeligt som et techno-band, men har tilegnet sig en mere bandpræget lyd, ved at invitere flere musikere med i sangskrivningsprocessen. Den stramme, rå lyd fra technoen hænger dog stadig ved, især i et nummer som ”Sports”, hvor synthesizeren får lov at blæse som nordenvinden, og trommen og bassen pumper derudad, i et kompakt lydbillede.

Amanda Olsen
amandaolsen@bandsoftomorrow.com