fbpx

Fem australske navne du skal kende

Foto: Bjéar // PR

Vi har for længst kastet vores kærlighed på australske navne som Matt Corby, Parcels, Julia Jacklin, Boo Seeka og D.D. Dumbo (det er ikke nødvendigt at nævne Tame Impala, vel?), men der er altså masser af andet musikalsk guld at finde Down Under. Her er fem eksempler – og det har virkelig været svært at vælge…

Tash Sultana

Hvert år på Australia Day, i slutningen af januar, offentliggøres ’Triple J’s Hottest 100’ – en liste over de 100 mest populære sange fra det forgangne år, bestemt af radiostationens lyttere. I år var top 10, med Flume i front, stærkt domineret af australske navne, og på tredjepladsen fandt man nummeret ”Jungle” af Tash Sultana. Den 21-årige sangerinde og multiinstrumentalist er et ’one-woman band’ og indenfor det seneste års tid, er hun gået fra at spille på gaden i hjembyen Melbourne til at være en af Australiens allermest hypede artister. I efteråret udgav hun EP’en Notion og efter hendes igangværende, og stort set udsolgte nationale tour, vender hun næsen mod Europa og USA. Det ser ikke ud til, at hun gæster Danmark i denne omgang, men der er god grund til at holde et vågent øje med den unge australier og hendes tilbagelænede ’reggae-rock’. Lyt selv her:

Bjéar

Bag det her lækre indie-elektro-americana projekt (ja, jeg ved ikke hvordan mindre skal kunne gøre det) finder man Brae Mckee, som selv har indspillet og produceret det netop udgivne selvbetitlede debutalbum i sit studie i hjembyen Adelaide. Pladen dokumenterer McKees rejse ind i voksenlivet med alt, hvad det indebærer – glæde, nostalgi, hjertesorger – på blot ni numre. Og for fanden, hvor er det godt altså. McKee og Co. har skabt et rum, der både favner det storslåede og det intime, og på én og samme tid svøber mig i hjerteskærende melankoli og får mig til at trække på smilebåndet. Hvis du er til navne som Bon Iver, Sufjan Stevens, Sigur Ros og The National, så går du ikke galt i byen med Bjéar.

Vallis Alps

Svævende synth, lækker vokal og hypnotiserende, dansabel percussion. Sangerinde Parissa Tosif og producer David Ansari har fundet en opskrift, der virker. Sidstnævnte er godt nok amerikaner, men Vallis Alps-projektet er født og baseret i Sydney, så det må vel tælle som at være australsk. Duoen brød igennem med singlen ”Young” tilbage i 2015 og udgav samme år en selvbetitlet EP tilbage. I starten af april fulgte de op med Fable – endnu en EP med fire numre, blandt andet hittet ”Fading”, som blev sluppet som single tilbage i november. Tosif og Ansari har sammen skabt et elektropop-univers, som både er tilbagelænet og eksplosivt, hypnotiserende og befriende. Duoen begav sig i marts og april ud på deres største nationale headliner-tour til dato, spiller en god håndfuld koncerter i US i foråret og har to London-datoer i kalenderen til august, så måske resten af Europa også får glæde af dem til den tid…

Winston Surfshirt

Det startede egentlig som et soloprojekt for sanger/rapper/producer Winston Surfshirt, men blev i stedet nærmere til et musikkollektiv, som har rumsteret, og nærmest opnået kultstatus for sine liveshows, i Sydneys musikalske undergrund de sidste par år. Nu er de en rimelig etableret sekstet, og jeg er virkelig nede med deres drømmende fusion af soul, rap og funk. Og jeg kan ikke være den eneste, der har det sådan, for selvom de indtil for nylig kun havde udgivet én single, ”Be About You”, så er flere af koncerterne på deres første tour allerede udsolgt. I starten af maj fulgte de op på den populære debutsingle (som i skrivende stund har over to millioner streams på Spotify), med den mere upbeat “Ali D”, og jeg glæder mig virkelig til at følge de her drenge i den kommende tid.

Middle Kids

Det er gået sindssygt stærkt for den her Sydney-trio, siden de uploadede deres første single, “Edge of Town”, til Triple J Unearthed (det australske svar på KarriereKanonen) den 1. maj sidste år. Tim Fitz, Hannah Joy og Harry Day har sidenhen signet med Domino (Animal Collective, Blood Orange) i USA og EMI Music i hjemlandet og New Zealand, har gæstet det populære amerikanske talkshow Conan og udgav i februar en EP. Marts stod på tour med Cold War Kids og showcases på SXSW, og den kommende tid byder blandt andet på The Great Escape Festival og opvarmningsjob for Ryan Adams. Og nårh ja, så har selveste Sir Elton John erklæret sig som fan af indietrioen. Ikke dårligt, når man kun har et år på bagen som band, vel?

Hvis de her anbefalinger ikke er nok, så er der masser af andet at tage af – prøv for eksempel Methyl EthelAmy SharkBec SandridgeSafia,AlldayMallratGretta RayGlades eller Vera Blue bare for at nævne lidt.

Tanja Brinks Toubro
tanjabtoubro@gmail.com