fbpx

#TGE18, dag 1: Hatchie, Stella Donnelly og Mansionair

Foto: Stella Donnelly // Harriet Brown

Fra torsdag den 17. maj til lørdag den 19. maj løber dette års The Great Escape Festival af stablen. I år spiller mere end 450 upcoming acts, og samtidig er konferenceprogrammet til dagens talks godt fyldt op. Vi er taget afsted for at opleve så meget som muligt af Brighton-festivalens massive line-up, og hver dag kan du følge vores reportage fra det engelske.

Solen skinner over Brighton disse dage, og det er der god grund til: Den store engelske festival for ny musik The Great Escape Festival er i fuld gang med branchemøder, konferencer og koncerter – kort sagt alt hvad et musikbranchehjerte begærer.

Torsdag morgen ankom vi tidligt til Brighton i tide til at se festivalen åbne op for alle de musikglade gæster, og vi var fyldt med en spænding for at komme i gang med at opleve ny musik.

Selvom konferencerne bliver afholdt hver dag fra omkring kl. 10 – 18, starter musikprogrammet også tidligt, og torsdag hørte vi vores allerførste koncert allerede kl. 12.50. Koncerten foregik på spillestedet Komedia, og her spillede Hatchie altså den første, for vores vedkommende, koncert på The Great Escape Festival 2018. Vi faldt først for hende for et par uger siden i april, hvor vi satte hende på vores ‘Ugens Uimoståelige’ playliste på Spotify med den nye single “Sleep”. Derudover var hun på vores 35 navne du ikke må gå glip af på The Great Escape 2018, og det er altså bare altid sjovt at se de acts som man er faldet for, live.

Herefter gik turen til eftermiddagens konferencer, hvor den første foregik i en smuk hotelsuite på Queens Hotel ved Brightons kyst. Det digitale musikdistributionsfirma Kanjian Music med Allesandro Pavanello i spidsen gav os her en generel indføring i det kinesiske marked, og fortalte om både do’s and dont’s inden for en af verdens største musikindustrier.

Efter Queens Hotel gik turen til Dukes, Komedia, hvor CMU’s Chris Cooke tog en snak med CEO og stifter af Kobalt Music, Willard Ahdritz. Firmaets unikke tilgang til musikrettigheder uden om de store major labels har gjort dem til en af de helt store spillere på markedet, og det var blandt andet det, sammen med Kobalts forestående udvidelse til recording-industrien, under navnet AWAL, der var på programmet.

Herefter tog vi forbi The Old Courtroom for at høre en snak mellem BBC Radio 1’s Abbie McCarthy og CEO og stifter af indie-pladeselskabet XL Recordings Richard Russell. Richard Russell har arbejdet inden for vidt forskellige genrer gennem årene, og har således både været på rave-scenen i 80’erne, arbejdet med hiphop i 90’erne, var i grime-miljøet i starten af 00’erne og derudover også beskæftigtet sig med både rock og pop. Han har arbejdet som producer og A&R for en lang række af store navne som Dizzy Rascal, M.I.A., Radiohead, Bobby Womack, Frank Ocean, Adele og Sampha, og i februar i år udgav han albummet, Everything is Recorded, hvor navne som Sampha og Giggs optræder.

Resten af dagen gik med at udforske det tætpakkede musikprogram, og første stop var Stella Donnelly på Komedia. Hun gav en intim, nærværende, sjov og utrolig god koncert for alle de fremmødte musikelskere. Australierens både skrøbelige og kraftfulde stemme blæste os helt bagover, og ligesom hun kunne få tårene frem i øjenkrogen i hjerteskærende sange som “Boys will be boys”, fik hun latteren frem, når hun fortalte om mislykkede tinderdates og utaknemmelige chefer.

Efter tilføjelsen af hendes navn til vores guide til dette års Great Escape, var det rigtig dejligt at se, at hun i den grad levede op til vores forventninger. Koncerten efterlod os både opløftet og beriget, og Stella Donnelly gjorde det altså virkelig svært for resten af aftenens artister at efterleve sit niveau.

Mansionair gjorde dog et godt forsøg, da de med deres dundrende electro pop indtog kælderen på Komedia efter Stella Donnelly. De tre drenge, som ligesom Stella Donnelly er fra Australien, viste højt musikalsk niveau, og særligt forsangerens falset var imponerende.

Herefter rendte vi ind i et par lange køer til forskellige spillesteder, hvilket desværre sker når så mange branchefolk er samlet i én festivalby. Heldigvis kom vi ind til Ms. Banks, som spillede på East Wing, og som med sine tunge beats og sprøde flow satte gang i dansegulvet torsdag aften. Den blot 22 årige englænder har allerede opnået store ting i sin karriere såsom at blive featuret på Tinite Tempahs mixtape “Junk Food” som den eneste kvinde og varme op for rapgruppen Migos, og denne aften var der da også en stor gruppe fans til stede for at supporte.

Torsdag aften gik på hæld for os efter dette, og vi endte dermed til vores sidste koncert på spillestedet The Hope and Ruin, hvor det engelske Americana-band The Wandering Hearts spillede op til folk-dans. Med trætte fødder og mæt efter dagens musikoplevelser sluttede torsdagen på Great Escape for os, hvor vi oplevede meget god musik, men hvor især Stella Donnelly skinnede igennem som spirende stjernefrø på den internationale musikscene. Vi glæder os til de næste par dage med god musik og spændende konferencer på The Great Escape 2018!

Ditte Nebeling
dittenebeling@bandsoftomorrow.com