fbpx

#RF19: 21 must-sees fra opvarmningsprogrammet

Foto: KOPS/Lina Sundell

Roskilde Festival nærmer sig, og før du ved af det, ligger du begravet i dåsetun og lunken øl, mens du omfavner din bedste ven eller en fremmed, du lige har mødt. Man kan både spise tun, drikke øl og befinde sig i godt selskab, mens man fra søndag til tirsdag hører koncerter på camping-området, og dem er der heldigvis masser af til enhver smag. Her er 21 anbefalinger fra redaktionen til dig. Læs vores guide til hovedprogrammet her.

Til dig der elsker dansabelt pop

Kops (DK)

Hvornår: Søndag den 30. juni kl. 22.30
Hvor: Countdown

Det danske pophåb KOPS satte for alvor gang i dansegulvet, da han i 2018 udgav det catchy vocoder-hit “Salvation”. Men kaster man et blik henover den 21-årige artists bagkatalog, findes der altså flere godter end blot det million-streamende hit. Især debutsinglen “Takes 1 2 Know 1” kan ét eller andet og vil højst sandsynligt få gang i de festglade Roskilde-gængere, når KOPS indtager Countdown-scenen søndag aften.

Ea Kaya (DK)

Hvornår: Tirsdag den 2. juli kl. 17.00
Hvor: Countdown

Er du vild med den scandipop-lyd, som man blandt andet kender fra artister som Sigrid, Astrid S og MØ, er der en ret stor sandsynlighed for, at du også vil elske Ea Kaya. Som vi i oktober sidste år fik en snak med den unge popartist om, har hun ikke bare fået serveret sin karriere på et sølvfad – tværtimod. Hun har kæmpet for at kunne være der, hvor hun er i idag, og det kan høres i musikken. Det seneste track “Cruel To Be Kind” er et super godt bud på, hvad Ea Kaya blandt andet har at byde på, og du kan jo med fordel varme op til koncerten med nummeret lige her.

ELBA (DK)

Hvornår: Tirsdag den 9. juli kl. 23.00
Hvor: Countdown

Det er efterhånden ikke nogen hemmelighed, at vi er ret begejstrede for electropop-artisten ELBA, der, i forbindelse med vores koncept ‘Bands of Tomorrow anbefaler’, har udtalt, at det bærende element i hendes sange ofte er store synthflader, vokalen og store, underlæggende korarrangementer. Er du vild med svenske Robyn, som jo også lægger vejen forbi festivalen i år, er der en ret stor sandsynlighed for, at du også vil elske ELBA. Om ikke andet kan vi i hvert fald garantere, at ELBA vil være hele oplevelsen værd, hvis hun leverer en lige så overbevisende koncert, som hun gjorde under SPOT Festival tidligere på året. Du kan blive klogere på den spirende sangerinde i vores interview med hende lige her.

Til dig der crusher på fængende R&B

Lil Halima (NO)

Hvornår: Søndag den 30. juni kl. 21.00
Hvor: Countdown

Det norske R&B-stjerneskud Lil Halima er så småt ved at tage Skandinavien med storm, og der er i den grad også internationalt potentiale at spore i den unge artist. Hun er samtidig også et af de navne, vi var særligt glade for at se på programmet, efter vi tidligere på året (håbefuldt) satte hende på vores liste over 24 bud på de sidste navne til festivalens vækstlagsprogram. Med numre som “Would U” og “young luv” og med den vilde oplevelse, vi havde af sangerinden, på dette års by:Larm Festival, er der god mulighed for, at hun spiller solen frem, hvis den ikke allerede skinner, når hun går på scenen. Du kan varme op til koncerten med vores interview med den dygtige artist lige her, mens du hører det drømmende nummer “who do u love”.

Selma Judith (DK)

Hvornår: Mandag den 1. juli kl 14.45
Hvor: Countdown

Der er fart på hos den spirende R&B-kunstner Selma Judith. Før sit soloprojekt har den unge sangerinde og harpeniste blandt andet spillet med MØ, The National og Vera. Med førstesinglen “Kind of Lonely” markerede kunstneren dog hurtigt sit store potentiale som soloartist, og hun har efterfølgende igen bevist et unikt talent med blandt andet numrene “Inner Thigh” og “Colder”. Vi er gang på gang blevet imponeret til Judiths live-optrædender blandt andet til VEGAs Udvalgte i Januar og senest på Heartland Festival, hvor kunstnerens fine vokal og harpens hypnotiserende blide strenge gav en intim og nærværende oplevelse.

Auður (IS)

Hvornår: Tirsdag den 2. juli kl. 20.00
Hvor: Countdown

Den 25-årige islænding Auður er en af de få artister fra festivalens opvarmningsprogram, som synger på sit modersmål. Selvom du ikke forstår et ord af, hvad han synger (med mindre du selvfølgelig kan islandsk), forstår man i den grad, hvad der er på spil i musikken. Hans elektronisk-vibende R&B er svær at stå for, og med numre som “FREÐINN” og “AFSAKANIR” tegner det godt for de nysgerrige festivalgængere – og især de, der er fan af artister som James Blake og The Weeknd.

Hvis du elsker hiphop og dyb bas

Ravi Kuma (DK)

Hvornår: Søndag den 30. juni kl 15.00
Hvor: Countdown

Ravi Kuma er det perfekte match til en FESTival som Roskilde, og derfor var den fremadstormende duo også at finde på vores bedste bud til det færdige opvarmningsprogram. Producer Akse Knudsen og rapper Sharon Kumaraswamy er notorisk gode på en scene, og det er også primært foran et tændt publikum, at Ravi Kuma har skabt sig deres ry. Det var i lang tid efter sidste års sejr i KarriereKanonen sporadisk, hvad man kunne finde på streamingtjenesterne, men i fredags (den 21. juni) landede så endelig hele pakken med debutalbummet Sub, som vi går stærkt ud fra, man kommer til at høre masser fra på Countdown. Der er dømt fest, protest, svedige beats og overlegen rap, når Ravi Kuma indtager Roskilde.

rosegold (UK/DK)

Hvornår: Tirsdag den 2. juli kl. 14.00
Hvor: Countdown

rosegold har været et prominent navn på den danske upcoming-hiphopscene, siden de britisk-danske brødre, Joshua og Raiden Rose, i 2017 udgav deres første singler, og i starten af 2018 slap det overbevisende debutalbum Adventures in Odyssey. rosegold mestrer både det dystre, det dansable, rappen og den smooth R&B. Brødrene har deres opvækst i et kristent hjem i Sydlondon med sig i musikken, og gutternes rødder i det britiske er også med til at skabe den internationale lyd, de er med til at bringe til den danske hiphopscene.

FLEXLIKEKEV (UK/DK)

Hvornår: Tirsdag den 2. juli kl. 15.30
Hvor: Countdown

Vi turde kun håbe på, at Roskilde Festival også havde fået øjnene op for rapstjerneskudet FLEXLIKEKEV, da vi placerede ham på vores liste over ønsker til de sidste vækstlagsbookinger. Det havde de heldigvis, ligesom flere og flere fra branchen har – foruden det stigende antal lyttere. Ligesom rosegold bringer FLEXLIKEKEV UK-rappen til Danmark, med alt hvad den indebærer af grime og drill-inspirerede elementer. Men den unge kunstner har også trukket på den amerikanske trap, som vi især kender fra Atlantas hiphopmiljø, og det skaber et dynamisk og genrebrydende output, som ikke rigtigt lyder som noget andet, men alligevel har kommerciel, moderne og bred appel. Indtil videre er numrene “STARS”, “GUAP” og “SHOWSTOPPER” ude som officielle singler, men vi satser på meget mere lyd fra den britiske rapper – der de seneste år har været bosat i Danmark – i den nære fremtid, og ikke mindst, når han går på scenen på Roskilde.

Til dig der elsker post-punk og indierock

Linn Koch-Emmery (SE)

Hvornår: Tirsdag den 2. juli kl 15.30
Hvor: Rising

Vi har i et stykke tid nu været begejstret for den svenske indierock-artist Linn Koch-Emmery, hvilket fik os til at placere hende på vores liste over 19 svenske navne, man skal holde øje med i 2019. Hun var også et af vores helt store ønsker til festivals opvarmningsprogram, og heldigvis hørte Roskilde Festival vores bønner! Da vi under SPOT Festival i år mødte den spirende kunstner til en lille snak, var hun blandt andet inde på det der med at være besat af en sang, og det er lige præcis den følelse, man får, når man hører numre som “Bby Neverminds” og “Don’t sleep on my luv”, som vi forhåbentlig får glæden af at høre live, når hun indtager Rising-scenen om tirsdagen.

Mall Girl (NO)

Hvornår: Tirsdag den 2. juli kl. 18.30
Hvor: Rising

Vi havde i starten af året den norske kvartet Mall Girl på vores guide til 19 norske navne du skal holde øje med i 2019, og har lige siden kun glædet os til at opleve bandet live. Roskilde Festival indfriede vores bønner, og selvom den Oslo-baserede gruppe indtil videre kun har udgivet et enkelt nummer, kan vi ikke lægge skjul på, at vores forventninger er høje til deres koncert. Nummeret “Slay Queen” vidner om et mangefacetteret band, der blander 80’er musikkens funkede basgange, rockens distortede guitarer, punkens eksplosive energi og poppens ørehængende melodier.

Boundaries (DK)

Hvornår: Tirsdag den 2. juli kl. 20.00
Hvor: Rising

Joy Division-videreførelsen New Order sejrede som bekendt (hvis du har fulgt lidt med i medierne) på årets NorthSide Festival, og hurra for det! Så når vi nu har slået fast, at den type musik stadig holder 100%, så kan du jo passende kaste din opmærksomhed på det danske band Boundaries, der er kommet mere eller mindre ud af det blå, men som en eksplosion af gennemført, dyster, distortet rock og post-punk. Hvis du spiller det for din bedstemor, vil hun nok sige, at det da vist bare er en omgang larm, men så er det i så fald, fordi hun ikke hører de fine melodier, sangskrivningen i Boundaries råder over. Udtrykket er groft, råt og imponerende stilsikkert, og live har Boundaries allerede vist os, at de også har et stort talent at dele ud af. Vi har netop holdt videopremiere på den visuelle side af det nye nummer “Tusk”, som du passende kan læse mere om her, eller bare tjekke ud nedenfor:

Collider (DK)

Hvornår: Tirsdag den 2. juli kl. 21.30
Hvor: Rising

Collider stikker i mange retninger. Det kan faktisk synes utroligt, at der kan ske så meget på de forholdsvist få 4 minutter og 16 minutter, et nummer som “Daisy” varer. Det er et rytmisk, genre- og instumentationsmæssigt kaos, som alligevel i sammenstødet skaber en form for kosmos. Det ene øjeblik rusker man hovedet frem og tilbage til de hårde, distortede guitarer, der tordner derudaf, for det næste øjeblik at drømme sig hen til blide vokaler og tværfløjte. På “Inept” og “Bruno” spreder den danske gruppe sig da også ud over henholdsvis 7 og 6 minutter, hvor kreativiteten får lov at udfolde sig. Numrene er taget fra debutalbummet med den kringlede titel -><- fra februar i år, som blev udgivet via det toneangivende indie label Escho (bl.a. Iceage). Hvis du synes, det er fedt, når tingene ikke går helt efter bogen, så er det bedste bud på, hvor du skal befinde dig tirsdag den 2. juni kl. 21.30 foran Rising klar til kamp med Collider.

brenn. (NO)

Hvornår: Tirsdag den 2. juli kl. 23.00
Hvor: Rising

Den dynamiske duo brenn. har erobret den norske musikscene med én mission: At overbevise dig om, at rocken lever i bedste velgående. Vi har crushet på bedstevennerne Rémy Malchére og Edvard Smith i et stykke tid nu på baggrund af deres stærke singleudspil og ukuelige energi, der stråler ud af dem i alt, hvad de laver. Gruppen fra Lillehammer er nomineret til Årets Urørt ved det kommende P3 Gull-show i Norge – en pris som artister som Honningbarna, Mikhael Paskalev, Cezinando og Girl in Red tidligere har vundet. Vi har selv til gode at opleve brenn. live, men med det kendskab, vi allerede nu har til duoen – som live akkompagneres af fuldt band – tegner det til at blive et “russerock”-festfyrværkeri uden lige.

Hvis du søger en mere eksperimenterende lyd

ZAAR

Hvornår: Søndag den 30. juni kl 17.00
Hvor: Rising

ZAAR er ikke bange for at udfordre sin lytter, og hvis du tager imod, modtager du også en gave af eksperimenterende produktioner og en kerne af smukke, stærke melodier. De er resultatet af komponist og sangerinde Sara Flindts kunstneriske hjertebarn, som Bjarke Amdrup (Kr4n) og Jonathan ludvigsen (Athletic Progression, Erika de Casier) hjælper til med live. Første gang, vi fik smag for ZAARs medrivende, naturfikserede lydunivers, var da hun tilbage i 2017 udgav dobbeltsinglen “Last Song”/”Foolish Ways” og derigennem præsenterede sin sans for buldrende beats og gennemborende synth. Det er ikke første gang, ZAAR skal fremføre sine smukke numre for et publikum, for udover koncerter på blandt andet SPOT Festival, Iceland Airwaves, Nordic Delight, G! Festival og Rockwood Music Hall i New York, har ZAAR ageret opvarmning for Lowly på deres Danmarksturné i foråret. ZAAR slap i fredags endnu en single med titlen “Our Love is Dead” og annoncerede i samme ombæring, at EP’en Lost My Sense of Humor lander til efteråret.

HÔY LA (NO/DK)

Hvornår: Mandag den 1. juli kl. 21.30
Hvor: Rising

Den Københavnbaserede nordmand HÔY LA overbeviste os til VEGAs Udvalgte tidligere på året om, at hun i den grad formår at hive publikum med sig ind i sit eksperimenterende og dragende triphop-univers. Hendes musik trækker tråde til både electronica og alternativ rock, hvilket (sammen med den melankolske lyd) er med til at gøre musikken helt unik. Så leder du efter noget helt originalt, og elsker du at blive overrasket, så skal du helt sikkert tage et smut forbi Rising-scenen, når den dygtige artist med det borgerlige navn Ingri Høyland Kvamstad går på scenen.

Heartbreak Satellite (SE)

Hvornår: Søndag den 30. juni kl. 18.00
Hvor: Countdown

Det er svært at forestille sig, at Ragnhild Jamtveit har tid ved siden af sit succesfulde band Pom Poko, som hun også tidligere har gæstet Roskilde med, men det har hun altså. Og den bruger hun blandt andet sammen med Håkon Brunborg og Tobias Pfeil i den dynamiske trio Heartbreak Satellite. Musikken er poppet i sin kerne, men den er pakket ind i skæve, elektroniske og indierockede elementer. Trioen skulle ikke bruge mere end 10 dage på at skrive og indspille deres debutalbum Foxy fra 2018, og de er nu i gang med arbejdet på en efterfølger. Musikken er omfavnende og stor i lyden, og det er på trods af den minimalisme, der paradoksalt nok også gennemsyrer produktionerne. Hvordan de bærer sig ad med det, er der næsten kun én måde at finde ud af: Søndag kl. 18.00 på Countdown-scenen.

Hvis du er på jagt efter alternativ sangskrivning

Hjalte Ross (DK)

Hvornår: Søndag den 30. juni kl. 14.00
Hvor: Rising

Det har taget Hjalte Ross lidt tid og eksperimenteren at finde fodfæste i den danske musikbranche, men i eget navn har han sporet sig ind på en musikalsk identitet, der lyder som kunne den være 50 år gammel. Og det er heller ikke helt ved siden af, for Hjalte Ross, som tidligere har lavet musik under kunstnernavnet Eli, har faktisk fået fornem hjælp af den legendariske producer og lydingeniør John Wood, som er kendt for sit arbejde med blandt andet Nick Drake, Cat Stevens og Pink Floyd. Hjalte Ross’ ærlige, folkede singer-songwriting både tager sig sin tid og er tidløs. Det hører man på det anmelderroste debutalbummet Embody fra 2018, som har slået Ross’ plads fast i det danske musiklandskab.

Josiah Konder (DK)

Hvornår: Mandag den 1. juli kl. 17.00
Hvor: Rising

Vi kender ikke så meget til Josiah Konder endnu, på trods af at seksmandsbandet allerede sidste år (selv)udgav deres første album Songs for the Stunned med 11 stærke skæringer på. Musikken tager udgangspunkt i noget folket, men det er meget mere dystert og direkte end for eksempel Fleet Foxes og minder i langt højere grad om artister som Nick Cave og tidlig Leonard Cohen. Det er ikke store korharmonier, der er i fokus, men derimod Julius Ernst dybe og melankolske røst. Gruppen, som tidligere har turneret med Iceage, giver sig selv tid til at bygge numrene op, og det giver en ro, der er uundværlig i en travl hverdag – og ikke mindst på en hektisk Roskilde Festival.

Søn (DK)

Hvornår: Søndag den 30. juni kl. 21.30
Hvor:

Vi har siden udgivelsen af EP’en Autobahn i 2017, været glade for det finurlige og poetiske dansksprogede univers, Søn har skabt. Ja faktisk så glade, at vi gjorde dem til vores Ugens Upcoming i August sidste år, og senere hen placerede dem på listen over danske navne, man skal holde øje med i 2019. Og det er bestemt ikke uden grund, for med en lyd, der til tider godt kan være lidt svær at definere, men som de selv har beskrevet som »utæmmet, men poppet,« er den Københavnbaserede kvintet virkelig noget for sig.

M. Rexen (DK)

Hvornår: Mandag den 1. juli kl. 20.00
Hvor: Rising

På selveste juleaftensdag sidste år fik vores læsere en dejlig julegave – nemlig glæden af at kunne læse om M. Rexen som vores Ugens Upcoming. Her beskrev artisten sin lyd som »Wild style Music, naturlig, genreløs, tidsløs, dit livs soundtrack,« og det kunne faktisk ikke være bedre beskrevet. Hans musik overrasker og er i grunden en fusion af flere forskellige genre, der trækker tråde til alt fra singer/songwriter-stilen til indiefolk, hvilket måske bærer præg af hans færden rundt omkring i verden (blandt andet som arbejder på en boreplatform i Egypten og sin tur rundt i Pakistan med trommemester Gunga Sain). Overordnet set er det faktisk nærmest umuligt at beskrive sig igennem hans musik. Det skal med andre ord opleves med egne ører og helst gerne live.

Redaktionen
redaktion@bandsoftomorrow.com