fbpx

Ugens Upcoming: Jon Olav

Foto: Ida Fiskaa

I denne uge er vores upcoming artist den norske Jon Olav, der med sit let og legende univers har imponeret os meget. Især med sin nye musik der tegner til at være en helt ny æra for det norske stjerneskud.

Norske Jon Olav, der brød igennem i 2017 med førstesinglen “Hei Erna”, har skabt et helt unik elektropoppet soul-image. I slutningen af januar var han klar med sin seneste single “I am the thing”, som viste sig at være noget helt andet end det han tidligere havde udgivet. En mere dyster og melankolsk engelsk-sproget sang, som modsat Jon Olavs andet musik som var mere legende og humoristisk, emmede af seriøsitet.
Det unge talent løb oven i købet med titlen som Årets Urørt i 2018 (norsk musikpris, som uddeles til upcoming artister).
Lær den spirende artist Jon Olav meget bedre at kende lige her:

Hvem er Jon Olav?

– Jon Olav er en relativt ordinær fyr, fra en relativt ordinær landsby på Norges vestkyst, som laver relativt ordinær musik. Relativt. Men bag det relative findes der en person, som engagerer sig i miljøkampen, elsker at rejse, der kan lide at gå i naturen, og som ofte slapper af med sin playstation. Men mest af alt kan Jon Olav lide at lave musik, der udfordrer lidt. 

Hvordan vil du beskrive din lyd?

– Det er lidt svært at beskrive min lyd, fordi den stadig er under udvikling, og jeg er ikke rigtig har landet på nogen bestemt sound helt endnu. Men fortiden er den lidt mørk, elektronisk og alternativ pop med melodiøse linjer. 

Hvordan startede du?

– Jeg startede faktisk i Danmark i Aalborg, hvor jeg spillede til en koncert, jeg var blevet inviteret til. Ingen af de bands jeg var med i på det tidspunkt, kunne være med, så jeg samlede et par venner og spillede mit eget materiale. Det gik rimlig godt, og på den måde blev det starten på min musikkarriere. Tak Danmark! 

Kan du fortælle lidt om den proces, der foregår, når du skriver musik?

– Fortiden har jeg ingen fast process når jeg skriver. Af og til skriver jeg alene, og af og til skriver jeg i en gruppe. Når jeg skriver alene, er det ofte at jeg har en idé, jeg har gået med i noget tid, og så arbejder jeg idéen ud enten med mit band eller i mit studie. Den musik jeg laver er stort set en blanding mellem indspillede instrumenter og programmering. Hvis jeg arbejder i en gruppe, vil det ofte være med en producer eller et par andre sangskrivere. Der kommer der tit idéer, og så arbejder vi ud fra det sammen.

Hvilke musikere har haft størst indflydelse på din lyd?

– Det kommer måske ikke som noget chok, at James Blake har haft en stor indflydelse på mig de sidste par år. Jeg elsker det han er drevet af. Alt fra hans produktioner, sangene han laver, melodierne og hvordan han bruger sin stemme. Med derudover har jeg hørt meget Radiohead og Thom Yorke. Billie Elish har også været haft en stor indflydelse det sidste par år. Hun er fantastisk! Nogen der måske også har haft lidt indflydelse er Kanye West, Tyler The Creator og Frank Ocean. De er også heeelt enestående. Så bliver jeg også nødt til at nævne Bon Iver, som har været med gennem hele mit liv. Det blev lidt mange navne. Men jeg tror at alle har gjort noget ved min musik. 

Hvad er der på pladespilleren lige nu?

– Det sidste album jeg hørte var Okay Kaja’s nyeste album. Helt Klart et album jeg vil anbefale! Ellers har jeg hørt en del Naaz på det sidste. Jeg synes hun er vildt sej.

Hvad er du i gang med lige nu? (på musikfronten)

– Jeg har lige haft men debutkoncert i UK, London. Jeg håber på at kunne spille lidt mere der fremover. Så har jeg tænkt mig at udgive en del musik det kommende år. Jeg har arbejdet længe i det skjulte, så det bliver fedt at vise verdenen hvad jeg har lavet.

 Hvad er drømmen?

– Det må vel være at være headline på Coachella? En collab med Kayne eller Billie Eilish ville heller ikke være helt dumt. Og selvfølgelig at være headline på Roskilde! Det ville være mega vildt. Go big – and have fun trying.

Hvis du kun måtte vælge én af dine sange, folk skulle lytte til, hvilken var det så?

– Af dem som er udgivet må valget næsten falde på “I am the thing”. Det er den sang som repræsenterer mig bedst. 

Hvis din musik var en drink, hvilken ville den så være?

– Drikker ikke så mange drinks. Er det okay at sige – en fyldig rødvin med meget eftersmag?

Arense Elvira Riis Warny
Arensewarny@bandsoftomorrow.com