fbpx

INTERVIEW: KAMARA vil, med sin spritnye EP, vise hele verden, at hun kan lave musik, man både kan grine og græde til

Foto: Ida Fiskaa (pressebillede)

Den norske sangerinde og sangskriver Fato Kamara har netop udgivet sin debut-EP efter mange roste singler. I den forbindelse har vi taget en snak med hende, og hørt hvilke tanker hun har gjort sig omkring EP’en, hvad hun har brugt Corona-lockdown’en på og hvordan hun gerne vil fremstå som artist.

Fato Kamara er bedre kendt under sit kunstnernavn KAMARA. Hun er en ung kvinde på 23 år fra Bergen i Norge, som sprudler af livsglæde og ikke mindst musikalitet. I vores tidligere interview med KAMARA fortalte hun os, at hun bliver inspireret af artister som blandt andre HAIM og The 1975, og at hun tager sit job i musikbranchen enormt seriøst og ikke er bange for at have store drømme, i forhold til hvilke scener, hun gerne vil indtage, og hvilke mål sætter sig. Siden sidste snak med KAMARA, er Corona-pandemien ikke just blevet bedre. Koncerter er stadig aflyst og artister må finde nye måder at interagere med fans. Dette gælder også KAMARA, som er aktiv på sin Instagram, hvor hun både deler glimt af sin hverdag, klip og billeder fra sin tid i studiet og en masse andet indhold, som kun kan bringe et smil på læben hos følgerne.
KAMARA er en artist med fart på, og vi er ikke i tvivl at hun har en kæmpe fremtid i vente på musikscener verden over. I midten af måneden udgav hun sin debut-EP The Long Way Home, og igen beviser hun, hvor dygtig en artist hun er. 

Prove them wrong!

På en helt almindelig torsdag eftermiddag, satte jeg mit til rette på kontoret, for at ringe til norske Fato Kamara, bedre kendt som KAMARA. Denne gang over en hyggelig telefonsamtale. For at blive klogere på, hvilken baggrund den norske sangerinde har, spørger jeg hende, om hun altid har vidst, at hun gerne ville være sangerinde. Hertil griner hun og svarer mig over telefonen:

Ja, altid! Jeg talte rigtig meget som lille, jeg kunne slet ikke tie stille og jeg ville gerne være i spotlight – dermed vidste jeg også at en fremtid i musikbranchen med performance og spotlight, var vejen frem for mig. Jeg havde en lærer i skolen, som sagde, at jeg skulle passe på med at have en drøm om at blive artist i musikverden, fordi det ville blive rigtig svært at få den drøm til at gå i opfyldelse. Hun troede ikke på mig. Men hvem er det, der skriver til mig nu, at de er så stolte af mig, og vidste jeg nok skulle klare den? Det er dem, der ikke troede på det, til at starte med. Det har været mit mål lige fra starten, at bevise at jeg sagtens kunne få den drøm til at gå i opfyldelse og prove them wrong. Jeg ville bare vise, at jeg nok skulle klare det at være artist, også selvom de sagde, at det aldrig ville lykkes. 


Selvsikkerheden omkring en fremtid i musikbranchen står ikke alene. KAMARA oser nemlig af en enorm viljestyrke og glæde til livet. Hun fortæller, at den selvsikkerhed, som hun har, altid har ligget til hende og at det er sådan, hendes personlighed er. Hun uddyber og forklarer at hun altid har haft en meget stærk vilje og er enormt stædig når det kommer til at opnå de mål, hun har sat sig, hvilket vi må sige, at vi hurtigt lærte om hende, da vi tog en snak med hende for første gang sidste år. Samtidig fortæller hun, at hun udover at være selvsikker og viljestærk også er en meget glad og positiv person, hvilket slet ikke er at tage fejl af, gennem min samtale med den sjove og charmerende nordmand. Dog kan hun også have dårlige dage, og om de dage fortæller hun: 

– Det er egentlig ikke det at skrive musik, der som sådan hjælper mig med at blive glad igen på de triste dage. Folk vil rigtig gerne have det sådan, for så tror de musikken bliver mere ‘personlig’. Men jeg kan godt skrive tekster om andet end at være trist og ked af det, uden de bliver upersonlige. Det er jo stadig personlige oplevelser, følelser og tanker, jeg har eller har haft, som jeg skriver om, og på den måde vil teksterne jo altid være personlige. 

Udover den helt klare mavefornemmelse om, at en karriere i musikbranchen var vejen frem, fortæller KAMARA også, at hun føler sig enormt godt tilpas, når hun står på en scene og optræder, og at det for hende handler meget om, at hun selv er med til at skabe følelsen af ‘et hjem’ og tryghed på scenen, med sin positive tankegang omkring det.

– Jeg kan både føle mig hjemme i studiet, men jeg kan også føle mig enormt hjemme på scenen. Det handler egentlig mest for mig om, at bestemme hvor jeg gerne vil føle mig hjemme. Nogle artister kan godt have det svært med at skulle stå på en scene og er ikke tilpas i det. Det er jo helt normalt, vi er alle kun mennesker, så det er klart, at man kan blive nervøs og føle sig utilpas. Men hvis man er artist, føler jeg, at det bare er et spørgsmål om arbejde. Man skal nok nå dertil, hvor man en dag ejer scenen og føler sig hjemme og rigtig godt tilpas på den! Alt kræver øvelse og hårdt arbejde!

Gennembrud i en tid med restriktioner og retningslinjer

KAMARA fik for alvor sit gennembrud i hjemlandet Norge sidste år. Og hun blev også hurtigt spottet af internationale scener. coronapandemien satte brat en stopper for udlandsrejser og dermed også koncerterne både i hjemlandet og på de store scener i udlandet. Det skinner dog klart igennem at hun er en optimist omkring et gennembrud i en tid med corona og fortæller, at al den anerkendelse og opmærksomhed, hun har fået online, betyder lige så meget for hende, som hvis hun havde fået den face2face af mennesker på gaden, publikum til koncerter eller andre hun møder på sin vej. Hun er glad for, at de digitale medier giver hende muligheden for, at fans kan følge med i hendes musikalske udvikling online også.

Som en del af sit internationale gennembrud skulle hun have spillet på SPOT-festivalen sidste år, og KAMARA var i den grad en af de kunstnere, som vi havde set frem til at opleve på scenen. Og som så mange andre koncerter, måtte SPOT-festivalen aflyses, og jeg er derfor nysgerrig på, hvordan hun havde det med, at hendes første koncert på dansk jord blev aflyst.

Det er jeg meget, meget ærgerlig over. Jeg havde virkelig glædet mig, for jeg har hørt at I danskere er et ‘fucking crazy’ publikum. Jeg var så spændt på at skulle spille på dansk jord og introducere Danmark for min musik og forhåbentlig udvide min fanbase til Danmark også. Jeg håber på at komme til at spille i Danmark lige så snart corona tillader det. Det vil jeg virkelig gerne!

I en tid med corona kan vi alle samme nikke genkendende til, at der er en masse ting vi savner og er ærgerlige over måtte aflyses. Jeg spørger derfor KAMARA, hvad det første hun vil gøre, når verden åbner, er. Hun skulle ikke bruge lang tid til at tænke over svaret:

KRAMME! Det første jeg vil gøre, når verden åbner igen er at kramme. Kramme mine venner, kramme min familie – jeg vil kramme alle! Det savner jeg!

Samtidig men en masse ting, som hun selvfølgelig savner og er ærgerlig over ikke er blevet til noget, er det vigtigt for det unge stjerneskud ikke at lade sin karriere gå i stå på grund af corona. Hun fortæller, at det er enormt vigtigt for hende ikke at miste modet. Hun vil gerne holde fast i de håb, drømme og planer hun har lagt. Og igen viser hun hvor viljestærk en person hun er, og at hun er villig til at kæmpe for sin drøm.

En EP med plads til både dans og tårer

I forbindelse med den nyligt udgivne EP, spørger jeg KAMARA hvilke tanker, hun har gjort sig omkring EP’en The Long Way Home, arbejdsprocessen bag og inspirationskilderne. Hun fortæller, at hun lader sig inspirere af alting og ingenting. Lige fra mennesker hun ser på gaden, til tanker, følelser og personlige oplevelser hun har haft sammen med sine venner og sin familie. Derudover fortæller hun, at hun føler arbejdsprocessen bag sin nye EP har været enormt lang, og at hun er rigtig glad for at være i mål nu og kunne udgive det, som hun har gået og arbejdet på så længe.
Jeg spørger hende hvilke temaer, vi kan forvente at blive mødt af på The Long Way Home og til det fortæller hun mig, at EP’en indeholder nogle af de mest personlige sange, hun har skrevet. Heriblandt udnævner KAMARA selv nummeret “Carry You Home” som et af de numre, med den mest personlige tekst, og som derfor også er et af de numre, der betyder mest for hende på den spritnye EP.

Men samtidig vil KAMARA gerne ud med et budskab om, at man som artist sagtens kan lave meget forskellige musik.

Jeg føler, at når man har udgivet nogle sange med samme tema eller tempo, vil folk rigtig gerne sætte en i bås og sige at man er en bestemt artist, der laver den her bestemte slags musik. Men folk skal vide, at man sagtens kan udgive en masse forskellig musik. Ja, jeg kan rigtig godt lide uptempo popmusik, men der er så meget mere i mig end det, der er så mange andre sider, jeg gerne vil vise.


Efter at have talt om, hvordan nummeret “Carry You Home” er en meget personlig ballede fra hende, spørger jeg hende, hvilke følelser hun håber på at vække i folk, når de hører EP’en. Hun svarer at man kan forvente at blive mødt af up-tempo popnumre, men samtidig også numre, hvor hun har lagt stor fokus på mere rolige melodier med personlige og dybe tekster.

Jeg håber, folk kan blive glade når de hører min musik. Jeg håber, folk kan blive kede af det, når de hører min musik. Jeg håber min musik kan vække en masse forskellige følelser i folk. Ligesom jeg indeholder en masse forskellige følelser, og ikke kun er én følelser eller skriver musik om én følelse.

Og for at runde snakken om den nye EP af, fortæller KAMARA, at hun håber på at kunne inspirere en masse mennesker, hvilket virkelig er essensen af KAMARA som artist. Hun vil også inspirere nye, upcoming artister, til at have modet til at gå efter en karriere i musikbranchen og lave lige præcis den musik man har lyst til, ved at vise at hun både kan lave dansable popnumre og ballader, som rummer personlige tekster og fængende melodier.
Her kan jeg personligt anbefale nummeret “Young Dumb Foolish Girl” fra den nye EP, som netop er et fremragende eksempel på, at KAMARA ikke kun kan sættes i bås, som en artist, der kun laver tempofyldt popmusik. Det er en sang med noget på hjerte, en personlig tekst og selvom man kunne fristes til at tro, at det er en sørgelig sang ud fra titlen og melodien i starten af nummeret, formår hun alligevel at give nummeret en atmosfærisk og drømmende stemning. Og med teksten “there is a light at the end of the tunnel” bliver det snarere en sang sang om håb og vilje i stedet for endnu en ‘sad break-up’ sang.

Work hard, play hard

Til slut fortæller jeg KAMARA, hvor stor en fan jeg er af hende, og hvor meget jeg nyder at danse og synge med på den musik, hun har udgivet. Hun bliver enormt glad og svarer ved at synge:

– Ohhhh, du er sød. Ohhh tusind tak!

og fortsætter:

Det betyder virkelig meget for mig. Jeg har jo kun være aktiv i musikbranchen siden 2018, så jeg er stadig ret ny branchen. Folk spørger mig tit, hvordan jeg har opnået så meget succes på så kort tid, og til det svarer jeg, at man er nødt til at “work hard, play hard”, for det er hårdt arbejde og kræver en masse at være artist. Så jeg bliver virkelig glad, når folk fortæller, at de nyder det, der kommer ud af al det hårde arbejde.

Efter min snak med KAMARA er jeg blevet blæst bagover, over hvor sej en artist hun er og hvor sød og imødekommende, hun er at tale med. Jeg er kun blevet en endnu større fan af hende. Hun er både sjov, kæk, charmerende og helt unik, og jeg er sikker på, at hun har en masse nye fans og endnu mere succes i vente. Jeg glæder mig allerede til at høre mere fra den unge nordmand, hvilket du med god grund også skal gøre. Indtil da kan du nyde KAMARAs spritnye EP lige her:

Spotify
Eller på Apple Music

Tags:
,
Sofie Pindstofte
sofiepindstofte@bandsoftomorrow.com