fbpx

INTERVIEW: girl in reds udvikling fra at få sin første guitar af sin bedstefar til selvproducerende indie-stjerneskud

Foto: Jonathan Kise (pressebillede)

Norske girl in red er aktuel med sit spritnye debutalbum ‘if i could make it go quiet’, og i den forbindelse fik vi en lille snak med hende om, hvem hun er som kunstner, og om hendes nye album. Mange har ventet i spænding på det nye album, og nu er ventetiden forbi.

På en smuk og solrig dag “mødes” jeg med Marie Ulven. Solstrålerne rammer min hud, og jeg hører fuglene kvidre fra hendes mikrofon, da jeg kommer ind i vores samtalerum på Zoom. Vi sidder i to forskellige lande, og kan af gode grunde ikke mødes til en sludder, men hyggeligt blev det alligevel. girl in red har kurs mod stjernerne, og det kommer til udtryk både i kraft af hendes verdensomspændende fanskare samt hendes nye status som Spotify Radar artist.

Min bedstefar gav mig min første guitar, og min far ville gerne betale for guitarundervisning. Jeg har haft folk, der har hjulpet mig igennem, og jeg havde nok ikke været hvor jeg er hvis ikke min bedstefar havde givet mig den guitar. I dag synes jeg virkelig, at min manager gør meget for at hjælpe mig. Han har virkelig været en stor hjælp. Jeg plejede at skrive små uofficielle ansøgninger til min bedstefar hvor jeg bad om penge, fordi jeg sagde min musik blev så meget bedre. Jeg havde en trang til at lave musik – jeg ved ikke hvor det kommer fra. Jeg er blevet spurgt om det før, men jeg ved det ikke rigtig. Det kom lidt ud af det blå. Jeg har altid haft det sådan, at det var det jeg skulle.

Vil anerkendes som kvindelig producer

girl in red har en umiddelbarhed omkring sin musik. Det har aldrig rigtig ligget i kortene, at der skulle være andet muligt. Fans af girl in red fik sig en glædelig overraskelse da hun udgav singlen “Serotonin” forud for sit album, et nummer med en mere elektronisk lyd, end hvad vi tidligere har hørt fra Ulven. Det var der god grund til, for Ulven har nemlig produceret nummeret sammen med den verdensberømte stjerne producer Finneas, der rider på en solid bølge af succes. Men som kvinde i musikbranchen er det ikke altid let at blive anerkendt, hvis man udfylder roller, der typisk er forbeholdt mænd.

Nogle gange har folk ikke givet mig credit for at producere. Mange har spurgt ind til “Serotonin” og sagt ‘super fedt du har fået Finneas til at producere din sang’, men sådan var det ikke. Jeg producerede også sangen, jeg er også producer. Så jeg retter altid på folk når de ikke anerkender mig som producer. Jeg føler tit, at jeg bliver forbigået som producer, når folk ser at andre har været med til at producerer min musik. Hvis det er en mand så tror de, at han har gjort det, selvom det er mig. Mange har også spurgt mig hvordan Finneas fik mig til at rappe, men det gjorde han slet ikke. Jeg skrev sangen og lavede sangen. Der er ingen mænd der har bedt mig rappe, det ville jeg selv og jeg gjorde det selv. For mig handler det om at udtrykke mine stærke meninger og ikke lade mig være forbigået. Jeg gør mig så umage med at lave min musik. Jeg vil gerne have, at folk lytter med hovedtelefoner, for jeg gør mig meget umage med at få min musik til at lyde godt. Så når folk lytter på en telefonhøjttaler går de glip af så meget og det synes jeg virkelig er ærgerligt.

– Jeg synes, at det er spændende, at de fleste upcoming og største stjerner i verden for tiden er kvinder. Kvindelige artister får en stærkere stemme og en større platform. Jeg ser flere kvinder og det er selvfølgelig en god forandring. Jeg ser flere kvinder på scenen, men der er ikke lige så mange bagved, eller som er producerer – det kunne jeg godt savne.

Foto: Jonathan Kise (pressebillede)

Ovenpå så prestigefyldt et samarbejde er det fristende at spørge, hvordan samarbejdet var, og om der er andre Marie Ulven drømmer om at samarbejde med i fremtiden:

Det var ret sejt, for jeg er stor fan af Finneas, og jeg synes, at han er en mega god producer. Jeg har hørt en masse af hans arbejde både hans eget og med Billie Eilish. Det var mega fedt, da jeg sendte min sang til ham og han sagde: “Yo, jeg er vild med den her rap-del”. I sidste ende er jeg bare mega glad for, at han ville arbejde med mig. Jeg puttede nogle hiphop inspirerede lyde og sådan ind i “Serotonin” før jeg samarbejdede med Finneas. Der er stadig en del guitar på albummet, men jeg redigerer den så meget så det knapt nok lyder som guitar mere. Der er mere klaver på det nye album, for jeg købte et klaver i 2019, så jeg har skrevet mere på klaver end før. Jeg er generelt helt vild med lyde hvor man ikke rigtig kan høre hvad der har lavet de lyde.

Jeg vil mega gerne samarbejde med Taylor Swift, jeg er stor fan – og jeg tror, at vi ville ha’ en fed forbindelse både personligt, og i måden vi laver musik. Jeg tror virkelig vi kunne skrive noget god musik.

Foto: Jonathan Kise (pressebillede)

Fra hobby til håndværk – og norsk natur

Med den succes girl in red har oplevet gennem hendes tidlige karriere med hits som “we fell in love in october” og “i wanna be your girlfriend”, må det uden tvivl være noget af en omvæltning for en almindelig ung norsk kvinde. Men hvad har ændret sig, og hvor finder Marie Ulven sin inspiration?

Altså den største forskel er at jeg gør det fuldtid – det føles virkelig vildt. Jeg har så meget tid til at lave musik. Det føles super mærkelig at sige højt – jeg er musiker på fuld tid nu. Det troede jeg aldrig ville ske. På det her album samarbejder jeg med en anden producer i stedet for at producere det hele selv, så det var også lidt anderledes. Det største er nok, at det er gået fra at være en hobby til et håndværk.

Natur har faktisk været en stor inspiration. Bare det at se på jord, selvom det lyder mærkeligt, men der er bare et eller andet over farvepaletten i jord som jeg ‘fucker med’. Så er jeg også inspireret af familie og elskede du ved. Bare det daglige liv, at se andre mennesker have det sjovt og sådan noget. Jeg er ikke specifikt inspireret af norsk musik. Altså det har klart indflydelse på min musik at jeg er fra Norge, men jeg føler ikke, at jeg nødvendigvis har en skandinavisk lyd. Måske har det en indflydelse at jeg ikke er i den der LA boble som så mange andre. På en måde er jeg lidt isoleret, fordi jeg bor i Norge.

Efter vores korte, men hyggelige snak er det tid til at nyde det dejlige forårsvejr. girl in reds nye album er et testamente til hendes talent som producer, sangskriver og artist som helhed. Der er ikke nogen der kan stå i vejen for hendes kurs mod stjernerne, og man får indtrykket af, at girl in red tager det hele ind i en begejstret og ophøjet ro.

Jakob Bjerrum Thisted
jakobthisted@bandsoftomorrow.com