fbpx

Ugens Upcoming: iomfro

Foto: Mads Emil Smed Kjær (pressebillede)

Denne uges upcoming artist er iomfro, der laver poetisk pop med nerve og sjæl. Lær Alma Kjær Agergaard (som er iomfros borgerlige navn) bedre at kende gennem dette mini-interview:

Vi stødte første gang på iomfro i forbindelse med Kvindernes Internationale Kampdag, hvor debutsangen “ægte kvinde” blev frigivet. Siden da har vi holdt et vågent øje med den Aarhusianske artist, som netop er blevet offentliggjort på plakaten til årets SPOT Festival og snart er klar med sin næste single “danse”. iomfros inderlige dansksprogede tekster og legende bløde poplyd er ganske særlig, og vi har været nysgerrige på at spørge den dygtige musiker om hvordan hendes dejlige og finurlige musikunivers er blevet til:

1. Hvem er iomfro?

– iomfro er et kunstner-alias for mig (Alma Kjær Agergaard) som musiker og sangskriver. Det er et anti- ekstremt alias, der til tider føler for meget eller føler, at andre siger hende for lidt. iomfro mener sine ord med både alvor og sarkasme, og universet er både kitsch og delikat, normcore og farverigt.  

2. Hvordan vil du beskrive din lyd?

– Jeg plejer at kalde det poetisk popmusik. Legende, dansable arrangementer med håndspillede baslinjer og guitarfigurer. En vokal, der sender tanker til Alberte Winding og synger relaterbare danske tekster om ensomhed, kærlighed og sociale dynamikker. Lidt prætentiøst kan man forestille sig C.V Jørgensen på floor med Soleima, hvor der sker noget tredje, man ikke havde gættet.   

3. Hvordan startede du?

– Jeg begyndte at lave musik til iomfro, fordi jeg fandt ud af at kombinere observationer, jeg gjorde mig, om kulturelle forventninger og dynamikker i vennegrupper med en glæde ved at spille musik og finde på.

4. Kan du fortælle lidt om den proces, der foregår, når du skriver musik?

– Data til tekster finder jeg i romaner, tv-serier, mit eget og venners liv og så digter jeg struktureret videre på de historier, jeg synes er spændende at fortælle. Jeg har eks. lige fortolket et alvorligt digt fra et andet perspektiv og kombineret det med at notere observationer af et DR3 program. Herefter fusionerer jeg typisk mine tekstidéer med musikalske skitser. Jeg tænker ofte ret rytmisk og elsker at lave trommerytmer med dårlig EQ og akkorder med en kitsch E-piano lyd i Ableton for at puste liv i en sang og dens tekst. Herefter arrangerer jeg sangen med min bassist Anton og guitarist Alfred.  

5. Hvilke musikere har haft størst indflydelse på din lyd?

– Jeg har været meget inspireret af Solange’s ‘A Seat At The Table’ med dets basfigurer og rytmiske fundament og andet R&B som Frank Ocean. Og så tror jeg ubevidst at en opvækst med Prince, Bill Withers og Anne Linnet på anlægget har fundet vej i min måde at skrive sange på. Desuden kommer jeg ofte til at snige noget bossa-vibe ind, hvis jeg laver en ny skitse, og jeg ved ikke helt hvorfor – det er en guilty pleasure.

6. Hvad er der på pladespilleren lige nu?

– Min Spotify Radio er rigtig glad for When Saints Go Machines nyeste album ‘Emotional’, og så er jeg glad for, at en ven har vist mig Guldimund. Det er perfekt til at sidde alene i køkkenet og knuge karkluden og tænke på, hvad jeg skal med mit liv.  

7. Hvad er du i gang med lige nu? (på musikfronten)

– Jeg er ved at færdiggøre en musikvideotrilogi, der kommer ud i løbet af året. Derudover forbereder jeg en tværkunstnerisk sommertour med mit band og min kreative partner/danser, hvor vi udfordrer den gængse opfattelse af, hvad en koncert og en ”baggrunds”danser kan udtrykke og fortælle. Vi spiller forskellige steder i Danmark, så hold øje. Og så skriver jeg rigtig mange sange for tiden og går struktureret til værks med at finde inspiration på astrologisider og i bøger. 

8. Hvad er drømmen?

– At finde på og være kreativ med gode folk omkring sig. Om 10 år er drømmen at skrive sange, eventuelt være freelance tv-vært på et kulturprogram og bo på en højskole, hvor min kommende mand underviser. Sådan lidt som Stine Pilgaard, bare ikke helt det samme.

9. Hvis du kun måtte vælge tre ting at tage med på en øde ø, hvad ville du så vælge?

– En iPhone, selfie-stang og Rasmus Wallbridge, fordi det kunne blive killer content. (Alternativt en soundboks, alle mine venner og Slavoj Zizek).

10. Hvis din musik var en drink, hvilken ville den så være?

– Det ville nok være en danskvand. Måske med citrus. Du ved ikke helt, hvad du skal bruge den til, men den smager faktisk ret forfriskende.

Tags:
,
Sofie Vitalis
sofievitalis@bandsoftomorrow.com