fbpx

Xenia Rubinos åbner op på sårbart album

Foto: Stephanie Orentas (pressebillede)

Den New York-baserede sanger og sangskriver Xenia Rubinos har med sit nye album Una Rosa trukket på oplevelser fra sin barndom og sat det sammen med ildevarslende beats.

I fredags udgav Xenia Rubinos albummet Una Rosa, der varsler en ny retning for den New York-baserede sanger og sangskriver. Rubinos har en baggrund som jazz-sanger, og dette har også tidligere dannet fundamentet for musikken, men det nye album tager konceptet og sætter sammen med ildevarslende beats. Albummets titelsang er inspireret af Rubinos oldemor, der havde en blomster-lampe, som samtidig fungerede som spilledåse, hvor man kunne høre en mekanisk version af en puertoricansk danzón af José Enrique Pedreiras. Dennes melodi spilles i Rubinos sang af en fløjte, mens nummeret gradvist opbygges undervejs og til sidst akkompagneres af en dyster og forvrænget bas.

Mange af albummets sange veksler mellem engelsk og spansk, mens musikken ofte er bygget op omkring latinamerikanske rytmer og harmonier, hvilket får en helt unik kvalitet, når det spilles af rå og mørke synthesizers. Første gang Xenia Rubinos lyttede til det færdige album, ramte det hende dybere, end hun først havde antaget. Om dette fortæller hun:

– Jeg kan huske øjeblikket, hvor jeg følte, jeg var færdig med at synge, det er ligesom, når man græder så meget, at man glemmer, hvorfor man græd til at starte med. Mens vi lyttede til det [albummet] stod hårene på mine arme og ben lige op og jeg kunne mærke mit ansigt blive varmt. Pludselig kunne jeg føle den gamle, velkendte følelse. I det øjeblik i kælderen under en ildevarslende karantæne-nat med fyrværkeri og ambulancesirener huskede jeg pludselig, hvorfor jeg synger.

Du kan lytte til Una Rosa på Spotify her.

Gustav Rasslan
gustavrasslan@bandsoftomorrow.com