fbpx

5 sange der har fået PATINA hertil i dag

Foto: PATINA // PR (pressebillede)

Før de store hits og mange streams har selv de største stjerner og hitmagere startet et sted. Vi har fulgt dem alle på deres musikalske rejse fra den første singleudgivelse til det store gennembrud. I denne artikelserie har vi samlet fem numre fra PATINAs bagkatalog, der har været med til at få dem hertil i dag.

PATINA blev dannet i 2018 og laver dansksproget pop- og rockmusik. PATINA består af de tre svendborggensere Gregers Møller, Mads Skov Hansen og Søren Bastrup Bojsen. De tre drenge skiftes til at spille trommer, synge og spille perkussion – præcist som man kender det fra folkeskolens musikundervisning. Dog er der intet amatørhed over PATINA når de betræder livescenerne, fordi de altid formår med resten af deres band at levere en fuldstændig magtdemonstration af en koncert!

PATINA gjorde for alvor deres entré på den danske musikscene da det i 2019 vandt talentprojektet KarriereKanonen. Senere blev de endda også nomineret til ‘P3 Talentet’ ved P3 Guld i 2020. Vi kan altså roligt konstatere, at der er kurs mod stjernerne for det talentfulde PATINA, og det virker næsten som om, at de fra sin spæde begyndelse har haft hit-opskriften liggende. Det er i hvert fald ikke mange singleudgivelser, der ikke er faldet i god jord hos de danske lyttere. Det gør sig også særligt bemærket når de er ude på sommerens festivaller, hvor gæsterne altid står tætpakket foran scenen og skråler med på alle sangene. Men hvordan er de egentlig nået hertil i dag? Vi dykker ned i 5 sange der har været med til at bane vejen for deres succes i dag!

miner_paa_papir (2018)

“Miner_paa_papir” er PATINA’s debut single, og den blev udgivet samtidig med, at bandet lancerede deres nye musikprojekt på Facebook for venner og bekendte. Nummeret er kendetegnet ved sine fængende synthtoner, især den næsten futuristiske synth-intro, der straks trækker lytteren ind i den Patinaske atmosfære. Sangen inkluderer også den karismatiske, klangfulde guitartone, som sidenhen er blevet en uundværlig del af PATINAs musikalske identitet. “Miner_paa_papir” kan findes på deres debut-EP, den samme EP, der førte dem hele vejen til Karrierekanonen, placerede dem på SPOT Festivalens plakat i 2019 og gav dem muligheden for at åbne for Alfabeat. Det var en fantastisk start for PATINA og klart udtryk for, at den unikke lyd, de bragte med sig, var lyden, man ikke vidste, man havde savnet i sit liv.

Lyt til nummeret her!

Flammer Rammer (2020)

Det kan trygt siges, at PATINA’s plads på den danske musikscene virkelig blev cementeret med nummeret “Flammer Rammer,” der nu har over 3 millioner streams og blev den mest spillede sang på P3 i 2020. Dette nummer har været en fast del af utallige sommerfester med sine energifyldte 80’er discorytmer, hvilket gør det til en fremragende dansesang. Denne fremadskuende energi er dybt forankret i PATINA’s DNA, og den kan især opleves ved deres livekoncerter, hvor den aldrig skuffer. Nummerets lydbillede er præget af det karakteristiske guitarhook, som er blevet produceret på hele 8 lydspor, latinske percussionelementer og taktfaste, om end komplekse trommerytmer. Selvom nummeret udstråler en eksplosion af energi og kreativitet, tog det sin begyndelse fra det modsatte endepunkt af skalaen: følelsen af at være gået i stå. Dette nummer blev faktisk skabt, da trioen fra Svendborg forsøgte at udvikle ny musik, men al inspiration syntes at mangle. At forsøge at tvinge en idéproces kan ofte have en modsat effekt. Heldigvis fandt PATINA med tiden langsomt rytmen, og det er vi taknemmelige for, for resultatet blev denne enestående gode sang uden betingelser. Man finder “Flammer Rammer” på debutalbummet Drømmefanger

Lyt til nummeret her!

Sådan Må Det Være (Uhhhh) (2020)

På samme album finder man også nummeret “Sådan Må Det Være (Uhhhh)”. I dette nummer intensiverer PATINA vokalaggressiviteten og den rockede lyd, mens de dæmper de 80’er-rytmer, der var fremtrædende i “Flammer Rammer.” Dette nummer er perfekt egnet til en cykeltur hjem efter en lang arbejdsdag, hvor man træder på pedalerne og fantaserer om, hvordan man ville håndtere sin irriterende chef. Tekstens enkelhed, især i omkvædet, hvor de synger “Uhhhh, det er mærkeligt / At have det sådan her / Uhhhh, men sådan er det / Og sådan skal det være,” gør det ikke kun nemt at synge med på, men også nemt at relatere til. Evnen til at erkende ens følelsesmæssige tilstand, selvom det kun er en fase, og acceptere den uden overanalyse, er vigtig. Nogle gange er det okay bare at være. PATINA formidler denne pointe let og forfriskende i dette nummer, der med sin pulserende lyd gør det umuligt ikke at elske det.

Lyt til nummeret her!

S.O.S (2022)

“S.O.S,” som man finder på deres andet album, “Genstart,” er uden tvivl mit personlige favoritnummer. Man kan først og fremmest mærke, både med dette nummer og resten af albummet, at PATINA gennemgår en modningsproces fra deres første album til dette. Musikken, teksterne og deres musikalske identitet får alle tilført ekstra lag, hvilket giver hele PATINA-projektet en dybere dimension, som man måske havde savnet en smule i deres tidligere produktioner. De har dog bevaret deres umiddelbare og slagkraftige energi. Når man ser på coverarten til dette nummer, kan man tydeligt se, hvordan de tre forsangere visuelt smelter sammen. Dette visuelle element afspejler også vokalsammensætningen i sangen, hvor alle tre stemmer smelter sammen gennem hele nummeret. Dette er en lille genistreg, der viser de mange kreative muligheder, der opstår, når man har tre forsangere. Her bliver de forenet i en perfekt symbiose. Teksten i sangen handler om at føle sig fanget i ens eget sind, om følelsen af et tungt skydække, der hviler over ens liv. Det er et stadie, hvor manglen på mening og tvivlen på selvet kan være så overvældende, at man er nødt til at råbe om hjælp.

Lyt til nummeret her!

GENSTART (2022)

Det sidste nummer, som man kan lære PATINA at kende igennem i denne her lille novellesamling, er titelnummeret på deres andet album, nemlig ”Genstart”. Her kaster PATINA et blik tilbage på den udfordrende proces, som bandmedlemmerne gennemgik i de foregående måneder i forbindelse med skabelsen af dette album. Samtidig bringer nummeret også et håbefuldt og optimistisk perspektiv på fremtiden frem. ”Genstart” er placeret som det afsluttende nummer på albummet og fungerer som en konklusion på det samlede værk, der strækker sig over en halv time. Startende med en dyb fordybelse i ubehaget, fører nummeret lytteren til en slutning, hvor man træder ud af dette ubehag og mod lyset. Og måske er denne vej mod lyset, et godt udtryk for, at vi ikke kan vente med forhåbentlig at modtage noget nyt musik af PATINA! 

Lyt til nummeret her!

Tags:
Frederikke Pedersen
frederikkepedersen@bandsoftomorrow.com