fbpx

Ugens Uimodståelige // Uge 45

Foto: Reitzel // Louie Jacob (pressebillede)

UGENS UIMODSTÅELIGE er stedet, hvor du kan finde optænding til dansegulvet og danne dig et overblik over, hvad der rører sig herhjemme, men også udenfor vores lille land. Vi har skrevet en smule om vores tre yndlingsnumre fra denne uge, og så kan du ellers gå på opdagelse i, hvad der ellers er blevet tilføjet til vores ugentlige playliste

Reitzel – Regner

Den unge fremadstormende rapper, Joachim Reitzel, er tilbage med sin nyeste single “Regner”, der tager hul på følelser af hyperventilerende uro og ikke at kunne hvile i sig selv. Dette portrætterer den Farum-indfødte lyriker med filmiske, dragende scener, rundet af et mættet, mørkt lydunivers. Reitzel indleder eksempelvis tracket med linjen:

Hvis jeg ikke engang kan finde min telefon i en taxa, hvordan forventer de så, jeg kan finde roen og slappe af?”

Fra første ord adskiller rapperen en ekstremt genkendelig situation, der straks formidler en ubehagelig, hektisk fornemmelse; hvem har ikke prøvet at lede panisk efter sin telefon et offentligt sted? Rapperen fortæller videre om processen for sangens tilblivelse:

Jeg skrev denne her i et S-tog kl. 4-5 stykker om natten. Det er noget jeg gør tit, velvidende at det jeg skriver, aldrig kommer til at se dagens lys. Det her må så være undtagelsen der bekræfter reglen, og det tror jeg ved nærmere eftertanke, at der er en rigtig god grund til.”

Musikken er produceret af Mathias Kjeldgaard, der perfekt kommunikerer Reitzels lyriske tema gennem sangens instrumentation. Dette høres i de dunkle klaverakkorder, som afspejler trackets mørke sindstilstand, mens det insisterende trommegroove reflekterer den gennemsyrende urolighed.

Disse elementer komplimenterer rapperens overlegene, og til tider kyniske leveringer, som svæver et sted mellem et melankolsk og ængsteligt udtryk. Disse overbevisende vers fremstår uden tvivl som noget af det stærkeste Reitzel indtil videre har delt med os; både i levering og lyrik.

Lyt til “Regner” lige her!

Matongo – forevigt

Playlisten gæstes af endnu en lovende rapper, i form af Matongos sang “forevigt”. Den tidligere frontmand for rap/R&B gruppen føl, som siden sin debut som soloartist, har lavet musik inspireret af dysfunktionelle lyriske temaer som jalousi of paranoia – bare titlen på debutpladen Sårede Mennesker Sårer Mennesker vidner om dette. “forevigt” hiver dog i højere grad på rapperens tidligere evner inden for R&B, hvor han præsenterer en hjerteskærende sang, der med store følelser behandler et forhold, man dybest set godt ved ender i afgrunden. I versene funderer Matongo over problemet med ét centralt spørgsmål: Er det okay at være i et forhold, som man ikke tror på holder hele vejen, eller svarer det til at holde sin partner for nar?

Produktionen for tracket er blevet sammensat af Eigil Bjørn (BJØRN, UNG-SKAB), og bærer tydeligvis præg af hans karakteristiske bløde, følelsesladende tilgang til R&B/hiphop. “forevigt” er en sang, der eksemplarisk udlægger og fremprovokerer store følelser, der samtidig nemt glider ned i ganen som varm agave honning.

Lyt til “forevigt” lige her!

Rigmor – “Alt det du gør”
Sidst kommer vi forbi indie-kvarteten Rigmors første udspil siden deres længe ventede album Glade blinde børn udkom. Singlen hedder “Alt det du gør”, og faldt ned i skødet på de musikalske aarhusianere under en pejsantændt sangskrivningsbootcamp ved Havmøllen i Ebeltoft. Gennem det lindrende mørke og lange, flimrende skygger, blev de formdannende konturer for sangen lagt:

Vi arbejdede selvfølgelig med forskellige sangskrivningsmetoder i løbet af turen, og noget, der var ganske særligt ved denne sang, var, at melodien til omkvædet blev skrevet i en jam kun med den akustiske guitar og vores stemmer.

Under disse hyggelig rammer har Rigmor skrevet en eftertænksom, efterårsballede, der med et tungt trommegroove, sprøde guitarer og klare vokaler, skaber et autentisk, engagerende lydbillede. Hertil har gruppen lagt en æterisk, men bestemt relaterbar tekst, der både besidder en prosaisk skønhed og en omfavnende nærhed. Gruppen fortæller at:

– “Alt det du gør”handler om et hjerte i smerte, men det kan være i mange forskelligeafskygninger. Sangen kan handle om et mislykket forholdlige såvelsom at miste en del afsig selv–alt efter lytterens situation. Det synes vi er en væsentlig del af vores sangskrivningpådette album.

Med dette udlæg har Rigmor åbnet op for et nyt kapitel i deres musikalske karriere, hvor indspilningerne i højere grad vil drage inspiration fra bandets liveudtryk. Hvis dette også er en kvalitativ indikator for deres fremtidige retning, så glæder vi os til meget mere!

Lyt til “Alt det du gør” her!

Ellers tilføjet til playlisten:
Adam Seuba – “Gemini”
Albert Heath – “FACTS”
Arlo Parks – “Jasmine”
Brimheim feat. eee gee – “Brand new Woman”
Clarissa Connelly – “Wee Rosebud”
Echo Me, welovemelodies – “Rocket”
Edgar Homeros – “Televised”
Fantomkraft – “Mere End Luft”
ILMA – “Purpose”
Kundo – “Du Ikk’ Alene”
Louien – “Quite Like This”
MoonBee, Lydmor – “Orbit Me Into Affinity (Lydmor Remix)”
Mulatov – “V3ST3GN”
Nanna Bottos – “Falling in Love With the World”
Niko Blonde – “S.O.L ’67”
ozzy – “Gå, bare lidt”
Peggy Gou, Lenny Kravitz – “I Believe In Love Again”
Silvia – “Ændre Mig”
Tiri – “Ground Rules”
Twins of June – “You & I”
Vincent Wood – “For Meget”
Yaya Bey – “The Evidence”

Andreas Madsen
andreasmadsen@bandsoftomorrow.com