fbpx

Vampire Weekend og Janelle Monáe headliner Roskilde Festival 2019

Foto: Vampire Weekend//Monika Mogi

Så blev det endelig onsdag og tid til fuldendelsen af årets Roskilde-lineup. Både store stjerner og nye spirer bidrager til en stærk sidste bandpakke.

Der er hele 56 nye musiknavne i den offentliggørelse, som i dag fuldender lineuppet til årets Roskilde Festival. Og lad os bare få det liret af med det samme – som overskriften allerede har afsløret – at Janelle Monáe og Vampire Weekend lægger sig til rækken af verdensstjerner, der til sommer besøger Roskilde.

Det er umuligt ikke at bemærke de stærke kvinder, der allerede pryder plakaten i form af kunstnere som Cardi B, Christine and the Queens, Robyn, MØ og Rosalía, og det er umuligt at tale om stærke, kvindelige artister uden også at nævne Janelle Monáe, som stadig er aktuel med sit tredje, anmelderroste album Dirty Computer, og ikke mindst har en helt særlig historik med Roskilde Festival. Hun spillede nemlig en legendarisk koncert tilbage i 2011 i kølvandet på sit debutudspil The ArchAndroid fra 2010. En koncert, hun efterfølgende kaldte “the most amazing show I’ve ever done”. Nu skifter hun velfortjent den daværende Cosmopol ud med Orange Scene og, går vi ud fra, fortsætter sin himmelfærd med koreografier, pop, soul- og funkfest.
Om bookingen siger programchef Anders Wahrén:

Janelle Monáe er et stærkt eksempel på en kunstner, der ikke bare slår sig til tåls med at underholde, men også sætter sig selv og sin popularitet og kunst i spil for at skabe samfundsdebat og social bevidsthed. Så udover at hun kommer til at samle det store fællesskab til fest på Orange Scene, passer hun også ind i vores festivaltradition, hvor kunst og socialt engagement går hånd i hånd.

Vampire Weekend kan ligesom Janelle Monáe godt betegnes som et glædeligt gensyn, men det er af en lidt anden karakter, for New Yorker-gruppen har været tavse på udgivelsesfronten de seneste seks år. Tavsheden brød de i slutningen af januar, da de udgav dobbeltsinglen “Harmony Hall/2021” som forsmag på deres længeventede fjerde album Father of the Bride, der lander den 3. maj. Numrene er indtil videre blevet efterfulgt af yderligere en dobbeltsingle “Big Blue/Sunflower” hvor sidste nummer er et spændende samarbejde med The Internet’s Steve Lacy. Vampire Weekend synes mere aktuelle end nogensinde og gæster Roskilde for første gang siden 2010.

Af andre spændende navne blandt dagens tilføjelser finder du også popkometen Maggie Rogers, som tidligere på måneden beviste sit værd som performer med en 4,5/5-stjernet optræden på et udsolgt Store VEGA, og Noel Gallagher, som lige nu arbejder på nyt albummateriale og vil gæste festivalen sammen med sit band High Flying Birds. Fra samme egn kommer grime-rapperen Skepta, mens også den new zealandske singer-songwriter Aldous Harding og den eksperimenterende amerikaner Yves Tumor pynter på plakaten.

Sidst men ikke mindst har flere danske artister meldt deres ankomst. Det drejer sig blandt andet om snart album-aktuelle Lowly, hvis drømmende musik passer perfekt til den åbne himmel (tænk lige ud over teltdugen engang), Lydmor og tidligere års Rising/Countdown-navne som Jada, ArtigeArdit, Farveblind og Pardans.

Selvom der nu er hele 173 musiknavne på plakaten, som officielt er fuldendt, så løfter festivalen sløret for, at der stadig vil blive offentliggjort yderligere en håndfuld navne foruden mange flere nyheder fra aktivisme-, kunst- og madfronten.

Her er dagens nye musiknavne

JANELLE MONÁE
VAMPIRE WEEKEND
BEHEMOTH
JOHNNY MARR
JORGE BEN JOR
MARINA
NOEL GALLAGHER’S HIGH FLYING BIRDS
SKEPTA
700 BLISS
ALDOUS HARDING
ARTIGEARDIT
ASMÂA HAMZAOUI & BNAT TIMBOUKTOU
ASTRID SONNE
BABY IN VAIN X CORPUS
BAEST
BANTOU MENTALE
BIKSTOK
BOMBINO
CATFISH AND THE BOTTLEMEN
CLAN CAIMÁN
THE COMET IS COMING
CULT LEADER
DAWDA JOBARTEH FEAT. CTM
DESCARTES A KANT
DJ KOZE
EMILY DUST (DJ)
ENA COSOVIC (DJ)
FARVEBLIND
GIORGIA ANGIULI
HATARI
ÌFÉ
INNA DE YARD
JADA
KIKAGAKU MOYO
K-X-P
LA DISPUTE
LA PAYARA
LANKUM
LOWLY
LYDMOR
MAGGIE ROGERS
MISERY INDEX
PARDANS
SANTROFI
SAWEETIE
SAZ’ISO
SHECK WES
SIBUSILE XABA
SOFIANE SAIDI & MAZALDA
SONS OF KEMET XL
SUSHI X KOBE
ULVER
VIOLET (DJ)
WEYES BLOOD
YVES TUMOR
ZEITKRATZER

Nikoline Skaarup
nikolineskaarup@bandsoftomorrow.com