fbpx

Redaktionens bud på de 10 bedste Tiny Desk-koncerter

Foto: Jorja Smith // Sony Music

Tiny Desk Concerts er en del af NPR Music (National Public Radio), som siden 2007 har udforsket det globale musiklandskab via blandt andet radio, podcasts og live koncerter. Nedenfor kan du se vores bud på de 10 bedste Tiny Desk koncerter, der både tæller hiphop, soul, R&B, folk-pop og afro-caribisk musik fra velkendte såvel som helt nye navne.

Det er faktisk næsten en umulig opgave at skulle udvælge kun 10 koncerter fra Tiny Desk-formatet. Den intime stemning i et kontorlandskab, der mest af alt ligner en spøg og skræmt butik, kan altså noget helt særligt, og det er faktisk værten Bob Boilens reele skrivebord. Musikentusiasten, der også er vært på NPR‘s program All Songs Considered, startede konceptet tilbage i 2008, hvor han selv satte kameraer op til den første koncert med kunstneren Laura Gibson. Koncerterne afholdes på NPR’s hovedkontor i Washington D.C., og har siden starten fået mere professionelt udstyr og udviklet sig til en platform, hvor mange store og små kunstnere gennem årene har kunne cementere deres talent.

Noname

Chicago-rapperen Noname er med sin soul-jazzede hiphop og finurlige poesi en helt igennem unik kunster. Fatimah Warner, som er kvinden bag, udgav tilbage i 2016 mixtapet Telefone, hvor numre som “Diddy Bob (feat. Cam O’bi & Raury)” og “Shadow Man (feat. Phoelix, Smino, Saba)” for alvor markerede den 27-åriges talent og enorme musikalitet. Det skinner også stærkt igennem til denne koncert, hvor Noname rapper i det, hun selv kalder “Scrabble-think”, med sit talentfulde band, der også får en plads i fronten med vokalstykker fra pianisten og bassisten. Den charmerende rapper, vi også havde med på listen over seje kvindelige artister i forbindelse med kvindernes kampdag, har tidligere gæstet Roskilde Festival i øsende regnvejr i 2017 og Lille VEGA i sommeren 2018 – i år vender hun tilbage med en koncert i Store VEGA med den seneste plade Room 25 i baghånden.

boygenius

Trioen boygenius består af de individuelle artister Julien Baker, Lucy Dacus og Phoebe Bridgers, der hver især også har lavet Tiny Desk-optrædener med deres egen musik – men den her er altså noget helt specielt. Sidste år udgav de EP’en boygenius, der er en smuk blanding af deres forskellige musikalske hjørner i singer/songwriter-stilen. Stille guitarer, enkle korarrangementer og hårdtslående lyrik er opskriften på et godt samarbejde mellem de tre talentfulde kvinder, der med halv-akavede jokes og generte kommentarer skaber en utrolig gåsehudsfremkaldende oplevelse. Både Julien Baker og Lucy Dacus er at finde på årets Roskilde Festival. De spille begge om torsdagen, så man kunne da godt forestille sig at se dem på scenen sammen. Phoebe Bridgers gæster desuden VEGA i starten af maj med Conor Oberst-samarbejdet Better Oblivion Community Center.

Anderson .Paak

Det er svært at sige Tiny Desk uden at nævne den her optræden med en af de mest populære artister inden for de sidste fem år. Sanger, rapper, trommeslager og sangskriver er alle passende beskrivelser af Anderson .Paak, der til dags dato holder pladsen som den mest sete Tiny Desk-video, med hele 32 millioner – og det er der også en grund til. Hans enormt ubesværede trommespil og sprøde stemme charmerer hele rummet, og sammen med sit band, The Free Nationals, spiller han nogle af sine største hits fra Malibu-pladen, nemlig ”Come Down” og ”Heart Don’t Stand a Chance”. Hvis man endnu ikke har oplevet den talentfulde amerikaner live, er det her den perfekte mulighed, og selvom man er en af de 32 millioner, der i forvejen har set koncerten, er det helt sikkert en optræden, der kan ses igen og igen.

St. Vincent

Den amerikanske multiinstrumentalist St. Vincent, med det borgerlige navn Anne Erin Clark, udgav tilbage i 2017 det anmelderroste album MASSEDUCTION, der både har ømme, storslåede ballader og hårdtslående dansenumre med dyb synthbas og skrattende guitarriffs. Sidste år kom den talentfulde sangerinde med albummet MassEducation, der med samme numre i nye, skrabede klaver-versioner er lidt i stil med arrangementerne til denne optræden. St. Vincent viser her sin fantastiske sangskrivning, ved at spille numre som “Los Ageless” og “Slow Disco” med bare akustisk guitar og sang. Numrene, der får en helt anden karakter, beviser den mangefacetterede musikalitet hos den erfarne kunstner, og hun får både publikum til at grine og muligvis også græde til denne koncert.

Leikeli47

Den amerikanske R&B-og hiphopartist Leikeli47 er en ret interessant kunstner, der siden 2015 har udgivet tre albums – senest Acryl fra 2018. Hun er kendt for et bandana-tildækket ansigt, hvilket er med til at skabe noget mystik og opmærksomhed omkring den amerikanske artist. Leikeli47 har i et interview tidligere udtalt, at pointen med maskeringen er, at »det distraherer fra alt det, som alle normalt ville fokusere på (…) hvordan ser hun ud, hvad er hendes figur, hendes hudfarve.« Et tildækket ansigt har dog ikke betydning for fornemmelsen af hendes tilstedeværelse – for på trods af, at man ikke kan se sangerindens ansigtsudtryk, formår hun virkelig at vise sin personlighed frem under sin Tiny Desk-optræden og markerer samtidig, hvilken dygtig og spændende artist, hun er.

Daniel Caesar

Måske et af de bedste R&B-album fra 2017 er Daniel Caesars Freudian, der også høstede to Grammy-nomineringer og har de to mest populære numre fra hans bagkatalog “Get You (feat. Kali Uchis)” og “Best Part (feat. H.E.R.)”. De er begge to på tracklisten til denne optræden, hvor Caesar lavede akustiske arrangementer til anledningen. Hvis man kun skulle høre på én stemme resten af sit liv, er Daniel Caesars fløjlsbløde vokal et rigtig godt bud. Han får de høje toner til at se legende lette ud at nå og står ubesværet lænet op ad klaveret med en kop te. På sidste nummer kommer H.E.R. ind fra sidelinjen og synger med på deres fælles nummer. En af nutidens bedste duetter – og H.E.R. er måske den bedste kvindelige repræsentation af Caesars stemme. Hun har i øvrigt sin egen Tiny Desk optræden, som man med fordel også kan tjekke ud her.

ÍFÉ

Selvom Tiny Desk flere gange har fået kritik for at være for snævre i deres repræsentation af musikgenrer, er det her altså et eksempel på lige netop det modsatte. Afrocaribiske trommer og futuristisk elektronica beskriver nok bedst musikken fra ÍFÉ, der til denne koncert har valgt at bytte noget af det elektroniske ud med akustiske instrumenter. Med bongotrommer, Congas, klaves og spansk guitar skaber det puertoricanske band en meget spirituel stemning, og hvis man også er blevet lidt bidt af flamingo-poppen fra Rosalía, kan man udforske den yderligere her. ÍFÉs musik er dog ret anderledes, men én ting har de to tilfælles – de spiller nemlig begge på årets Roskilde Festival. Du kan varme op til deres polyrytmiske elektrounivers med denne koncert.

Mac Miller

Den nu afdøde rapper Mac Miller spillede i sommeren sidste år sit nye materiale fra albummet Swimming live for første gang til denne Tiny Desk optræden. Blot én måned efter døde han, og derfor er det også med en vis melankoli, at hans fans kan kigge tilbage på denne koncert. Rapperen med sit altid store smil spiller blandt andet den personlige “Small Worlds” og den groovy “What’s the Use?”, som gæstes af den funkede bassist Thundercat. På den sidste sang “2009” bringer Miller en strygerkvartet med, som atter viser rapperens alsidige musikalitet og kompromisløshed. Det er et perfekt set-up til det intime rum, og selvom man ikke nødvendigvis er stor fan af Mac Miller, er det en meget smuk og hyggelig optræden, som viser den meget charmerende og glade rapper, han var.

Blood Orange

Engelske Dev Hynes producerer og udgiver sange under kunstnernavnet Blood Orange. Kunstneren bevæger sig mellem R&B, electronica og gospel, og i denne Tiny Desk bliver det hele også krydret med jazzede elementer og smukke flerstemmige harmonier og lækker sax på nummeret “Jewelry”. Han er i selskab med vokalisterne Eva Tolkin og Ian Isiah, hvor sidstnævnte virkelig får lov til at brillere på nummeret “Holy Will”. Ashlee Haze får ligeledes lov til at skinne igennem på nummeret “By Ourselves” med en poetry slam, der batter. Selvom det er Blood Oranges optræden, får bandmedlemmerne hver især lov til at demonstrere deres særegne talenter, og der hersker i det hele taget en rigtig fin stemning af samhørighed og varme ved den her optræden. Blood Orange hviler nok i sig selv som kunstner til at give de andre plads, men han får samtidig på de knap 20 minutter, klippet varer, virkelig også demonstreret, hvor mange stilarter og instrumenter han kan jonglere rundt med.

Jorja Smith

Det britiske R&B-håb Jorja Smith har i en alder af blot 21 år allerede sat sig på manges læber. Hun har været nomineret til adskillige priser siden sin debut i 2016 med nummeret “Blue Lights” og er løbet med sejren fire gange. Senest har hun vundet en Brit Award for den bedste kvindelige britiske soloartist, hvilket med hendes ubesværede og karakteristiske vokal også var velfortjent. Til sommer kan man opleve den dygtige sangerinde på Roskilde Festival, og indtil da har man mulighed for at varme op til den sommer-vibende fest, det med høj sandsynlighed bliver, med artistens Tiny Desk optræden her.

Andre nævnværdige koncerter:

Chris Stapleton – se her.
August Greene (Common, Robert Glasper, Karriem Riggins) – se her.
Lalah Hathaway – se her.
Raul Midón – se her.
Lianne La Havas – se her.
Tyler, The Creator – se her.
Tank And The Bangas – se her.
NAO – se her.
Rhye – se her.
Maggie Rogers – se her.
Erykah Badu – se her.
PJ Morton – se her.
Leon Bridges – se her.

Redaktionen
redaktion@bandsoftomorrow.com