fbpx

Roskildeaktuelle ELBA: »Det, jeg øver mig allermest i, er at være i musikken«

Foto: Anna Kabana

Det spirende, danske pop-act ELBA gearer op til at spille på en række Festivaler henover sommeren, hvor blandt andet en optræden på Countdown scenen til Roskilde Festival indgår. Her kan du lære det nye stjerneskud at kende inden.

‘Danmarks helt nye pophåb’ er ikke fremmede ord i musikjournalistikken herhjemme, og det er da også svært at vælge ét act, der skal stå i front for hele genrens fremtid. Hvis jeg nu alligevel skal pege på et godt bud, kunne det være 24-årige Ellen Bathum, der under kunstnernavnet ELBA lige nu er i fuld færd med at gøre sit indtog  på den danske musikscene. Hvis man har fuldt lidt med herinde på Bands of Tomorrow, kan man hurtigt se, at vi har været ret vilde med, hvad den unge musiker har haft at byde på indtil videre, hvor hun blandt andet var skyld i opstarten af det helt nye koncept ‘Bands of Tomorrow anbefaler’, fordi vi simpelthen var nødt til at få ordet ud om den kommende stjerne.

For nyligt spillede ELBA to showcases til SPOT Festival i Aarhus, henholdsvis torsdag og lørdag, og det er lige midt imellem de to koncerter, nemlig fredag eftermiddag, at jeg møder hende foran Radisson Hotel. Lokationen er egentlig aftalt efter håbet om at kunne sidde i solskinsvejr på græsset foran Musikhuset, men hele weekenden byder kun på grå himmel og sporadisk regnvejr, så vi må trodse den bidende kulde for at finde et sted indendørs at sætte interviewet op. Heldigvis lykkedes det, for det viser sig, at det slet ikke var givet, at vi overhovedet kunne få ELBA at se på SPOT.

– Vi fik faktisk afslag på det officielle SPOT-program, og så blev jeg enig med min manager om, da han lavede et kick-off party i går på Voxhall, at jeg skulle være én af de fem artister, der spillede. Og så i morgen (lørdag, red.) spiller vi på DUP-scenen, hvor det så også er min manager, der har sat det op, fortæller hun.

Hvis man har behov for mere end blot vores ord på, at ELBA kommer til at være et navn, mange flere kender til om et par år, så er kunstneren med endnu kun tre udgivne sange allerede booket til både Roskilde Festival for at lukke Countdown scenen (!) og Alive Festival i Thisted. Roskilde var selvfølgelig en kæmpe nyhed; »Jeg græd bare sådan hele tiden den dag,« fortæller hun og griner. Men for den Thy-fødte sangerinde er Alive Festival mindst lige så stort:

– Det bliver sindssygt! Det gør det virkelig. Det er jo hjemmebane, og da jeg fik det at vide, så var jeg mindst lige så glad som for min Roskilde-booking, fordi det er noget, jeg har været til i otte år i streg eller et eller andet, så det er en drøm der går i oplevelse, fortæller hun, og tilføjer med et smil: og min mor og far kommer!

Det bedste og det værste ved scenelivet

Under koncerten om torsdagen fortalte Ellen, at det var én af de første koncerter, der var blevet afholdt med ELBA projektet, men det skulle man ikke tro, sådan som hun med en smittende spilleglæde og fejlfrit spil indtog scenen og gjorde den helt sin egen. Det tyder på en masse timer i øvelokalet, men på Ellen selv lyder det som om, bandet gør rigtig meget for hendes egen live-oplevelse:

– Mit band betyder rigtig meget for mig, både personligt fordi vi er rigtig gode venner, og vi har det rigtig godt sammen, men også musikalsk fordi jeg virkelig føler, de er med til at løfte hele min musik. Så det er det bedste! Det er at være sammen med dem, og så selvfølgelig også at fremføre det for andre folk og så se reaktionen, og hvordan det bliver modtaget.

Selvom hendes koncert unægteligt var et af vores lyspunkter fra torsdagen, er der altid en bagside af scenelivet. Jeg spørger ind til, hvad det hårdeste er indtil videre:

– Det værste lige nu, og det, jeg øver mig allermest i, er at være i musikken. Det kan godt lyde lidt corny måske, men det der med at være i musikken og lade være med at være oppe i éns eget hoved. Og lade være med at blokere. Så kan jeg lige pludselig under en koncert tænke ‘Ah, men du skal lige gå herover om et minut’, eller et eller andet altså… bare lad det ske!

Dans og bevægelse kommer formentlig til at være et stort fokuspunkt i fremtiden for Ellen, som også tilføjer, at hun får nogle dansetimer for at forberede sig på de kommende festivalkoncerter

– Det er blandt andet også derfor, jeg gerne vil have en danser på, for så er rammen ligesom fastsat. Så skal jeg ikke tænke på den del. Så er det sat til side på en eller anden måde – med plads til afvigelser, selvfølgelig!

Det er dog heldigvis ikke kun hårdt arbejde, der trækker hende til Roskilde Festival, og snakken kommer til at falde på, hvem den unge kunstner selv har tænkt sig at se under festlighederne. Og når hun først kommer igang med at liste navne, er det svært at stoppe. Efter at have hørt ELBAs musik en del kommer det absolut ikke som nogen overraskelse, når hun resolut nævner Tears For Fears, Maggie Rogers, Jada og Robyn som must-sees.

Det er nemlig dansabelt, nordisk elektropop, når det er bedst – med et snert af 80’er vibes, man kan spore i ELBAs numre. Det er jo en kombination, der tidligere er blevet taget rigtig godt imod udenrigs, så da Ellens svar til mit cliché-spørgsmål om, hvad der skal ske i fremtiden, er, at de da skal rundt og spille i udlandet, er jeg ikke i tvivl om, at det kommer til at ske. Men det er ikke det største mål med musikken.

– Det overordnede, det er, at man skal have det nice, det skal være en fest. Jeg vil rigtig gerne indbyde til, at folk skal have det nice over ringe ting, på en måde, griner hun. Altså selvom man oplever en masse lort, så giver det stadig mening at have det nice på den anden side.

Med den håbefulde tilgang til musikken kan jeg kun heppe på ELBA fra sidelinjen og sige, at jeg i hvert fald har haft en fest med de sange, vi har hørt indtil videre.

ELBA spiller på Countdown-scenen tirsdag den 2. juli kl. 23.00, og har netop udgivet den seneste single “Losts” som du jo passende kan lytte til her, mens du glæder dig til mere musik fra den spirende kunstner i fremtiden.

Charlie Jagd
charliejagd@bandsoftomorrow.com