fbpx

Ravi Kumas nye musikvideo er et opråb mod diskrimination

Foto: Ako Kurnosenko

“Take off my Scarf” er et nummer Ravi Kuma udgav i sommer med debutalbummet Sub. Nu – i opløbet på deres første headliner-koncert, er der kommet en musikvideo til nummeret.

Den danske duo Ravi Kuma består af rapperen Sharon Kumaraswamy og producer Aske Knudsen. De er en duo med holdninger, og viser nu med videoen at de ikke er bange for at sige deres mening.

Ravi Kuma berører taburiserede emner i deres musik, og “Take off my Scarf” er ingen undtagelse. Den handler om hvordan samfundet, og den tidligere regering har gjort diskrimination til noget legitimt – med udspring af vedtagelsen af maskeringsforbudet. Den er skrevet til politikerne, men også til dem der oplever diskrimination. “Take off my Scarf” kan nemlig ses som et opråb om at man skal sige fra – på en ordentlig måde – hvis nogle overtræder ens grænser. Med deres samfundskritiske og hudløst ærlige tekster udfylder Ravi Kuma en plads på den danske hiphop-scene.

“Take off my Scarf” udspringer af en ubehagelig bus-oplevelse gruppen har haft:

– En mand hjælper en ældre dame med rollator ned til et sæde. Han var så venlig og rar. Alle i bussen, tror jeg, syntes, at han var en ‘nice dude’. Lige pludselig kigger han ned bagerst i bussen og siger; “og hvad fanden vil du så?!”. Der opstår en lidt forvirret stemning om, hvem han taler til. Så kigger han over på mig og siger så: “Ej, du må altså ikke tro, jeg er racist. Jeg synes bare godt, at de kunne vise noget respekt for os andre og vise sit ansigt.” Derefter ser jeg, at hende, han råbte ad, er en kvinde i niqab. Jeg får øjenkontakt med hende, og hun sender mig sådan et ‘bare-rolig-jeg-er-vandt-til-det-blik’. Derefter står de begge af bussen. Helt paf stod jeg tilbage med en forfærdelig følelse, fordi jeg syntes det var så forkert at han kunne råbe efter et andet menneske på den måde, uden at jeg fik sagt fra. Så gik jeg hjem og skrev “Take off my Scarf” fortæller Sharon Kumaraswamy.

Men det handler om mere end religion – tørklædet er bare et symbol som folk kan forstå. Det handler også om at ingen, hverken regering, statsmagt eller mennesker bør have så stor magt at de kan fratage menneskers egne valg.

Kumaraswamy uddyber selv:

Grunden til, at vi bruger tørklædet i videoen og i teksten er, at det er et symbol, som alle kan forstå. For os handler det ikke om islam eller om religion generelt. Det handler om, at ingen burde kunne diktere, hvordan andre mennesker skal gå klædt. Når man som statsmagt både i Danmark og andre steder i verden alligevel gør netop dette gennem lovgivning, endda om noget så harmløst som beklædning, så sender det et signal om, at det er i orden, at blande sig og diskriminere dem, der træffer nogle andre valg end dig selv.

Du kan opleve Ravi Kuma når de for første gang giver headliner-koncert på Idealbar den 7. november.

Tags:
Therese Mayland Bagger
Theresemayland@bandsoftomorrow.com