fbpx

Skepta – All In

Foto: Jon Wilkinson // Technique PR (Pressebillede)
Label: Boy Better Know:
Udgivelsesdato: den 30. juli 2021

Grime-ikonet leverer fem forskellige sange af topkvalitet på sin nye EP, men manglen på en rød tråd mellem numrene mindsker sammenhængskraften.

[rwp_box id=”0″]

Hvis man er til britisk hip hop, kender man uden tvivl Skepta, der i mange år har været toneangivende inden for subgenren grime. Den prisvindende kunstner med det borgerlige navn Joseph Junior Adenuga har serveret sublime grime-delikatesser siden sit debutalbum Greatest Hits, der blev udgivet i 2007.

Skeptas nyeste udspil er EP’en All In, hvor den i forvejen store MC har features fra nigerianske Teezee, den colombianske rapper og sanger J Balvin samt den amerikanske hitmager Kid Cudi. På pladen kan man tydeligt mærke, at Skepta har ladet sig præge af sine gæstestjerner, men samtidig har holdt fast i sin egen lyd. Navnet All In er ment som en sammenligning mellem livet og et pokerspil: hvis du får dårlige kort tildelt, kan du stadig bluffe og hustle dig hele vejen til sejren.

EP’en åbner med det hårde nummer “Bellator”, der refererer til Mixed Martial Arts-organisationen Bellator MMA. I omkvædet rapper Skepta >>Michael Venom Page him, I’ma do it Bellator<< og sammenligner på denne måde sine egne slagsmål med den kendte bokser og MMA-fighter. På dette nummer får den britiske grime-konge lov til at plante sit flag solidt i jorden på den ellers traditionelt set amerikanske trap-scene. Det er et hårdtslående og dystert nummer, hvor Skepta tager lytteren med ned til gadeniveauet og fortæller om sine oplevelser. På det næste nummer “Peace of Mind” skal Skepta lige endegyldigt demonstrere sin mestring af trap, hvilket gøres til perfektion i samarbejde med ingen ringere end trap-sværvægteren Kid Cudi. Her tager Skepta det klart mest hårdtslående vers og viser på denne måde, at han er en rapper i verdensklasse.

På EP’ens lead-track “Nirvana” med J Balvin, omfavner han de latinamerikanske rytmer og melodier. Skepta viser her, at han ikke blot forstår at være en hård grime-rapper, men også at være følsom, når situationen kræver det. Det er en kæmpe ørehænger, der med sin drilske guitar og legende synthbas formår både at være flirtende og melankolsk på samme tid. De latinamerikanske rytmer erstattes af afropop-rytmerne på det efterfølgende track “Lit Like This”, hvor Skepta flexer sin succes på bedste rapper-vis ved at prale om sine biler, sine penge og sine damer. På EP’ens sidste nummer får vi endelig lov til at høre Skepta gøre det, han er bedst til: et rigtigt grime-beat med de tørre trommer og en rapper i topform, der leverer punchlines på næsten hver linje. Det er en fryd at høre den garvede MC i sit element.

Så når nu Skepta har leveret fem topklassenumre med ligeså fede gæstestjerner, hvordan kan det så være, at anmeldelsen ikke er på fire eller fem stjerner? Mens det er rigtigt, at hvert af de fem numre er stærke i sin egen ret, så føles det ikke som om, at de indgår som en del af et overordnet værk. Med andre ord: hvert af disse numre ville sagtens kunne komme til deres fulde ret som singler, og det tilføjer ikke rigtig noget til dem, at de er samlet i en EP.

I presseteksten til annonceringen af All In beskrives det, hvordan Skepta har forsøgt at skabe en EP, hvor sangene er af samme kvalitet som på et album, og det vil jeg mene, at han har opnået. Dog begrænses han af det færre antal sange, hvilket betyder, at hvor et album ville have flere numre (eller blot nogle interludes mellem sangene) til at gøre stemningsskiftene mere gradvise, så er dette ikke muligt i et EP format. Hvis Skepta havde ventet på, at have nok sange til at præsentere et fuldt album, havde karakteren nok også ligget højere.

Men det er måske også uretfærdigt af mig at sidde og dømme EP’en ud fra disse præmisser. Skepta har udtalt følgende:

“Den her musik er ikke lavet til at folk skal downloade og diskutere det. Det er musik, der skal føles, når jeg optræder med det live.”

Netop dette er jeg ikke i tvivl om, at Skepta har opnået med sin nye EP, men hvis man skal dømme den som et samlet værk, så er den ikke uden fejl og mangler. For selvom All In indeholder fem virkelig solide numre, der hver især viser, hvordan Skepta ikke bare er sublim i sin egen genre, men også er strålende uden for sin comfortzone, så kan man ikke få royal flush, hvis man kun har et es og en 10’er på hånden. Man har også brug for kortene i mellem, så det hele hænger sammen.

Gustav Rasslan
gustavrasslan@bandsoftomorrow.com