fbpx

Jærv-INTERVIEW: »I studiet kunne vi tage styringen tilbage, for i det rum var der ingen pandemi«

Foto: Jærv // Anna Kabana (Pressebillede)

Den dansksprogede elektropopduo Jærv har brugt tiden under pandemien på at skrive et ambitiøst dobbeltalbum med 21 nye sange, der netop har set dagens lys. I anledningen af albumudgivelsen tog vi os en snak med Amanda Glindvad og Mathias Pedersen Smidt, der til sammen udgør makkerparret bag den højaktuelle duo.

Selvom den pandemiske nedlukning af samfundet omsider hører fortiden til, mødes jeg alligevel digitalt med den danske duo Jærv via en Zoom-forbindelse til en snak om kreativ fordybelse og processen bag deres nye dobbeltalbum Skud. Årsagen til det virtuelle format er egentlig ganske lavpraktisk, da det på den måde passer bedst ind i medlemmernes travle kalender, men det illustrerer samtidig ret fint de omstændigheder, som Jærv har skabt dobbeltalbummet under. Sangene på albummet er nemlig alle skrevet under den verdensomspændende pandemi, og udgivelsen er dermed samtidig et symbol på duoens vej gennem coronakrisen.

Generobringen af den tabte kontrol

Når de to bandmedlemmer sidder og beskriver den kreative proces bag dobbeltalbummet, falder snakken ganske hurtigt på den mærkelige situation, som alle mennesker pludselig stod i, da samfundet lukkede ned i foråret 2020. Selvom pandemien har påvirket os alle på nogle ret forskellige måder, har alle nok mærket den konsekvens, at vi ikke længere kunne gøre de ting, som vi var vant til. For Mathias Pedersen Smidt og Amanda Glindvad skabte de mange aflyste koncerter og den generelle usikkerhed omkring situationen en følelse af kontroltab, som dog kunne generobres i studiet:

– Det handlede nok om at tage styringen tilbage, da vi gik i studie-hi. Under pandemien oplevede hele verden jo, hvordan hverdagen blev vendt på hovedet, og for os musikere betød omvæltningen, at koncerter som udtryksform ikke længere var en mulighed. I studiet kunne vi tage styringen tilbage, for i det rum var der ingen pandemi. På den måde kunne vi fokusere vores kreative energi ned i det her værk, fortæller Mathias.

Idéen om, at de mange timer i studiet skulle udmønte sig som et dobbeltalbum, opstod dog ikke med det samme, men kom først senere, da de to medlemmer pludselig stod med en enorm mængde af sange. Ifølge Amanda, der primært står for Jærvs tekster, melodier og vokalindspilninger, beskriver dobbeltalbummet som en kunstnerisk forlængelse af deres EP fra efteråret 2020:

– Vi opnåede et virkelig godt kreativt flow i studiet, hvilket resulterede i en stor pulje af nye sange. I løbet af efteråret 2020 samlede vi fem af disse sange på en EP, som vi valgte at kalde for ‘Skud part 1’, fordi vi godt vidste, at det skulle blive til noget større.

Den modige beslutning

Idéen om, at EP’en skulle følges op med et stort dobbeltalbum på 21 sange, var dog ikke umiddelbart Amandas første tanke. Det var nemlig Mathias, der i første omgang foreslog det, og det tog faktisk noget tid, før Amanda blev helt overbevist om, at de skulle tage chancen og kaste sig ud i en så ambitiøs udgivelse:

Det mest naturlige ville jo være at følge op på EP’en med fem nye sange, der så kunne samles på et album. Jeg kan huske, at vi sad på en café, hvor Mathias gav mig hele salgstalen om dobbeltalbumformatet, og han endte til sidst med at få mig overbevist, selvom jeg først syntes, at det var lidt for vanvittigt at udgive så mange sange på en gang, fortæller Amanda.

I modsætning til EP- og singleudgivelser, der generelt dominerer det fragmenterede og kommercielle musikmarked, har dobbeltalbumformatet den ulempe, at flere af udgivelsens sangene potentielt kan drukne i den store mængde af musik. Da jeg spørger ind til, hvad der fik Amanda til at gå med på idéen, peger hun dog netop på dette aspekt, eftersom de på den måde kan gøre noget andet end andre artister:

Det gav mening for mig, at vi skulle skulle tage den her lidt modige beslutning om at udgive et stort samlet værk, der gik imod single-tendensen. Og så havde alle de her nye sange en klar rød tråd, fordi de var skrevet i samme periode, og det gav derfor rigtig god mening, at de skulle udgøre et samlet værk, fortæller Amanda, der i dag er glad for, at de valgte at udgive sangene på et dobbeltalbum.

For Amanda har beslutningen om at udgive et dobbeltalbum desuden betydet, at hun har følt en større frihed som kunstner:

Jeg har følt mig meget mere selvsikker og fri, mens vi har lavet den her plade. Når man først vælger at lave et dobbeltalbum, så tillader man også sig selv meget mere, fordi man sammen vælger at stå fast på en lidt modig beslutning. Det giver en oplevelse af tryghed, når hele holdet vælger at stå fast på en beslutning, der ikke nødvendig stemmer overens med, hvad der er trenden.

De sidste børn på kanten af årtusindskiftet

Når man bliver omsluttet af Jærvs eventyrlige og billedskabende tekstunivers, bliver man med det samme revet med på en rejse, der får én til at glemme alt om det rum og den virkelighed, man rent fysisk befinder sig i. Jeg er derfor også meget interesseret i at høre om, hvilke lyriske tematikker de to medlemmer ser som de primære på albummets fortællinger. Amanda nævner i den forbindelse, hvordan hun i sin tekstskrivning især har været inspireret af barndommen:

– For mig handler det om en undersøgende og nysgerrig længsel efter den måde, vi tænkte på som børn på kanten af årtusindskiftet. Længslen efter, at man kunne være i ét rum i stedet for i 17 rum på samme tid. Vores hensigt har på ingen måde været at forherlige vores egen generation, men jeg tror, at det har en særlig betydning at være vokset op omkring årtusindskiftet, fordi vi på den måde kan kigge tilbage på en tid, hvor der ikke fandtes smartphones eller en nem adgang til internettet. Vi husker stadigvæk, at der var et ”før”, og det giver et lidt andet blik på den her fragmenterede verden, fortæller hun.

Mathias tilslutter sig straks Amandas pointe, og selvom han med et smil på læben understreger, at det ikke er et album om mobiltelefoner, uddyber han det særlige ved at gå fra barndom til ungdom i en tid, hvor smartphones og internettet overtager verden:

– Der er noget specielt ved at nå den her ”coming-of-age” samtidig med, at der sker en fragmentering af vores medievirkelighed. Vi har derfor været ret nysgerrige efter at undersøge, hvordan det havde været, hvis vi var blevet i den virkelighed og det univers, som vi blev født ind i. Sangene går på den måde ind og reflekterer over de forskellige tidslommer, vi har været en del af, fortæller han.

Albummets barndoms-tematik var dog ikke bevidst beslutning, men derimod et tekstunivers, der opstod af sig selv undervejs i sangskrivningsprocessen. Amanda knytter blandt andet emnet til det tryghedsbehov, som overvældede hende under nedlukningen:

– Under pandemien havde vi alle nok et behov for at søge nogle trygge rum, og det fandt vi især i minderne fra vores barndom. Den der genkendelighed og forbundethed var noget af det, vi manglede, da hele hverdagen blev revet itu. Især sangen ”Dine Våben” minder mig om min barndom. Jeg har skrevet den til min søster, og den handler om min følelse af at være barn sammen med hende, så den betyder noget helt særligt for mig, fortæller hun.

Balanceringen mellem det umiddelbare og det skæve

Dobbeltalbummet Skud illustrerer et forfinet udtryk, der både skriver sig ind i det gængse Jærv-univers, men som også bygger videre og bevæger sig et sted hen. Deres vision om at balancere mellem det umiddelbare og det skæve fremstår ganske overbevisende på de 21 sange, og for de to medlemmer hænger det blandt andet sammen med en voksende selvsikkerhed og en kunstnerisk intention, der er skærpet endnu mere til:

Det er på en eller anden måde både vores mest poppede og vores mest weird udgivelse indtil videre. Der er flere umiddelbare ørehængere, men de er rammesat på en måde, der har mere selvtillid. Vi har nok haft en mere klar intention end tidligere. Der er for eksempel også sange kun med en akustisk guitar og nogle lejrbålsakkorder, og det havde vi nok ikke haft modet til at gøre tidligere, forklarer Mathias med henvisning til bandets tidligere repertoire, der blandt andet tæller det fremragende debutalbum Kriger fra 2019.

Amanda tilslutter sig hurtigt Mathias’ beskrivelse af det kunstneriske udtryk på albummet og beskriver i den forbindelse, hvordan hun i selve sangskrivningen har forsøgt at skabe en balance mellem forventninger og brud på forventninger:

– Jeg har været endnu mere fokuseret på at bringe en skævhed ind i teksterne og melodierne på albummet. Jeg er gået efter at sætte det fængende og umiddelbare sammen med noget, der er mere skævt og overraskende. Årsagen er nok, at jeg selv bliver træt af musik, hvor man kan forudse det hele. Jeg elsker, når musikken siger ”nej, nu gør vi lige noget helt andet”.

Da jeg spørger mere ind til den kompromisløshed, som jeg tydeligt kan fornemme i beskrivelserne af deres kunstneriske ambitioner, peger Mathias på, at det også har betydet, at de eksempelvis har brudt med deres tidligere dogme om ikke at bruge håndspillede instrumenter:

– Da vi startede Jærv, havde vi begge brugt vores liv i armene på håndspillede instrumenter, og vi ville derfor gerne prøve noget andet, hvilket grundlagde vores mere elektroniske udtryk. Siden hen har især guitaren sneget sig ind og fået en central rolle i vores musik igen. Vi skrev mange af sangene til dobbeltalbummet på et klaver, så det gav rigtig god mening at tage nogle af de her håndspillede instrumenter frem igen. Vores musikalske univers lyder stadig som Jærv, men vi har flyttet synthesizeren længere bagud og sat guitaren op på synthesizerens plads, forklarer han.

Jærv // Anna Kabana (Pressebillede)

Livemusik i DNA’et

Jærv er i anledningen af deres nye dobbeltalbum taget på en turné rundt omkring i landet med deres nye sange på setlisten. Selvom det faktisk er helt tilfældigt, at udgivelsen lander i en ny virkelighed med mulighed for at kunne spille livekoncerter for et stående publikum, er det bestemt en kærkommen tilfældighed for den danske duo, der har livemusikken dybt integreret i sit DNA:

Vi føler os virkelig heldige og taknemmelige over, at vi kan tage ud og spille albummet live. Det er lang tid siden, at vi satte release-datoen, og den gang anede vi ikke, hvorvidt det ville være muligt at kunne tage på en albumturné efterfølgende, fordi alting var så usikkert omkring fremtiden. Vi har altid fået energi af at spille koncerter, så det er fantastisk, at vi nu kan tage på turné. Det fordobler virkelig glæden ved at udgive nye sange, at vi kan spille dem for et levende publikum, fortæller Mathias med lys i øjnene.

Amanda bakker op om Mathias’ passionerede beskrivelse af koncertformatet og tilføjer, at muligheden for at spille levende musik har en helt særlig betydning i en post-pandemisk virkelighed:

Det føles vildt godt at opleve sangene, når vores live-bandmedlemmer tilføjer noget af sig selv til sangene. Jeg tror også, at de her koncerter betyder ekstra meget nu, fordi det er så lang tid siden, at vi har været ude og spille med fuldt setup. Vi har under pandemien været ude og spille som duo til corona-venlige arrangementer, men det er mere end et halvandet år siden, at vi har spillet koncerter med vores band, forklarer hun.

Du kan lytte til Jærvs nye dobbeltalbum Skud på Spotify lige herunder:

Tags:
,
Mads Vadsager
madsvadsager@bandsoftomorrow.com