Nilüfer Yanya – SYD FOR SOLEN 2022

Foto: Laura Ioana V
Venue: Højen
Dato: Lørdag den 11. juni 2022

Nilüfer Yanyas indslag på SYD FOR SOLEN bød på en mere rocket og cool version af sangerinden, end man måske kan genkende fra musikvideoerne, og sammen med sit tæt sammentømrede band gav hun sine numre en helt ny identitet. Dog savnede koncerten lidt på den udadvendte side, og det var ikke meget kontakt, publikum fik med den lettere generte artist.

3.5/5 Stjerner

Dag to på SYD FOR SOLEN er startet ud stort set hvor dag ét startede, og pladsen har været bugnende fuld af mennesker siden portene blev slået op. Foran Højen er hundredevis af tæpper blevet slået ud og vejret er forrygende, tenderende imod en smule varmt i den bagende sol. Dagens tema er rock, hvor gårsdagen stod på en masse britiske kunstnere krydret med et par af vores egne kære, og Nilüfer Yanya er en del af dette rockede felt. Jeg selv havde forventet en mere “poppet” opsætning, men guitaren stod hun selv for, og identiteten var langt mere rocket end jeg havde regnet med. Bandet udstrålede en tjekket og cool aura, og allerede i første nummer noterede jeg mig hvor tæt sammentømret et band de var, og hvor meget plads der var til små lækre detaljer i musikken.

Som koncerten skred frem stod den dog ikke på den helt store udvikling, og numre som “Belong With You,” “L/R” og “The Unordained” begyndte at mudre lidt sammen i lydbilledet. De fleste sange forløb på samme måde, ofte med Nilüfer Yanya alene i versene hvorefter bandet slog sig til i omkvædene. Dette fungerede også helt fint, og de spillede sangene til perfektion, men jeg savnede noget mere aktivitet eller entusiasme fra bandet, og hvad jeg troede var en cool attitude med alle iført solbriller, viste sig at være et skjul for forsangerindens nervøsitet. Efter hvert nummer var blevet afsluttet, forløb overgangen til næste nummer på samme måde: et tak fra Nilüfer Yanya imens hun stemte sin guitar, en tår vand og så videre til næste sang.

Som sagt spillede de sangene rigtig godt og tilføjelsen af saxofonen var en lækker tilføjelse til lydbilledet. Nilüfer Yanya fik gennemgået hele sit sangregister, som byder på en kæmpestor tonal variation, bassisten ramte hvert eneste groove og leverede dem med et kæmpestort overskud og trommeslageren bakkede hele bandet op og hævede oplevelsen til et andet niveau. Sidst i settet kom “stabilise” som i kraft af sin energi løftede koncerten og pustede liv i slutningen af koncerten og var lige det der skulle til for at man kunne gå tilfreds fra koncerten.

Havde denne koncert fundet sted på et mindre spillested, havde bandets rockstar-attitude og deres kortfattede henvendelser til publikum sikkert fungeret meget godt, men på en festival kan man komme rigtig langt, bare ved at henvende sig til tilskuerne. Dog så Nilüfer Yanya også en smule overvældet ud, over det store publikum der strakte sig over hele festivalpladsen. Jeg var i sidste ende meget imponeret over hvor godt Nilüfer Yanyas nye album fungerer live, og det er kun et spørgsmål om tid, og scenetilvænning, før hun kan begynde at lege med iblandt de helt store navne.

Asger Thede Jensen
asgerjensen@bandsoftomorrow.com