10 af de bedste sange til at sætte stemningen i de kolde efterårsdage

Foto: Tame Impala // Neil Krug (Pressebillede)

Det er efterår og koldt – tid til at slappe af og hygge indenfor, sætte noget god musik på og nyde den smukke årstid. I den forbindelse har vi nedenunder samlet 10 sange, der passer perfekt til efteråret.

Efteråret er over os. Om man vil det eller ej, er sommeren slut, og bladene der var grønne, er nu blevet røde, brune og gule. Det bliver hurtigere mørkt, og den bidende kulde er ved at indtræffe. Men i stedet for at være nostalgisk og dvæle for meget over sommeren og alle dets gode tider, kan man nu glæde sig over efteråret og alt hvad det har at byde på. Udover de 10 sange vi har samlet nedenfor, har vi også lavet en playliste med i alt 25 sange, du kan lytte til mens du drikker en varm kop et-eller-andet. Sangene er udvalgt, fordi de giver hver deres efterårsstemning af forskellige grunde. Læs med, og dan soundtracket til dit efterår lige her.

Hans Philip – ”Årstider”

Lad os starte med et oplagt valg, taget sangens titel i betragtning. Hans Philip er tilbage, og hvis ikke du allerede har lyttet til det nye dobbeltalbum A&B, så sæt “Årstider” på til lidt nydelse for ørene. »Vinteren er lang, indtil solen kommer« bliver der sunget i omkvædet, og det kunne ikke være mere sigende for årstiden vi går imod. Sangen handler om de klassiske tematikker vi kender Hans Philip for, nemlig forelskelse og den dybe kærlighed til en anden. Han fortsætter med »Gode og hårde tider skifter som årstider«, der på opløftende vis giver en udmærket sammenligning af livets op- og nedtureVi er så heldige at blive velsignet med ny musik fra Hans Philip akkurat som bladene begynder at falde af træerne, så gør dig selv en tjeneste og tjek A&B ud den kommende tid.

Tame Impala – ”Eventually”

Efteråret skal selvfølgelig bruges på at lytte til Tame Impala. “Eventually” er et nummer der formår at indkapsle sorgen, håbet og kærligheden, i hvad der unægteligt er en fuldbyrdet break-up sang. Kæmpetalentet Kevin Parker tager dig i hånden gennem et bombastisk og bevægende lydbillede, der med hyppige instrument-skift tager dig med til den anden side af forelskelsen – meget lig overgangen fra sommer til efterår. Nummeret er at finde på det fremragende album Currents fra 2015der fra start til slut giver dig psykedelisk indie-rock af højeste kaliber. Selvom du går og savner sommeren, er det egentlig okay at det er efterår, for sommeren skal nok komme tilbage, eventually.

James Blake – ”I’ll Come Too”

“I’ll Come Too” finder man på det fremragende album Assume Form fra 2019. James Blake har i mere end et årti vist sig som en af verdens dygtigste artister, med et unikt talent for både producering og sangskrivning. Denne sang tager udgangspunkt i Blakes jagt efter sit crush, hvor han uanfægtet vil tage med hende hvor end det måtte være. Den britiske kunstner har en imponerende sangstemme, som forfører dig på en nærmest terapeutisk måde. Den tilhørende musikvideo har også en virkelig god effekt, der giver én lyst til tage ud i naturen – ud i den smukke efterårsnatur. 

Mina Okabe – ”All My Thoughts”

Mina Okabes stemme er lige så drømmende og blød, som hendes tekster er bittersøde og længselsfulde. Hun er i øjeblikket aktuel med singlen ”Rain”, som vi er ret vilde med her på redaktionen, og lige så godt kunne have fået en plads på denne liste. Valget er derimod faldet på ”All My Thougts” fra debutalbummet Better Days, der er en flot ballade om tankespind og fortvivlelse. Båret an af klaver og guitar, inviterer sangen til vandreture hvor du flanerer gennem bybilledet, mens bladene blafrer i vinden og efterårets få solstrejf skinner gennem skyerne. Den unge sangerindes unikke vokal er bemærkelsesværdig på denne sang, da den virkelig sættes i scene og stråler af talent. Mina Okabe er stadig et af de mest interessante navne på den danske musikscene, og hendes musik har i den grad gjort sig fortjent til en masse lyttetid i det kolde efterår.

Childish Gambino – ”Stand Tall”

Denne sang af Childish Gambino har lidt af det hele. Korsang, fløjtespil, klaver, guitar og selvfølgelig Donald Glovers ikoniske vokal. Seks minutters fornøjelse gør det til en af de lidt længere sange, men det må der også gerne være plads til en gang imellem. Sangen er en påmindelse om at forblive positiv og altid forfølge sine drømme, selvom livet ikke nødvendigvis går ens vej – et råd Glover har taget med fra sine forældre. Denne morale er vigtig at huske, nu hvor vi går imod mørkere dage og trætheden og energien påvirkes. Små fem minutter inde i sangen forløses vi af nogle lette trommer, hvor en akustisk guitar strummer derudaf på den mest oprejsende måde. ”Stand Tall” er et musikalsk mesterstykke du ikke skal snyde dig selv for.

Jorja Smith – ”On Your Own”

Dronningen af RnB, Jorja Smith, bør til hver en tid være at finde på dine playlister. Sangerinden har utallige hits i bagagen, hvorfor det også er svært blot at vælge én her til efterårsperioden. Valget er landet på “On Your Own”, der som mange andre sange på denne liste handler om følelserne efter et break-up, hvor Jorja indser og anerkender sit eget selvværd. I et karakteristisk soulet RnB lydbillede overhældes vi af hendes lækre vokal, der i højeste grad afhjælper din sommermelankoli. 

August Høyen – ”Jeg Regner Med”

August Høyen er en dansksproget sanger, der musikalsk befinder sig i den følsomme ende af hiphoppens spektrum. ”Jeg Regner Med” er kun en måned gammel, men har allerede vist sig som en af årets stærkeste udgivelser. Høyens skrøbelighed, kombineret med den minimalistiske og lavmælte produktion af producerduoen T&O, giver en lyst til at krybe ind under dynen, og omfavne sangen mens regnen slår mod ruden. Sangen handler om at give slip, og komme videre fra et forhold, uden at lade tanker og følelser blive hængende. Et must-add til din efterårsplayliste!

Frank Ocean – ”White Ferrari”

Frank Ocean skal selvfølgelig også med på listen. For at være ærlig var det udfordrende at udvælge én enkelt passende sang fra den elskede konge af RnB, men valget endte med ”White Ferrari”. Taget fra mesterværket Blonde fra 2016, er dette en af de mest centrale sange i artistens karriere. Nummeret tager udgangspunkt i en køretur med Ocean og hans partner, hvor temaer som fremtidsplaner og nostalgisk kærlighed kommer op at vende. Køreturen er en flot poetisk metafor for vejen forude der ligger åben, som på samme vis indkapsler albummets budskab om at bevæge sig fremad og sætte pris på livet. Hvis du en dag finder dig selv kørende gennem efterårsidyllen, så sæt ”White Ferrari” på.

Daniel Caesar – ”Japanese Denim”

Hårene rejser sig når man lytter til ”Japanese Denim”. Sangen starter ud med stille trommer og guitar riffs, inden Daniel Caesars vokal indtager billedet. Stemmen er forførende og charmerende, og fortæller en historie om et kærlighedsforhold der ifølge ham burde vare for evigt. Forholdet sammenlignes med et par blå denimjeans der kan holde i en livstid – lige så vel som han ønsker forholdet skal. Musikken er den perfekte blanding af RnB og soul, og kender man bare lidt til Daniel Caesar, ved man at han er en af de absolut bedste på det punkt. Drøm dig væk til varmere himmelstrøg, mens du varmer dig med ”Japanese Denim”. 

DOMi & JD BECK – ”TAKE A CHANCE (feat. Anderson Paak)”

Sidst, men slet ikke mindst, har vi dit nye favorit-jazzband DOMi & JD BECK. Bestående af den franske pianist DOMi og den amerikanske trommeslager JD BECK, gjorde duoen tidligere på året sin entré med debutalbummet NOT TiGHT. Formålet er at fusionere den bløde jazz med rap og RnB, gennem gæsteoptrædener fra navne som Mac DeMarco og på denne sang Anderson Paak. Sidstnævnte leverer på sangen et fremragende flow gennem versene, mens omkvædet akkompagneres af lette falsetter fra DOMi og JD BECK. Det unge makkerpar udfolder deres unikke talenter, og markerer en genopfindelse af den klassiske jazz som vi kender den. Forhåbentlig vil du tage sangen med dig ind i efterårets mørke og kolde stunder, for så længe man har lidt god musik, skal alt jo nok gå. 

Du kan lytte til vores nøje udvalgte playliste til efteråret herunder.

Oliver Schalck
oliverschalck@bandsoftomorrow.com