Ugens Upcoming – Gejst

Foto: PR

I denne uge har vi Gejst i spotlyset. Roskilde-bandet med de poppede toner udgav for nylig nummeret “Alting Dør Med Tiden”, der var en afklaring af at selv kærligheden kan dø – for en tid. Bandet startede en solid udgivelses strøm, da de i 2021 udgav “De Forbudtre Trin”. Sidenhen er det blevet til koncertsale, en håndfuld singler og en Ep. I dag byder vi velkommen til Gejst som Ugens Upcoming.

Gejst består af fire gutter fra Roskilde-området, der lærte hinanden at kende på gymnasiets gange og lokaler. De gik allesammen i musikklassen på Roskilde Katedralskole, men det var ikke her, at bandet skulle finde sin form. De mødtes til en fest, hvor de blev enige om at give musikken en chance, hvilket vi er glade for. Venskabet og ungdommen driver igennem Gejst’s musik, der ifølge drengene selv, skal skabe en gejst i lytteren. Dette sker gennem opløftende produktioner og tilgængelige tekster, der sætter ord på kærlighed, udskejelser og ungdommens uovervindelighed. Men jeg vil ikke tage ordet fra bandet, der selv fortæller om lidt af hvert. Du kan læse med og lære bandet bedre at kende.

1. Hvem er Gejst?

– Vi er Gejst! Og Gejst er, hvad vi ønsker at dele med folk. Vi søger at sprede den gejst vi selv har fundet gennem musikken og kammeratskabet. 
Helt praktisk er vi fire gutter fra Roskilde-området, der mødtes i gymnasiets lange hvide gange. Det er en vild tid med mange indtryk og oplevelser, som har bundet os sammen til en lystig firkløver. Vi er alle forskellige og anskuer musikken fra hvert vores ståsted for at frembringe en ny fælles retning. 

2. Hvordan vil I beskrive jeres lyd?

– Den er blanding af poleret og beskidt. Det er før blevet beskrevet som fotogen rock, som vi også selv kan genkende. Vi forsøger at finde inspiration i de mange artister, der før os har lavet musik, man kan spejle sig i. Lyden afspejler os. Normalt er vi nogle rolige gutter, men musikken bærer også på de frustrationer, der følger med som ung, som vi udlever gennem den.

3. Hvordan startede I?

– Efter gymnasiet mødtes vi til Jonas’ fødselsdag og besluttede os for at sætte os sammen og give vores egen musik en chance. I starten brugte vi en gammel Roland-trommemaskine i forældrenes stald, som vi nu har ditchet til fordel for en af kød og blod. Vi har gået i musikklassen på Roskilde Katedralskole, hvor vi har spillet sammen i mange forskellige sammenhænge.

4. Kan I fortælle lidt om den proces, der foregår, når I skriver musik?

– Det er en lang og smertefuld proces, men samtidigt meget givende for os. Vi har en meget demokratisk proces, hvilket både har sine fordele og ulemper. Det tager os lang tid at støbe musik sammen, da alle idéer skal udforskes, og alle er for søde til at afvise dem. Heldigvis kommer der et godt produkt ud af vores sessions. Ofte har Jonas en tekst med, som vi tager udgangspunkt i, og Frederik kommer ofte med nogle produktioner, som han har arbejdet på. Andreas bringer harmonierne, du kan synge med på, mens Jakob sikrer sig, at kroppen har noget at bevæge sig til.

5. Hvilke musikere har haft størst indflydelse på jeres lyd?

– Vi søger inspiration i mange forskellige artister, så det er svært at koge ned. Især 5 Seconds of Summer har mange numre, vi godt kan lide. Det skal være tungt, vildt, beskidt men samtidigt smagfuldt. De mere dansable og groovy aspekter finder man hos Charlie Puth.   

6. Hvad er der på pladespilleren lige nu?

– Vi er alle meget glade for den nye generation af danske artister. Blæst er for vilde og deres EP: ‘Stiv Kuling’ kører i døgndrift. Også Patina har en speciel plads i vores musikerhjerter, da deres energi på scenen er smittende uhæmmet på den fedeste måde. Sidst, men ikke mindst, elsker vi Dusin, hvis lyd er helt unik med et fantasifuldt lyddesign og velskrevet lyrik.

7. Hvad er I i gang med lige nu?

– I skrivende stund er vi i gang med at skrive og producere en masse numre! Ellers er vi i sving med at øve op til kommende koncerter for at give det bedst mulige show!

8. Hvad er drømmen?

– Dette er et spørgsmål, vi stiller os selv hver dag. Når vi vågner, når vi står i køen, når vi sover, er dét det eneste, der fylder vores hoveder. Det ville være dejligt at spille på SPOT-festival inden for nærmeste fremtid, men det bliver ikke større end ORANGE på Roskilde Festival. 

9. Hvis I kun måtte vælge én af jeres sange, folk skulle lytte til, hvilken var det så?

– Man har altid hørt, at man ikke kan vælge mellem sine børn – men i vores situation er det soleklart. ‘Alting Dør Med Tiden’ er en banger, som vi altid glæder os til at spille, når vi er ude for at give koncerter! Selvfølgelig giver det mening at pushe vores seneste udgivelse, men det er bare en virkeligt god sang.

10. Hvis jeres musik var en drink, hvilken ville den så være?

– Da vi udgav vores første single, fik Frederiks far lyst til at brygge en IPA for at fejre udgivelsen. Den var helt speciel! Ellers smagte vi engang en vidunderlig vinøl, der rev tæppet væk under os. Der er få mennesker, der ville afvise en kold øl, men blandet med rødvin får man en ny lækker smagsoplevelse.  

Du kan lytte til “Alting Dør Med Tiden” her:

Asbjorn Skov
asbjornskov@bandsoftomorrow.com