ANMELDELSE: USSEL udforsker livets dæmoner og skæve sider i nyt debutalbum!

Foto: USSEL // PR (pressebillede)

Den fremragende artist, USSEL, hvis ærlige musikalitet har indtaget vores hjerter, udgiver nu endelig sit debutalbum med titlen ENGLE & BLAA MAERKER. Dette album udforsker dybtliggende temaer som angst, kærlighedens skiftende natur og de udfordringer, ungdommen står overfor. Sangene er rigt udstyret med velkendte talemåder og små, overraskende lyriske tvists, mens USSEL’s magtfulde fusion af rap og rock trækker os dybt ind i albummets unikke musikalske oplevelse.

3,5/5 Stjerner

Albummet åbner med det nærmest prædikenagtige nummer “Ussel og roserne,” hvor USSEL, som en anden almisseuddeler, deler ud af sin musikalsk-religiøse visdom og opmuntrer dem med knuste hjerter til at give sorgen en chance og dyrke det – ligesom man dyrker en rose. Teksten formidler en smertefuld erkendelse om livets torne, idet han synger: “Med mit nye knuste hjerte stikker jeg fingeren i jorden / ser det spirer og får blade, ligesom følelser får ord / men til sidst må jeg erkende, at roser også har torn.” Nummerets indledning præsenteres med en akustisk klaverakkompagnement, der elegant suppleres af strygere. Dette skaber et smukt og afdæmpet musikalsk udtryk, der formidler USSELs prædiken på en overbevisende måde. Til sidst kulminerer nummeret i en elektronisk virvar, der afspejler det knuste hjertes erkendelse. Denne blanding af kirkelig højtidelighed og melankolsk elektronisk udtryk, sammen med det poetiske lyrisk indhold, vækker en stærk trang til at omfavne USSEL-bevægelsen.

På albummet finder man bl.a. de allerede udgivne fire singler, ”En sang til min kommende kone”, ”Sasha på månen”, ”Datter Af Dæmoner” og ”Berlin” som er lavet i samarbejde med Marcus.wav. ”En sang til min kommende kone” er en nøgtern og klichéfuld kærlighedsfortælling, som helt banalt handler om, hvordan man vil gå gennem ild og vand – ja endda helvedet – med sin udkårne. Et sommerminde der særligt har brændt sig fast i mig, var da USSEL, som en anden præst, viede to unge mennesker på EOS-scenen under dette års Roskilde Festival. Kærlighedsfesten var ikke til at tage fejl af, og det var uden tvivl et smukt øjeblik. Dog synes jeg ikke, at nummeret kan bære det, som den egentlig gerne vil være – nemlig en kærlighedsbasker, der kan fungere som en baggrund for en vielse. Det synes jeg er ærgerligt, for det er egentlig et ret godt nummer, men faldet bliver desto så meget voldsommere, når den kommer til at lide af et gudekompleks.

På nummeret “Oslo til København” formår USSEL at indfange de komplekse følelser, der opstår i forbindelse med et langdistanceforhold, eller når ens elskede befinder sig i et andet land. Rent musikalsk skinner USSELs unikke og karismatiske vokal igennem de elektroniske beats, hvilket giver sangen en let og svævende atmosfære. Samtidig har nummeret et fremadskridende lydbillede, der forstærkes af markante trommer og synthtoner. Mod slutningen af nummeret overrasker et kort callback fra en kvindelig norsk stemme, nemlig norske Alvah, der symboliserer afstanden i et langdistanceforhold fra alle vinkler og skaber en spændende kontrast, der smukt supplerer USSELs vokal. Det er værd at bemærke, at Alvahs stemme dukker op igen på nummeret “Parabol,” hvor den får mere plads til at udfolde sig i en længere version.

Det groteske, helvedeslignende og dæmoniske tema er en gennemgående tråd i tekstuniverset på albummet. Det er netop disse motiver, som USSEL udforsker i sange som “Datter Af Dæmoner” og “Barn af visne blade” – det grimme og det anderledes. Jeg mener, at det netop er herigennem at USSELs projekt kommer stærkest til udtryk – når han giver stemme til de udstødte i samfundet, de personer som måske ikke føler, at de passer ind i samfundets normer. Gennem dette album skaber USSEL en opfordring til at omfavne vores skæve og grimme sider, idet han viser, at det netop er de skæve eksistenser, der kan levere de mest unikke og betydningsfulde bidrag til samfundet.

ENGLE & BLAA MARKER udforsker en ekspansiv sfære, der bevæger sig mellem himmelstræbende pop og jordnær punk-rap. USSELs brug af autotune-vokal og den dristige produktion skaber en unik lyd, der gør hele albummet spændende fra begyndelsen til slutningen. Samlet set er dette album en imponerende debut, der præsenterer USSELs karismatiske musikalske univers i sin fulde blomst. Desuden er albummet produktionsmæssigt og kronologisk rigtigt godt skruet sammen og står som et meget veludført album!

Tags:
Frederikke Pedersen
frederikkepedersen@bandsoftomorrow.com