Ugens vigtigste album // Uge 38

Foto: ØNDI // Karl Stenström (pressebillede)

Her er vores guide til denne uges vigtigste albumudgivelser. Vi har forsøgt at finde noget, der både passer til en festlig weekend såvel som en hyggelig dag på sofaen. Denne gang har vi fundet fem forskellige albums, som byder på musik fra elektronisk hyperpunk til nordisk indiesynth-pop. Læs med og fang noget ny lyd blandt vores favoritter.

ØNDI – COPY PASTE

Denne uges udgivelser sparkes igang af urolig vanvidspop, i form af debut-EP’en COPY PASTE fra det dugfriske Gen Z, hyperpunk band ØNDI. Med et forholdsvis beskedent bagkatalog bestående af to singles, har gruppen på imponerende vis formået at skabe følgeskare af markant størrelse, mens “DUM SANG” og “GLASLOFT (feat. Tandem)” fortsat tiltrækker en respektabel mængde streams. Dette har været grundlaget for en stor personlig forventning til deres første samlede udgivelse, med interessen/bekymringen for hvordan deres unikke, grovhuggede lyd ville udfolde sig over længere distance. Med COPY PASTE beviser ØNDI dog at mine potentielle bekymring har været totalt ufunderet, i en EP der emmer af energi, attitude, og humor – ungdommen når den er bedst!

Foruden de udgivne singler består værket af tre yderligere teknopunk-smaskere, der på forskellige måder fremstiller ØNDIs fandenivoldske og utålmodige lydunivers. Herunder optræder sangen “PANT” som et musikalsk højdepunkt, hvor omkvædets medrivende, melodiøse fællessangsstykke afbrydes af apokalyptiske sub-basser, samt en hjernesmeltende, dissonant synthlead. Andre steder i EP’en skinner bandets inspiration af punkens DIY æstetik igennem, som når de i åbningsnummeret “LIGTHER” diskuterer trackets funktion som deres anime intro. Disse segmenter er ikke bare lollern indslag, men maksimerer samtidig musikkens charmepotentiale.

Så hvis du er til sindsoprivende hyperpop-instrumentaler, voldsom punk-attitude, og savner et oprigtigt musikalsk indblik i ungdommens passioner og frustrationer, så er ØNDI måske dit næste yndlingsband

Lyt til COPY PASTE her!

Søn – Solstorm

Hvis du vil forblive i den indie-universet, men måske har brug for at tage et gear ned, så er den evigt populære danske kvintet Søn tilbage. Med tidligere albumudspil som Det Skandinavisk Design og Danish Crown har musikerne for alvor cementeret sig som et kæmpestort navn inden for dansk undergrundspop. Derfor er det uden tvivl at musikelskere landet over kommer til at smæske sig i det storslåede værk Solstorm.

Udover de allerede udgivne singles, indholder albummet seks nye tracks samt to kortere interludes. Musikken bevæger sig mellem Søns karakteriske, svævende magelighed, der hjælpes godt på vej af forsanger Kristoffer Jessens klare og bløde vokal, og deres ellers energiske inderockede udtryk, formet ud af mørke harmonier, overaktive trommer og motiv-drevne guitarer. Dette spektrum mærkes tydeligst i sangene “Sort Ferrari” eller “Ka Ik Connect”, som eksemplarisk opnår den tidligere nævnte slowmotion-agtige ro, mens “Mrs. President” og “Verdens Højeste Mand” søger mod en mere ængsteligt, destruktivt lyd. Med titlen Solstorm males dermed nogle glimrende portrætter af fredfyldte, filmiske solopgange, men også den skoldende hede der opstår med solen i zenith.

På pladen kommer Søn vidt omrking i et lyrisk finurligt landskab. Heriblandt gemmer sig guldkorn, som ved fakede orgasmer til præsident Xi Jinping i “Mrs. President” og en partybustur igennem en fremtidig ørken på tracket “HD Sol”. Dog trækkes en rød tråd gennem albummet, med tab som det gennemgående tema. Både det intime, personlige tab, og det overordnede fremtidige tab i form af klimakollaps, sys sammen på deres uforudseelige trackliste.

Lyt til Solstorm her

Astrid Engberg Trust

Efter et par intense kollektioner af sange, skal vi nu have pulsen længere ned. Den danske singer/songwriter/producer og DJ Astrid Engberg er nemlig også albumaktuel med det symfoniske scandi-noir værk Trust, der på trods af ekstremt gennemførte kompositioner, kun er kunstnerens anden albumudgivelse.

Gennem Trust bevæger Engberg sig gennem er herligt genremiskmask bestående af 11 vidt forskellige tracks. Her akkompagneres hendes karakteristiske stemme nemlig med alt fra en typisk neo-soul besætning, som på groove-nummeret “On Time”, til røgede jazz-noir stemninger ved det trompetcentrerede åbningstrack “Blue Rise and the Fall”, og symfoniske grandiositet i for eksempel den afsluttende sang “Adaptation (Walls)”, som runder albummet af i et euforiserende strygerfyrværkeri. Yderligere højdepunkter findes i singlen “Spirits Came Told Me”, der lyder som Stravinskij fusioneret med tunge hiphop-beats, mens det spirituelt hypnotiserende track “Chains” giver dig et lille hjertestop med et revsende saxofonstød, á la John Coltrane.

Tovholderen for værket forbliver dog Engbergs dragende, nasale vokalleveringer, der med et sjælefyldt overskud yndefuldt påklæder sig albummets mangefacetterede udtryk. Efter at have hørt albummet sidder men imponeret tilbage over et tårnhøjt ambitionsniveau, der på optimal vis og uden frygt udnytter mange vidt forskellige kompositions- og produktionsteknikker.

Lyt til Trust lige her!

Lihme – Solid/Soft

Næste udgivelse befinder sig i samme nordiske, sensuelle spektrum, dog inden for fastere indiepop rammer. Vi har fat i sangskriveren og producenten Lihme, som er klar sit debutalbum Solid | Soft. På dette album udforsker hun temaer omkring usunde relationer og kræver retten til at sige “det-er-dig-ikke-mig”, samtidig med at hun fremhæver styrken i både det skrøbelige og det solide gennem relaterbare tekster og et flygtigt synthdrevent lydunivers.

Lihme skaber dragende indiepop, der trækker tråde til musikalske ikoner som Lykke Li, Feist, Lydmor og Oh Land. På pladen fremstiller kunstneren et lydlandskab, hvor håndspillede realinstrumenter og elektroniske lydkilder kombineres med hendes nordiske klang og kolde synths. Med disse virkemidler formår sangeren at vise en kunstneriske alsidighed, gennem de sangenes forskellige stemninger, uden at afvige totalt fra sit soniske univers. Skønheden ved hendes nordiske lydlandskab er nemlig stort og varieret, som ved øde snelandskaber i singlen “Wavy” eller den pacificerende nordlys-stemning i åbningsnummeret “Close”.

Du kan høre Solid/Soft lige her!

Hannah Sommer Time Is a Strange Friend

Vi afslutter ugens albumudgivelser med Hannah Sommers debutalbum Time is a Strange Friend. Kunstneren er dog ingen nykommer inden den danske musikscene, da hun fra 2019 begyndte at udgive singler i projektet HAAB. Siden da er Sommer gået solo i eget navn, og udfolder med denne plade sit poetiske dreampop-univers, hvor temaer om længsel, tid, og håb behandles på ærlige og sårbare måder.

Hendes musik kombinerer klangfulde guitarflader, elektroniske beats og rige soundscapes skabt af analoge samples inspireret af Radiohead, Portishead og Alice Boman, indrammet af hendes breathy og formidlende vokallevering.

Albummet handler om den uundgåelige bekymring for tidens konstant fremskridende gang. Det handler om frygten for at komme til kort i forhold til livets mål og drømme og om at acceptere livets midlertidige natur. Sangene er skrevet over en årrække, og afspejler Hannah Sommers egne refleksioner om tid. Hun har kæmpet med en konstant angst for ikke at have nok tid til at realisere sine dybeste ønske.

Albummet er en invitation til at dvæle og finde ro i en verden, hvor tempoet ofte er for hektisk.

Hør Time Is a Strange Friend her!

Tjek også disse udgivelser ud:

Dan Rose – This House Is On Fire

The Nationals – Laugh Track

Andreas Madsen
andreasmadsen@bandsoftomorrow.com