10 hurtige til Etta Zelmani

Foto: Etta Zelmani // Maja Johansson (pressebillede)

Den svenske singer/songwriter, Etta Zelmani, udgiver i morgen den 3. november sin nye EP The Height of Happiness. Hendes sange på denne EP er afdæmpede, personlige og musikalsk berigende, som alt sammen flettes ind i en blød velour produktion. I forbindelse med hendes udgivelse har vi stillet hende 10 hurtige spørgsmål, hvor hun beskriver sin musikalske skabertrang, inspirationen bag EP’en samt fremtidige drømme.

Tidligere i år udgav Etta Zalmani singlen “Down The Street,” en akustisk, pianobaseret sang, hvor hendes stemme og sangskrivning er i fokus. Sangen, med sit enkle arrangement, der bringer mindelser om klassiske singer/songwriters fra det amerikanske 70’erne, såvel som den nye bølge ledet af kunstnere som Phoebe Bridgers. Denne single indikerer retningen for resten af Zelmanis nye sange. Hun har formået at genopfinde sig selv og sit udtryk for at lande et nyt og betydningsfuldt sted.

Min musik er…
Min musik er for mig en måde at kommunikere. Det er det, der gør det så uendeligt vigtigt, at det skal være frit og ikke inden for visse rammer. Det er en naturlig måde for mig at udtrykke mine tanker og følelser for at opnå forståelse eller røre nogen andre. Præcis som jeg fortolker musik, når jeg selv lytter.

Jeg begyndte at lave musik fordi…
Jeg begyndte at lave musik, fordi jeg fandt ro i det. Meget af min tid bruges på at finde måder at berolige og sortere mine tanker. Angsten har altid spillet en af hovedrollerne i mit liv og gør det stadig, så jeg tror, at musik var et af de første værktøjer, jeg vendte mig mod. Og det er stadig et af de få, der stadig fungerer i dag.

Jeg finder inspiration i…
– Jeg finder inspiration i at romantisere hverdags ting.

Det vigtigste for mig, når jeg laver musik, er…
– Det vigtigste for mig, når jeg laver musik, er at have lyst til det. Spørgsmålet er altid: Kan man virkelig arbejde, når man kun har lyst til det? Måske ikke… men når jeg skriver min egen musik, så skal det være sådan. Så laver jeg hellere noget andet arbejde de dage, hvor jeg ikke har lyst.

Det sejeste sted, jeg kunne forestille mig,, at spille med min nye EP/album er…
– Det fedeste sted, jeg kan forestille mig at spille min nye EP/album, er Sydney Opera House. Bon Iver optrådte med “Heavenly Father” live acapella der for 7 år siden. Jeg er besat af den version og ser den sikkert en gang om ugen på YouTube. Så imponerende.

Sangen jeg har arbejdet mest med på The Height of Happiness er…
– Sangen, jeg arbejdede mest med på The Height of Happiness, er titelsporet “The Height Of Happiness”. Den har været igennem flest omgange, fordi jeg har vidst fra dag ét, hvad jeg vil have EP’en skal hedde. Jeg ville skabe en sang, der opsummerede det på en smuk måde.

Om The Height of Happiness ville folk blive overrasket over at vide…
– Hvis folk skulle blive overraskede over at vide, at jeg har haft det ret godt i den sidste tid, mens jeg færdiggjorde den.. Haha!

En sang på albummet, som fortjener et ekstra lyt, er… Fordi…
– En sang på albummet, der fortjener et ekstra lyt, er “Lonely,” fordi den lyder præcis som den gjorde den dag, vi skrev den. Jeg har ikke turdet ændre sangen eller noget som helst. Jeg er nok for bange for at ændre det øjeblik og hvordan det føltes dengang, jeg håber, man kan sætte sig ind i det, når man hører den.

Historien bag albummets titel er…
– Historien bag titlen er, at jeg altid har forsøgt at definere, hvad lykke er for mig. På en eller anden måde kom jeg frem til, at toppen af lykke for mig er, når jeg er så inspireret som muligt, uanset om det, jeg skaber, har sit grundlag i en lys eller mørk historie. Det handler mere om at have muligheden for at føle og udtrykke alle de følelser, der gør mig lykkelig. Jeg kom frem til, at jeg nu er fri til at udgive hvad som helst, og at jeg ønskede at dele en samling af den musik, hvor jeg netop har følt sådan.

Når man lytter til min EP/album, skal man..
– Når du lytter til min EP/album, skal du tage et glas vin… eller drikke din valgfri drikke fra et vinglas. Det er vigtigt med valget af glas fra skabet for at komme i den rette stemning.

Tags:
Frederikke Pedersen
frederikkepedersen@bandsoftomorrow.com