NORTHSIDE 2024: Regnen kunne ikke dæmpe Afskums energi på Nova Scenen!

Foto: Afskum // Hjalte Gregersen

Man kunne frygte at gårsdagens strabadser og det urimeligt dårlige vejr havde afskrækket aarhusianerne fra at besøge Nova-teltet fredag eftermiddag. Men den frygt blev hurtigt manet til jorden, da man trådte ind under teltdugen og blev ramt med 100 km/t god energi. Afskum er ikke længere et helt frisk skud på den danske musikscene, og han har skabt et navn for sig. Debutalbum “Afskum” udkom i foråret sidste år, og ifølge ham selv har han “ikke bare chillet” siden. Det gjorde han også klart til koncerten på Northside, hvor han beviste at hypen om ham er helt velbegrundet. 

5/6 Stjerner

Måske skulle han havde spillet senere, måske var det helt perfekt at begynde dagen med en energibombe. Afskum er en genial performer, og bringer uden tvivl noget nyt og anderledes til den danske musikscene. Det var også tydeligt at mærke på de første rækker af dedikerede fans. Men det var ikke kun dem der blev draget af Afskums tilstedeværelse – hele publikum fulgte hans mindst vink. Og fremmødet var imponerende, taget i betragtning af de dårlige vejrodds. Teltet var ikke fyldt, overhovedet, men det gjorde absolut ingenting, for det publikum der var mødt op, gav alt hvad de havde. De regndryppende gæster blev hurtigt tørre, da de hoppede og dansede gennem den time lange koncert. 

Kombinationen af et lækket liveband, og den lidt mærkelige vokal skabte noget virkelig fedt. Det var anderledes, og lige som det skulle være. Følelserne kom uden på tøjet, og man blev rørt, vred og umådelig glad. Afskum selv var ét stort smil hele koncerten igennem, og hans balance af rå starpower og ydmyghed gør ham så skidecharmerende at det er svært ikke at stå og smile igen. 

Stemningen ændrede sig dog markant til nummeret “Min kniv er flottere end din”, hvor Afskum starter nummeret siddende badet i rødt lys. Det er rørende. Halvvejs igennem hiver han et palæstinensisk flag frem og publikum kommer med et bekræftende bifald. Hele seancen er hypnotiserende, og Afskum fremfører det med 100% følelse. Hypnosen bliver brudt med ordene: “Northside er I VREDE? Hvis I har noget I vil af med så er det fucking nu!”, og folk er tilbage til den vanlige hoppen og dansen. 

Til det sidste nummer kommer Afskum ind igen i bar mave og der bliver klappet i takt anført af ham. Hvordan han ikke bliver træt, er et under, han har hoppet og danset i en time. Han lægger sig ned i mængden. Alle sætter sig med ned. Folk har ægte ærefrygt i øjnene som de sidder ansigt til ansigt med selveste stjernen. Han har publikum fuldstændig i sin hule hånd, og får igen stagedivet op til scenen. Sikke en entertainer. Op på scenen igen, og i en smuk symbiose synger alle “Jeg elsker dig” i kor. Og de ord var passende, for publikum elskede virkelig Afskum. 

Da koncerten er slut kommer han sgu ind igen. Meget af publikum er allerede gået, og det er egentlig lidt mærkeligt. Men det vendte sig naturligvis hurtigt, og energiniveaut var oppe og ringe igen. Da jeg endelig forlod teltet, var morgenens regnskyl helt forsvundet og solen var begyndt at titte frem. Sikke en god start på Northsides anden dag. 

// Skrevet af Martine Clante

Tags:
Redaktionen
redaktion@bandsoftomorrow.com