Interview med Jacob Dinesen: Fra de sønderjyske marker til de nationale landeveje

Foto: PR

Den moderne musikscene har længe været domineret af popmusik blandet med elementer fra blandt andet EDM, i hvert fald når det kommer til, hvad der primært bliver spillet i radioen. Derfor er det forfriskende også at se nye genrer og nye kunstnere bryde igennem de mainstream musikalske barrierer. En musiker, der netop har formået dette, er den sønderjyske singer-songwriter Jacob Dinesen.

Man skal ikke lede længe på de sociale medier, før navnet Jacob Dinesen dukker op. Du har sikkert set ham i DRs store Juleshow, i DRs Aftenshowet eller TV2s Go’morgen Danmark. Han gik guld med sin plade Brace Against The Storm, men alligevel virker den unge musiker meget tilbagelænet i forhold til, hvad man nogle gange forventer sig af kunstnere, der opnår samme succes. Bands of Tomorrow fik en snak med Dinesen om hans musik, hans tanker bag den, og om hvordan det har været pludselig på ganske kort tid at se sig selv eksponeret alle steder:

– Det har selvfølgelig været en speciel oplevelse at få så meget medieopmærksomhed. Jeg har bare været vant til at være den dér musiker fra Tønder, som bare har været vant til at passe sig selv. Det er selvfølgelig fantastisk, at interessen omkring min musik har vokset sig større og større. Det sætter jeg stor pris på!

Da jeg ringer Jacob Dinesen op en kold vinterdag i januar og sætter gang i mit interview, kan jeg hurtigt fornemme, at Dinesen er en person, der emmer af ydmyghed. Han nyder i langt højere grad at tale om sin musik og arbejdet bag den end at tale om, hvorvidt han er ved at nå en eller anden form for stjernestatus. Og det er tydeligt at høre, at Dinesen er typen af musiker, der laver musik for musikkens skyld. Efter at han er gået guld med sin plade, Brace Against the Storm, og efter han er offentliggjort til danske hovedfestivaler som Smukfest og Tinderbox, virker det kun relevant at høre, hvorvidt Jacob Dinesen selv havde forventet at 2016 skulle blive så indflydelsesrigt, som det nu har vist sig at være:

– … nej. Det havde jeg ikke forventet. Jeg havde forventet, at der ville ske noget mere specielt, eftersom jeg fik en pladekontrakt og udgav mit andet album. Jeg havde dog ingen anelse om, at det ville rykke så meget i 2016. Overhovedet ikke!

Har du følt, at du skulle arbejde hårdere, fordi du laver folk fremfor pop? Det er typisk ikke det, der bliver spillet mest i radioen.

– Man kan sige, at det er folk-og root-baseret rockmusik, jeg spiller. Selvfølgelig har det været et lidt hårdt og anderledes arbejde, der skulle lægges i det. Men heldigvis rammer vi så bredt et publikum, at det er publikummet, der har været en kæmpe del i at bære én frem. Så jo. Vi arbejder hårdt, men det gør vi sgu alle sammen.

Vi taler lidt frem og tilbage om Dinesens musik og lysten til at spille den, hvortil han ydmygt konstaterer: »jeg er bare glad for at have muligheden for at have det mest fantastiske job i verden!«

Der går ikke længe, før et af mine mest presserende spørgsmål kommer på banen: Flere medier har omtalt Jacob Dinesen som en ‘lillebror til Bruce Springsteen’ især på baggrund af deres vokaler. Hvad er egentligt Dinesens egen holdning til den sammenligning?

– Jeg synes selvfølgelig, det er en enorm velsignelse at blive sammenlignet med Springsteen. Man kan ikke komme uden om det. Springsteen er en kæmpe forcé inden for musikken. Jeg synes, jeg har arbejdet utrolig hårdt på at finde min egen stemme, og min egen stemme i musikken, og den synes jeg simpelthen, jeg har fundet. Det er jo klart, at når der lige pludselig dukker en ny fyr op, som man ingen anelse har om, hvem fanden er, og han synger på engelsk, så vil man lave sådan en sammenligning automatisk. Springsteen er kun én af de mange kunstnere, jeg er blevet sammenlignet med fra medierne og publikumssiden. Jeg er blevet sammenlignet med alle lige fra Leonard Cohen, Bryan Adams, Eddie Vedder til sågar Chris Isaak og Rod Stewart. Jeg kunne fortsætte! Men jeg tror, at hvis man slog alle de forskellige musikere sammen og tilføjede lidt sønderjysk spark, jamen så har du mig!

Er det noget, du går og tænker over?

– Jeg tænker ikke meget på det. Det ikke noget, jeg lader stige mig til hovedet. Jeg er også sikker på at, vores publikummer også godt ved, at det er Jacob Dinesen, der kommer ud af radioen nu. Det er ikke Cohen, Springsteen eller Eddie Vedder.

Du nævnte selv, at du kommer fra Sønderjylland, nærmere bestemt Tønder, som jo danner ramme om den verdenskendte Tønder Festival. Har den festival haft nogen indydelse på dine musikalske præferencer?

– En kæmpe indflydelse. Jeg har jo været på den festival, siden jeg smed sutten. Jeg har været der og fået de musikalske inputs, siden jeg var helt lille. Det har selvfølgelig haft en gigantisk rolle i mit musikalske liv. Hele den der folk-genre og den root-baserede genre, er jeg simpelthen en Sucker for, siger han og griner: Det er noget, jeg har fået ind med modermælken. Som jeg plejer at sige; det kan godt være at jeg spiller på en akustisk guitar for det meste, og det kan sagtens være, at der nogle Folk-toner i musikken, men vi er altså et rockband. Har man set vores shows, så ved man også godt, at der er gang i den. Stortrommen er i gulvet hele tiden, og jeg hopper rundt som en sindssyg. Det kommer man også til at se på vores kommende tour. Der bliver der måske skruet lidt mere op for den rockede afdeling endda.

Du har arbejdet tæt sammen med Allan Taylor, som blandt andet også er kendt fra Tønder Festival. Hvad er det vigtigste, han har lært dig?

– Allan Taylor har haft en kæmpe indflydelse på min sangskrivning og performance. Han har åbnet en ny dimension for mig, hvad sangskrivning angår. Jeg kan takke ham for utrolig meget, men min sangskrivning kan jeg takke ham mest for. Også mit kritiske gen. Han sagde altid: Du bliver nød til at spørge dig selv det spørgsmål, som publikum også stiller sig selv; hvad gør denne her sang ved mig? Hvad er det med handlingen, melodien? Hvad er det, der gør, at jeg godt kan lide denne her sang? Det er ikke noget, jeg tænker over længere, fordi det er noget, der bare kommer automatisk, nu hvor man har øvet sig rigtig længe. Man har fået mange tæsk engang imellem, men det gør kun, at man bliver bedre. Jeg skriver alle sange selv og er glad for mange af de inputs, han har givet mig. Han er en stor helt i mine øjne.

Er du meget selvkritisk?

– Jeg er min egen største kritiker. Hvis det ikke lyder, som jeg gerne vil have det, så bliver jeg ved med at arbejde, indtil jeg rammer den lyd, jeg har i mit hoved. Jeg har haft nogle fantastiske producers, som har været gode til at tage med på det eventyr, der er inde i mit hoved. Det kræver en forståelse for mig og min musik, og det har gjort, at jeg har fundet mig et godt hold. Både band- og producermæssigt.

Du nævnte før jeres tour, I skal på. Hvad er planerne for 2017?

– Først og fremmest har vi de 90 koncerter, vi skal have spillet. Forårskoncerter. Sommerkoncerter og efterårskoncerter. Jeg glæder mig også helt vildt meget til at blive sat på græs og spille på nogle af de store festivaler. Helt vildt meget endda. Planen er at gennemføre det, og gennemføre det med bravour. Vi er i øvelejr lige nu, hvor vi øver som sindssyge. Det bliver vi ved med, for når vi rammer Herning den 23. februar, hvor touren officielt starter, så skal den sidde der. Og det kommer den også til!

Kenneth Tygesen
kennethtygesen@bandsoftomorrow.com