fbpx

Ugens Upcoming: GRANT

Foto: PR

En af de helt store, spirrende skud på den svenske stamme er GRANT, der med sin storslåede, dramatiske, melodiøse og særegne pop formår at vælte sine publikummer fuldstændig bagover i begejstring. I dag kan vi med glæde præsentere det stærke talent som denne Ugens Upcoming.

23-årige Alma Carolina Cederlöf er navnet bag GRANT. En ekstremt talentfuld sangerinde og sangskriver, der er vokset op langt ude på landet med højt til vejrs og et stort skovlandskab som nærmeste nabo. Nogle eventyrlige omgivelser, der har ført til megen lyrisk inspiration for den unge sangerinde og sangskriver. I efteråret udkom førstesinglen “Waterline”, der etablerede en stærk debut for GRANT, og i midten af marts landede den lige så magiske andensingle, “Wicked”. Begge numre hersker i et unikt, overvældende og dramatisk univers, som uden tvivl bevidner om GRANTs fortryllende poetiske evner, lige så vel som hendes eminente og stærke vokal. Det er samtidig også et univers, der formår at række udover scenekanten, hvilket vores redaktør var vidne til ved dette års by:Larm festival, som efterfølgende, uden tøven, erklærede koncertoplevelsen som festivalens største højdepunkt.

Inden længe er Cederlöf på banen igen, når debutalbummet In Bloom lander på samtlige gader og stræder. Så uanset om du allerede har hørt om GRANT før, eller om dette er dit første møde, så er der rigtig god grund til at læsere videre herunder, hvor du kan lære den talentfulde sangerinde bedre at kende.

Hvem er GRANT?

– GRANT er det fulde spektrum af mig selv, min offentlige dagbog og mit afløb for kreativitet.

Hvordan vil du beskrive din lyd?

– Jeg synes, det er dramatisk og omfavner popstruktur med en masse non pop referencer og indflydelser. Min frasering vil altid være jazzy, men min attitude vil altid være meget grunge. Jeg har i bund og grund omfavnet 90’ernes UK-scene med triphop og kombineret det med moderne popegenskaber og min kærlighed for dramatisk gestikulation.

Hvordan startede du?

– Jeg voksede op på landet med ingen naboer, så når jeg kedede mig, gik jeg ture i skoven og sang og fandt på historier undervejs. Jeg skrev også poesi på toppen af vores lagerrums tag over sommerferierne, og sommetider medbragte jeg min guitar. Men det var ikke før meget senere i gymnasiet at jeg startede med at skrive sange mere seriøst, da det gik op for mig, at jeg aldrig ville have lyst til at synge andres ord eller rytmer, og eftersom jeg vidste, at jeg gerne ville være sangerinde, var dét at lave mine egne sange den eneste mulighed. Det lyder virkelig corny, men jeg kunne skrive dumt lydende lyrics, men de ville altid være sande og smukke for mig, eftersom jeg ved, at de ville være ærlige, og det er der ingen, der kan tage fra mig. Det er min historie. Musik er bare den bedste måde at udtrykke mig selv på, som jeg kender til. Det var uundgåeligt.

Kan du fortælle lidt om den proces, der foregår, når du skriver din musik?

– Det er som regel et samarbejde i begyndelsen, hvor vi finder akkorder og en melodi, der er interessant. Så diskuterer vi produktionen, hvor sangen bevæger sig hen, hvad jeg gerne vil med den. Så går jeg hjem og finder ud af, hvad jeg har på sind og hjerte, og skriver sangtekster. Som regel i mit badekar. Så indspiller vi sangen til et råt udkast, og så arbejder vi på produktionen. Det lyder ret nemt, men jeg bruger tit meget tid og tager mange omveje undervejs.

Hvilke musikere har haft størst indflydelse på din lyd?

– Muligvis Björk og Edith Piaf – jeg bliver ved med at referere til dem, så det må være sandt. Og så selvfølgelig Lana del Rey, hvis lyd er et perfekt mix a mystik og ligefremhed, gammelt og nyt.

Hvad er på din pladespiller lige nu?

– Jeg går igennem en meget nostalgisk fase i øjeblikket, og jeg lytter mest bare til Joy Division igen og igen.

Hvad er du i gang med lige nu?

– Samle inspiration og skrive nyt materiale. Jeg har lige færdiggjort mit debutalbum! Det har været en lang og interessant men også følelsesmæssig udfordrende proces, så at vide at det er færdigt er bare sådan en lettelse, og jeg er meget glad og meget stolt! Jeg får flere og flere spillejobs, så jeg skal spille en masse foråret ud og henover sommeren, hvilket er fantastisk. Min favoritdel af musikskabelse er at få lov at optræde. Jeg har et fantastisk band, og vi har det virkelig sjovt, og det er virkelig bare det bedste jeg ved. Det er dét, der får mig til at fortsætte.

Hvad er drømmen?

– Som jeg forestiller mig mange andre gør, har jeg også drømt om at blive til Beyoncé. Men jeg er hverken danser eller egnet til den slags musik, så jeg vil bare gerne opnå samme succes i mit eget felt og min egen stil. Men jeg har det også fint med, hvis der kun er 10 mennesker, der kan li’ det, selvom jeg meget gerne vil turnere, så forhåbentlig vil et større publikum være glade for det.

Indspilning, øvelokalet eller koncert – hvad foretrækker du?

– Optræde live, altid.

Hvis du kun måtte vælge én af dine sange, folk skulle lytte til, hvilken var det så?

– Jeg bliver nødt til at sige min endnu ikke udkomne sang, “Lightyears”, som vil være at finde på albummet. Den har altid været speciel for mig, en dedikation til min far og generelt bare meget repræsentativ for mig og min måde at skrive på. Det er en virkelig god sang, på ære.

Hvis du ikke lavede musik, hvad ville så være din “ting”?

– Jeg har aldrig overhovedet overvejet noget andet, men jeg har altid elsket arkitektur, så måske ville det være min ting.

Pernille Vingaard
pernillevingaard@bandsoftomorrow.com