fbpx

Middle Kids: Vi er besatte af musik

Foto: Maclay Heriot

De sidste par år er det kun gået én vej for australske Middle Kids, og det er opad. Vi mødtes med trioen, da de for nylig gæstede København for første gang, og det blev til en snak om debutalbummet, at ’starte forfra’ i Europa og om hvorfor de i det hele taget laver musik.

Det eksploderede mildest talt, da Middle Kids udgav deres første single ”Edge of Town” i 2016. Både i hjemlandet og i USA, hvor de hurtigt fik så meget opmærksomhed, at det skaffede dem fem måneders tour i landet i 2017 og deres første tv-optræden i talkshowet Conan. Trioen har turneret stort set non-stop de seneste to år, og har blandt andet gæstet Iceland Airwaves, SXSW, Great Escape og store australske festivaler som Splendour in the Grass, hvor jeg selv oplevede dem live for første gang sidste år. Deres debutalbum Lost Friends, som kom på gaden i starten af maj, er desuden netop blevet kåret til ’Australian Album of the Year’ af radiostationen Triple J. Og med god grund for det er en overordentlig lækker skæring indierock, som på én og samme tid er både opløftende og dyster.

– Mange af sangene handler om, at livet er en blanding af det smukke og det smertefulde, og hvordan vi på en eller anden måde skal kunne leve i spændingsfeltet mellem de to, fortæller Hannah Joy. Hun er gruppens primære sangskriver, lead vokal, guitarist og nårh ja, så er hun uddannet klassisk pianist.

– Man skal lære både at kunne hylde det gode og sørge over smerten, og det er svært at gøre de to ting samtidig. Det er et gennemgående tema på pladen, ikke kun i teksterne, men også i musikken med længselsfulde guitar riffs, forskellige grooves der udtrykker forskellige følelser og så videre. 

Hun fremhæver ”Maryland” som et af hendes yndlingsnumre, både fordi det er en ret personlig sang, men også fordi det er et af de mere reflekterende og stille numre, som tilbyder et pusterum på pladen.

Bassist og producer (og Hannahs mand) Tim Fitz kan godt lide åbningsnummeret ”Bought it”, som handler om det der med at lade som om, man er okay, selvom man egentlig ikke er det.

Sammen med trommeslageren Harry Day, startede Hannah og Tim Middle Kids for omkring tre år siden. De har altid været omgivet af musik, hvilket ikke er en selvfølge, når man er vokset op i (det nordlige) Sydney.

– Jeg føler, at vi alle tre har været meget heldige med de skoler, vi har gået i, hvor musik altid har fyldt meget. Vi havde muligheden for at lære om musik og afprøve forskellige instrumenter,” fortæller Hannah. ”Jeg tror helt klart, at det, at vi er blevet eksponeret for så meget musik, har haft en stor rolle i, at vi har valgt at gå den vej.

– Vi er vokset op i forstaden langt fra byen, hvor man ellers finder indie-scenen, så hvis jeg skulle til koncert, så var det typisk i en eller andens baghave,” supplerer Harry. ”Tim og jeg er vokset op tæt på hinanden, og han var en af de første, som jeg så lave musik og spille det live. Og det fik mig til at tænke, at jeg måske også selv kunne gøre det.”

Småt er godt

I det halve år, der er gået, siden Lost Friends kom på gaden, har trioen spillet et hav af koncerter, og det har været vildt fedt at kunne dele den med folk og spille den live. Især på nuværende tidspunkt, hvor deres fans virkelig har haft mulighed for at lære sangene at kende. Men Harry fortæller også om en anden oplevelse, han har haft.

– Nogle af sangene har fået et helt andet liv, siger han. For eksempel titelnummeret ”Lost Friends”, det er virkelig sjovt at spille live. Vi kan være lidt løsere med det, og det har en anden energi end den indspillede version. Jeg tænker meget mere på sangene i en live setting, fordi vi har turneret så meget, og det er lang tid siden, at jeg rent faktisk har lyttet til pladen. Det er virkelig fedt, at sangene kan udvikle sig, efter man er færdig med at lave dem.

Middle Kids_Pooneh Ghana
Foto: Pooneh Ghana


Bandet selv synes egentlig ikke, at der er noget unikt over deres guitardrevne indierock, men der hersker vist ingen tvivl om, at de har fat i noget rigtigt. På trods af, at de har haft stor succes i Australien og USA, så er de dog stadig i opstartsfasen i Europa. Koncerten i København fandt for eksempel sted på Ideal Bar, der med sin kapacitet på 200 (der var omkring 60 på aftenen), er meget mindre end de venues og festivalscener som de ellers har stået på i løbet af det sidste år. Men det passer dem faktisk rigtig fint.

– Jeg elsker det, siger Hannah. Der er noget virkelig intimt og ’rent’ over at dele små rum med mennesker, som er kommet for at høre dig, eller som gerne vil opdage noget nyt.

Harry supplerer: Nogle af de mest mindeværdige koncerter, som jeg selv har været til, har været på små spillesteder. Det er vildt fedt at være i et lille publikum, det er meget umiddelbart. Så det er rart at få lov til at spille sådan nogle steder igen efter ikke at have gjort det i et stykke tid.

Forbindelsen til publikum er virkelig vigtig for bandet, og Hannah påpeger, at det at kunne samles om musik, og finde fællesskab i den, er noget helt unikt.

– Musik er en magtfuld størrelse, og hvad den kan gøre med og for folk, og verden, er helt specielt. Det er en stor del af, hvorfor vi gør det her. Vi er besat af det og elsker det, men vi kan også se den betydning, musik har i verden. Og hvor meget den betød for os, da vi var yngre. Musik har hjulpet mig med at finde min vej, men jeg har ingen idé om præcis hvordan. Det er både fantastisk, forbløffende og forvirrende.

Middle Kids har netop afsluttet deres Europatour, og nu går det så løs i USA (igen), før de tager hjem til Australien på en velfortjent juleferie. Tim fortæller, at de stort set er færdige med at indspille en EP, som forhåbentlig kommer på gaden inden længe, og hvis alt går vel, kommer album nummer to i løbet af 2019. Så lad os lige krydse fingre, ik?

Tanja Brinks Toubro
tanjabtoubro@gmail.com