Hyundai Nordic Music Prize 2019: Og vinderen var…

Foto: PR

Robyn løb med prisen for 2018’s bedste nordiske album med det anmelderroste Honey.

Vi er på by:Larm Festival, og traditionen tro deltog vi i den årlige prisuddeling Nordic Music Prize, som i år var sponsoreret af Hyundai, ligesom sin britiske pendent the Mercury Prize.

Det var ottende gang, at prisen blev uddelt til kunstneren bag, hvad juryen finder er det bedste album fra de nordiske lande det forgangne år. Det var den britiske musikjournalist Rob Young, som var vært til showet, hvor Astrid Sonne spillede som eneste musikalske indslag. Derudover var den norske kunstner Ane Brun med som prisuddeler.

Fra Danmark var det Soho Rezanejad, Astrid Sonne og Bisse, der var blandt de i alt 12 nominerede, og de to sidste blev også modtagerne af juryens “honorable mentions”. Om Astrid Sonnes album Human Lines (udgivet via Escho), udtaler juryen:

– Amazing adventures in abstract sound from a classically trained musician who brings that creativity from the conservatoire to the world of electronica. An album which revels both in negative space and the information chaos of the modern age in all its beauty, noise and randomness.

Og om Bisses Tanmaurk (udgivet via Showbisse Inc.) udtaler de yderligere:

– A hugely flamboyant orchestral pop tour de force that is also a sardonic love letter to his native Denmark, somewhere between Knausgård and Jacques Brel, Serge Gainsbourg and Scott Walker.

Den helt store vinder blev dog Roskilde-aktuelle Robyn (som desværre ikke kunne være der for at modtage prisen) for albummet Honey.

– Undeniably a huge pop record, but also a brilliant step forward for Robyn: thoughtful and mature, and a dazzling creative rebirth. Given her international status, Robyn could have returned to pop being happy operate within the algorithms of streaming culture. Instead she has made a complete album, completely at ease with exposing and exploring how she has lived through some of life’s heavier hits, while still getting the asses onto the dancefloor. It pays beautiful homage to disco and house, while knowing when to be stark and sonically adventurous, fortæller den internationale jury, som traf den endelige beslutning.

Den nordiske jury, som har stået for udvælgelsen af den 12 navne-lange shortlist, bestod i år af: Audun Vinger (NO), Arnar Eggert Thoroddsen (IS), Ilkka Mattila (FI), Annah Björk (SE) og Anna Ullman (DK).

Den internationale jury bestod af: Jeanette Lee (Rough Trade), Jude Rogers (The Guardian), Eric Deines (Jagjaguwar) og Stuart Maconie (BBC).

De 12 nominerede var

Danmark: Astrid Sonne, Bisse, Soho Rezanejad
Findland: Jori Hulkkonen, Karina
Island: GDRN, GYDA
Norge: Lil Halima, Marja Mortensson
Sverige: Jenny Wilson, Robyn, Sarah Klang

Nikoline Skaarup
nikolineskaarup@bandsoftomorrow.com