fbpx

29 musikalske anbefalinger til SPOT Festival 2019

Foto: Mekdes//navidtollah

Hiphop, R&B, islandsk bedroom-pop, aalborgensisk undergrundsrock, post-punk, norsk pop og svensk indie-rock. SPOT byder endnu engang på en række interessante artister. Her er vores største anbefalinger.

I musikbranchen er maj måned efterhånden blevet synonym med SPOT Festival – de tre dage, hvor Aarhus indtages af en lang række nye artister, du ikke vidste, du manglede i dit liv. De fleste af dem kommer fra Danmark, men der er også andre skandinaviske navne på programmet, som absolut ikke må overses. Bør vi nævne, at vi blandt andet oplevede Sigrid på SPOT Festival i 2017, og at Dagny var på programmet året forinden?

Hvis vi skulle tage alle navne, vi har optur over, med på denne her liste, så ville den simpelthen overskride fysikkens love (eller i hvert fald din forventning til, hvad du kan nå at læse i bussen på vej til arbejde eller inhalere under en forlæsning), så vi har valgt at fokusere på nogle af de navne, vi ikke allerede har anbefalet i et hav af andre sammenhænge. Det er således ikke sagt, at du ikke også skal skrive navne som KOPS, Elias Boussnina, Selma Judith, Ravi Kuma, ArtigeArdit, Bette, Emil Kruse, School of X og Liss i kalenderen – det forventer vi bare, at du allerede har.

Astrid Engberg

Hvornår: Lørdag kl. 21.00 // Søndag kl. 14.30
Hvor: Lille Sal, Musikhuset // Øst for Paradis

Danske Astrid Engberg har en blød, soulet vokal, der er svøbt ind i instrumentføringen fra et jazz-ensemble og en attitude, der hører til i hiphop-genren. Det giver Astrid Engberg hendes lyd, der både er groovy, skæv og meget charmerende. Hun kan skrive både sangerinde, komponist, producer, musiker og DJ på sit CV, og så er koncerten her måske en mulighed for at opleve nyt materiale fra kunstneren, der er i gang med at sætte den sidste finger på et kommende album.

Athletic Progression

Hvornår: Fredag kl. 20.30
Hvor: VoxHall

Trioen Athletic Progression er på hjemmebane på SPOT Festival. Gruppen, bestående af Jonas Cook, Justo Gambula og Jonathan Jull Ludvigsen, startede 2019 ud med at udgive debutalbummet Dark Smoke, der bød på lækre kompositioner i en fusion af hiphop, neo-soul og jazz. Den instrumentale trio bliver på pladen gæstet af både sangere og rappere, hvis jazzede melodier omfavnes af polyrytmiske trommer, tilbagelænede basgange og svævende klaverroller. Du kan med fordel varme op til deres SPOT koncert med tracket “Cloudy Day” eller titelnummeret “Dark Smoke”.

Beverly Kills (SE)

Hvornår: Fredag kl. 17.00
Hvor: HeadQuarters

Den svenske musikscene er meget mere end perfekt produceret pop-musik, og det er Göteborgs Beverly Kills et klokkeklart eksempel på. Deres seneste single “In This Dim Light” udkom i fredags og er en energisk og melodisk post-punket bedrift med Alma Westerlund’s hjemsøgende vokal som prikken over et dystert i. De skulle desuden leve op til den høje standard, deres indspilninger varsler, når de tager musikken med ud i live-landskabet. Det kan du jo kun finde ud af på én måde.

Boundaries

Hvornår: Lørdag kl. 20.20
Hvor: Rytmisk Sal, Musikhuset

Hvis du i slutningen af januar befandt dig på VEGA til spillestedets tilbagevendende koncept VEGAs Udvalgte, blev du måske, ligesom os, imponeret over det ellers ret ukendte og lettere støjende navn Boundaries. Der går nok ikke længe, før “u”-et kan fjernes fra “kendte”, for hvis de leverer en lige så stærk performance til årets SPOT Festival og Roskildes Rising-scene til sommer, som de gjorde dén aften i VEGA, så ånder postpunk-hungrende lyttere lettet op ved mødet med deres nye største crush. Gruppen har indtil videre deres selvbetitlede debut-EP tilgængelig, som du jo passende kan tjekke ud.

Collider

Hvornår: Søndag 00.15 (lørdagens program)
Hvor: Atlas

Collider udgav i starten af februar debutalbummet med den kringlede titel -><-, som de angiveligt har brugt lang tid på at perfektionere. Vi nævnte det i hvert fald allerede tilbage i starten af 2017, hvor vi på baggrund af deres dengang to singleudgivelser placerede dem på vores liste over nye navne, man skulle høje øje med i 2017. Det skulle ikke komme bag på os, hvis de faktisk har brygget på pladen lige siden, for det er et skudsikkert produkt, der er kommet ud af det, som altså nu fører den kreative og innovative slackerrockede og shoegazede gruppe til både SPOT Festival og Roskildes Rising-scene i år.

ELBA

Hvornår: Lørdag kl. 16.45
Hvor: Kammermusiksalen, Musikhuset

Danske ELBA er en fremadstormende sangerinde, som allerede slog benene væk under os med debutsinglen “Antidote” fra november sidste år. Vi har tidligere lavet en feature om den 24-årige sangerinde, som vi synes var en stor anbefaling værd – og her præsenterede hun sin egen musik som »dansable, moderne, 80’er vibes med et twist af RnB.« ELBA har en poppet, men nytænkende lyd, som er blevet taget godt imod – faktisk så godt, at hun er blevet booket til at spille på Roskilde Festivals vækstlagsprogram. ELBA er på den måde allerede godt inde i varmen, trods den sparsomme musik tilgængelig på streaming-platformene. Vi sender endnu en varm anbefaling i retning af en af Danmarks mest lovende musikspirer på dette års SPOT festival.

Fieh (NO)

Hvornår: Torsdag kl. 21.30
Hvor: Aarhus Volume

Det norske ottemandsband Fieh har allerede gjort sig bemærket i ind- og udland med deres uimodståelige blanding af soul, jazz og funk. Musikkollektivet med Sofie Tollefsbøl i front har indtil videre imponeret med det catchy track “Glu” og den mere afdæmpede neo-soulede “25”, og blev i oktober sidste år signet på det legendariske pladeselskab Decca Records (nu under Universal). De charmerende nordmænd har tidligere spillet på Reeperbahn, Øya og North Sea Jazz Festival og tager nu turen forbi SPOT Festival til deres første koncert på dansk jord.

Fufanu (IS)

Hvornår: Fredag kl. 23.15
Hvor: Rytmisk Sal, Musikhuset

Blander du post-punk og techno med hinanden, så har du nogenlunde lyden af den islandske trio Fufanu, hvor mærkværdigt det end kan lyde. Men mærkværdigt er godt, og tremandsgruppen udgav sidste år deres tredje album The Dialogue Series, hvor specielt sangene “Pick It Up”, “Listen To Me” og “My New Trigger” kan anbefales som opvarmning til deres kommende koncert på SPOT.

Ginne Marker

Hvornår: Lørdag kl. 21.00
Hvor: Åbne Scene, Godsbanen

Den Aalborg-baserede guitarist og sangskriver Ginne Marker leverer jazzede blues-ensembler, der sammen med hendes karakteristiske røst giver et unikt og charmerende lydbillede. Med en lyrik om forelskelser og hverdagstrivialiteter fortæller Marker om alt, hvad livet har at byde på, samtidig med at hun har fødderne solidt placeret på jorden. Det har vist til alle tider været opskriften på noget rigtig godt.

GRETA

Hvornår: Fredag kl. 21.15 // lørdag kl. 19.20
Hvor: Kammermusiksalen, Musikhuset // A-Huset

Du kender måske allerede danske Greta Geschenks som en del af den kvindelige trio Ida Red. Med hendes nye soloprojekt GRETA står sangerinden nu på egne ben og leverer drømmende synthpop fyldt med 80’er-referencer, der demonstreres smukt på hendes debutsingle “Bad Lovers”. Dårlige elskere er GRETA ikke den første til at synge om, men hun formår alligevel at gøre det på en måde, som er helt hendes egen, og det er en anbefaling værdigt.

Hanne Mjøen (NO)

Hvornår: Fredag kl. 22.00
Hvor: Rytmisk Sal, Musikhuset

Et af Norges mest lovende popstjerneskud er Hanne Mjøen. Med sit store hit “Sounds Good To Me” fra sidste år blev Mjøen udnævnt som et ‘New Name’ af den anerkendte radiovært Annie Mac fra BBC Radio 1. Siden hendes debut i 2016 har kunstneren blandt andet spillet support for Astrid S og er så småt ved at blive et velkendt navn i hjemlandet – og hvis nordmanden fortsætter med at lave flere catchy popsange i stil med “Sounds Good To Me”, kan hun meget muligt være den næste store popstjerne fra det kolde nord.

Hôy La (NO)

Hvornår: Fredag kl. 19.45 // lørdag kl. 15.30
Hvor:  Atlas // Spot Royal

Vi er flere gange blevet blæst godt bagover af den norske sangerinde og producer Ingri Høyland Kvamstad aka Hôy la. Den københavnbaserede kunstner har gjort sig bemærket med sit tunge elektropop-univers og stærke visuelle æstetik på debut-EP’en X heads, der viser nordmandens store talent. Hun leverede en imponerende performance i januar til VEGAs Udvalgte, og hvis du missede hende der, kan du jo passende fange hende på SPOT.

Josephin Bovién

Hvornår: Fredag kl. 15.00 // Lørdag kl. 17.30
Hvor: VIU Eyewear // Aarhus Congress Center, Club Stage

Endnu et purungt talent finder vi i den kun 18-årige Josephin Bovién, der sidste år kom som sendt fra den 90’er-inspirerede R&B-himmel med det fængende debutalbum Caramel Babe. Bovién har allerede markeret sig som en stærk nok tilstedeværelse på scenen til at opvarme for navne som Saba og Homeshake, og vi glæder os til at se hende vise, hvad hun kan i smilets by i weekenden.

KOM VI LØBER

Hvornår: Fredag kl. 19.45
Hvor: Kammermusiksalen, Musikhuset

KOM VI LØBER er et nyt dansksproget projekt med sangerinden og sangskriveren Lone Slot Nielsen i front. Sangerinden er glad for at lege med ord og lyde, og det er tydeligt at høre på hendes produktioner. Med solide guitarfigurer og fængende omkvæd bliver vi suget ind i KOM VI LØBERs univers, som sender tankerne tilbage til lyden af den danske rockscene i 90’erne.

Korantemaa (SE)

Hvornår: Lørdag kl. 17.45
Hvor: Lille Sal, Musikhuset

Den unge sangerinde Korantemaa er et perfekt eksempel på kunstnere, der blev opdaget på det store internet. Svenskeren har, siden hun var 12 år gammel, skrevet sin egen musik, og i 2015 begyndte hun at uploade videoer med covernumre til en Youtube-kanal under hendes ghanesiske mellemnavn Korantemaa. Hendes fine stemme og guitarbaserede singer/songwriter-stil har givet hende en voksende fanbase verden over, og selvom den 18-årige svensker stadig går i gymnasiet, er hendes musik nærværende og dybfølt. Du kan med fordel lære hende at kende på tracket “Wool” eller det akustiske cover af Alt-J’s “Breezeblocks”.

La Lusid (SE)

Hvornår: Fredag kl. 16.45
Hvor: Atlas

Er du skabs-ABBA-lytter ligesom resten af os og savner en måde at gøre det cool på, så kan du dels lytte til Pale Honeys smukke cover af “Lay All Your Love On Me”, ELLER lytte til svenske La Lusids uhyggeligt ørehængende “Gran Canaria”, som var sidste singleforløber for det selvbetitlede debutalbum, de udgav i september sidste år. Stockholm-kvintetten præsenterer fængende sangskrivning, når det er bedst, forførende vokalharmonier og indiepop, der gør dig glad i låget og blød i knæene.

Linn Koch-Emmery (SE)

Hvornår: Lørdag kl. 23.15
Hvor: Rytmisk Sal, Musikhuset

Linn Koch-Emmery bliver af mange kaldt Sveriges helt store indie-håb, og det er bestemt ikke uden grund. Den også Roskilde-aktuelle svenske kunstner udgør en stærk skandinavisk pendant til fremadstormende amerikanske artister som Vagabon, Snail Mail og Soccer Mommy. Hun udgav EP’en Boys i 2017 og fulgte i november sidste år op med EP’en Waves, som indeholder solide guitarrock-numre som “Wires” og “Don’t Sleep on My Luv”. Vi forsøgte at fange den populære svensker på årets by:Larm Festival i Oslo, men endte så langt bagud i det proppede rum, at det var umuligt overhovedet at få et glimt af hende. The buzz is real. Don’t miss out.

mags

Hvornår: Fredag kl. 18.15
Hvor: Atlas

Den 23-årige danske sangerinde mags satte sig fast i vores tanker med debutsinglen “you’re in his bed, i’m in his head”, der er skandinavisk elektropop, som sidder lige i skabet. mags griber relaterbare emner an som for eksempel at være the other woman eller prøve at passe ind i den populære vennegruppe, selvom man egentlig ikke bryder sig om den. Trods den berøringsangst sådanne emner kan skabe i hverdagen, formår mags at levere dilemmaerne på en appetitlig måde, som giver én lyst til at lytte til, hvad hendes fine og unikke stemme har at byde på sammen med hendes dragende fortællinger.

MANKIND (SE)

Hvornår: Lørdag kl. 14.00 // Lørdag kl. 22.45  
Hvor: Lydhavnen (Tapetown) // Atlas

Den eksplosive svenske kvintet MANKIND er vokset op med musikalsk indflydelse fra 60’ernes London-scene og 90’ernes Seattle-lyd, og det er et præg, man tydeligt kan mærke i deres musik, der bevæger sig mellem en genoplivning af grunge og det tidlige rock’n’roll. De har siden 2012 udgivet en single hist og her, men er lige nu aktuelle med februars’ “My Luck Will Change”. Vi håber, at deres optræden på SPOT Festival er et tegn på mere jævne udgivelser i fremtiden fra MANKIND, men uanset hvad, bliver det et rocket pusterum for dem, der ikke nødvendigvis identificerer sig med den R&B/hiphop-bølge, der dominerer den spirende musikscene lige nu.

Mavourneen

Hvornår: Lørdag kl. 15.00 // Lørdag kl. 22.30
Hvor: Lydhavnen (Tapetown) // HeadQuarters

Det bliver svært for dig sådan rigtigt at forberede dig på koncerten med Mavourneen. Det er en af dem, du bliver nødt til at stole på, vil være din tid værd. Duoen er nemlig helt ny på den danske post-punk-scene, så informationerne og erfaringerne er sparsomme. Vi ved dog, at det kommende debutalbum er indspillet i Sonic Youths famøse Echo Canyon West Studie i New York City med Steve Shelley fra Sonic Youth bag trommerne. Selvom Shelley ikke er med, når Mavourneen giver koncerter under SPOT, er det ikke hvem som helst, du finder bag trommerne. Det er nemlig Benedicte Pierleoni-Nielsen fra Baby in Vain, der kommer til at agere rytmisk tovholder. Det tegner lovende.

Mekdes

Hvornår: Torsdag kl. 14.00 // Lørdag kl. 16.45
Hvor: SPOT Royal // Atlas

Mekdes er kun 19 år gammel, selvom hendes storslåede stemme lyder som en med en del flere år på bagen. Hun er Danmarks nye, helt unge soul/R&B-håb, der med kun tre udgivelser indtil videre allerede har charmeret sig solidt ind på vores playlister. Den flotte stemme leder tankerne hen på navne som Ella Mai og H.E.R., og vi spår mildest talt hendes internationale lyd god succes i fremtiden. Hendes optræden på SPOT er din mulighed for at nå at se Danmarks næste stjerne, inden hun skyder til vejrs.

Orla Engstrøm

Hvornår: Lørdag kl. 18.50
Hvor: Aarhus Volume

Danske Orla Engstrøm kalder sin lyd for “Scandi Trap”, og den betegnelse rammer egentlig meget godt, hvad du får med unge Engstrøm bag roret. Med et beat, der blæser dig bagover, og en rap, som gør dig forpustet, gjorde han sig bemærket på debutsinglen “Bonjour!”. Orla Engstrøm er et godt bud på et dansk trap-navn, du kommer til at høre meget mere til i fremtiden, og hans koncert på Aarhus Volume giver dig den bedste mulighed for at kunne sukke af dine venner og sige “jaja, ham så jeg på SPOT,” når de om et halvt års tid kommer til dig og praler af deres nye opdagelse.

Pish (NO)

Hvornår: Fredag kl. 13.00 // Fredag kl. 19.30
Hvor: IL LOCALE // Aarhus Congress Center, Club Stage

Pål Vindenes, som gemmer sig bag aliaset Pish, har spillet i Danmark mange gange: På Smukfest, på Roskilde Festival, i et udsolgt Pumpehuset til P6 Beat Rocker Koncerthuset, you name it. Han kender det danske publikum, han elsker det danske publikum, og det danske publikum har i en årrække nu vist, at de elsker hans bedrift som en af frontmændende i den norske indiepop-succes Kakkmaddafakka. Som solo-artisten Pish fortjener han samme opmærksom, for hvis du er en af de mange danskere, der synes Kakkmaddafakka har fat i noget rigtigt, så er der ikke langt til en forelskelse i de uhyre fængende numre på det selvbetitlede album fra sidste år. Her kan du dog lytte til den seneste single “Price”, som landede i fredags.

Rýk

Hvornår: Søndag kl. 00.00 (lørdagens program)
Hvor: Åbne Scene, Godsbanen

Kvartetten Rýk er lyden af Aalborgs undergrund, når den er mørkest, mest dunkel, trøstesløs og allerbedst. Vi har tidligere haft optur over deres single “Young”, som med en tung feel og melodiøst udtryk cementerer gruppen, som en man skal holde øje med, hvis man er på udgik efter modsætningen til tyggegummipop og Atlanta-trap.

Shikoswe (NO)

Hvornår: Lørdag kl. 19.45
Hvor: Atlas

Den norske sangerinde leverer drømmende indie-musik, der får dit sind op i de tynde luftlag. Med et lyrisk og dragende univers, akkompagneret af lækre guitarfigurer og sangerindens luftige vokal, bliver vi trukket op i skyerne med Shikoswes lyd. Vi glæder os til at flyve væk til både hendes solokoncert og hendes optræden i sammenhæng med koncert-konceptet HUN SOLO, der fokuserer på at give et bredt indblik i, hvilke kvindelige kunstnere der definerer musikken lige nu (herunder også MOODY Turið, Greta og FRID).

Special-K (IS)

Hvornår: Fredag kl. 17.45
Hvor: Lille Sal, Musikhuset

Forestil dig en deprimeret pige, der sidder og skriver tragikomiske popsange på sit lyserøde teenageværelse, og du har opskriften på, hvad islandske Special-K er gjort af. Katrín Helga Andrésdóttir, som var en af grundlæggerne af det hypede Reykjavíkurdætur-slæng, synger om eksistentielle dilemmaer og pakker dem ind i et blødt, skævt og skønt lydunivers, som man ikke kan blive andet end betaget af. Hun skriver, indspiller, mixer og performer al musikken selv, og giver et lyrisk smil på læben med EP-titlen Diet Breakfast, sangtitlen “Date Me I’m Bored” og en tekst som: “I had a plan and it’s not going great // I have no fans and I’m not getting laid” fra titelnummeret på hendes visuelle debutalbumI Thought I’d Be More Famous by Now.

Søn

Hvornår: Lørdag kl. 17.30
Hvor: VoxHall

Hvis du endnu ikke er stødt på navnet Søn, er det nok mest af alt et tilfælde, for har du holdt bare lidt øje med, hvad der rører sig på den danske musikscene for tiden, så er svaret Søn… Søn har rørt sig på den danske musikscene. De udgav deres debutalbum, Det Skandinaviske Design, den 15. februar i år, kort tid inden de blev annonceret til Roskildes vækstlagsprogram. Søn gør sig i eksperimenterende dansksproget indiepop, hvor hverdagstrivialiteter møder højtflyvende eksistentialisme i et poetisk tekstunivers, der udgør en stor del af Københavnergruppens identitet. Søn på SPOT er en god mulighed for at fange et fremadstormende navn på grænsen til gennembrud.

Takykardia

Hvornår: Fredag kl. 16.30 // Lørdag kl. 22.30
Hvor: Trailerscenen // ROU Scenen

Den selvudnævnte “trip-soul-trio” Takykardia er uden sammenligning et af de mest interessante og innovative navne på den danske musikscene lige nu. De har senest udgivet den smukke single “Ritula” i oktober sidste år, som også blev akkompagneret af lige så smukke visuals, og live plejer trioen også at gøre deres for en både auditiv, men så sandelig også visuelt interessant oplevelse. Gruppen arbejder lige nu på deres debutalbum og er i studiet med Anders Boll (bl.a. Efterklang og Lowly). Du er galt på den, hvis du har set dem før og tænker, “så behøver jeg ikke prioritere dem igen,” for de kommer til udelukkende at spille nyt og endnu uudgivet materiale. Det kan du jo passende være den første til at høre, når de spiller på SPOT i år.

Theo X

Hvornår: Lørdag kl. 18.00
Hvor: Scandic Aarhus City

Københavnske Theo X er dit absolutte go-to, hvis du mangler din daglige dosis dansefest. Med en funky lyd, der bevæger sig mellem disko og super glamourøs electropop kryber Theo X ind under huden på én. Theo X er en stor fortaler for LGBTQ+ bevægelsen og er heller ikke bange for at vende stereotyper og kønsroller på hovedet i både sit visuelle udtryk og i musikken. Vi glæder os til at blive budt op til eftermiddagsdans lørdag i Scandic Aarhus City.

Redaktionen
redaktion@bandsoftomorrow.com