fbpx

Den norske indie-sangerinde Shikoswe: »Musik er ligesom en organisme, der kan folde sig ud og skifte form afhængigt af, hvem der modtager den«

Foto: Xin Li

Shikoswe har en atmosfærisk lyd, der sender dig helt op i luften og en personlighed, der er helt nede på jorden. Lær den fremadstormende sangerinde lidt bedre at kende her.

Nora Shikoswe kommer fra Bergen og skaber musik under efternavnet Shikoswe. Jeg møder hende i Oslo, hvor solen skinner på den stadig frosne jord, og den spæde start på det norske forår melder sig. Shikoswe skaber musik, der ikke nødvendigvis skal passe ind i nogle systemer – eller andres forventninger for den sags skyld – men derimod skal føles godt og rigtigt for hende selv. Senest har hun udgivet singlen “Two Heads In a Room”, der med elektrisk guitar og Shikoswes halvdovne og charmerende vokal får én til at drømme sig langt væk.

Vi går ind mod en restaurant, som ingen af os har været på før, og vi bliver hurtigt enige om, at det ser lidt for fint ud til vores budget. I stedet sætter vi os på en bænk udenfor og snakker om, hvilken slags musik Shikoswe laver.

Jeg synes altid, det er lidt svært, når folk spørger mig, hvilken slags musik jeg laver. Det er meget intuitivt for mig, og jeg nyder det egentlig bare. Men jeg tror, at noget af det, jeg fokuserer mest på, når jeg laver musik, er de ord, jeg bruger. Jeg vil gerne have, at det er unikt, samtidig med at folk synes, det er relaterbart.

Lyrikken er et af kerneelementerne i Shikoswes spændende og mystiske univers, hvor teksterne ikke bare er sådan at gennemskue. Men det er bestemt også det, der er meningen, som hun understreger: »Musik skal kunne betyde forskellige ting for folk, og det er på en eller anden måde meget tvetydigt. Det kan tage forskellige former, afhængig af hvem der lytter til det.«

Der er altså ikke noget bestemt facit for, hvordan du skal have det, når Shikoswes dragende vokal beretter de fine og kryptiske fortællinger. Musikken er på mange måder en sjov størrelse for Shikoswe, som forklarer, at hun finder inspiration ikke blot i andet musik end hendes eget, men i mange forskellige sammenhænge:

– Jeg er ikke den rette at spørge, hvis du vil vide, hvilke musikalske forbilleder jeg har. Jeg finder inspiration alle steder – ikke kun i musikken. Hvis der er noget, der skiller sig ud og overrasker mig, så prøver jeg at huske det og bruge det i min musik. Jeg prøver at opsuge de ting, som rører mig.

Hvem lever af at spille musik?

Musikken kan altså ikke adskilles fra alle mulige andre indtryk, som Shikoswe oplever – det hele hænger på en eller anden måde sammen. Men det er først i løbet af de seneste par år, Shikoswe har valgt at satse på musikken, fordi hun tidligere egentlig ikke troede, at hun havde det, der skulle til:

Jeg begyndte at skrive sange og spille guitar til YouTube tutorial-videoer, da jeg var 13-14 år gammel, og jeg nød det virkelig. Men samtidig tænkte jeg også: “Jeg kommer jo aldrig til at lave det selv… Altså, hvem lever af at spille musik?” det hele var virkelig fjernt for mig.

Da Shikoswe var 19, flyttede hun til Danmark og startede på en højskole, hvor hun fik lov til at udforske musikken på egen hånd. »Så gik det op for mig: “Okay, almindelige mennesker kan faktisk godt lave musik!”«  griner hun med et stort og charmerende smil. Turen til Danmark blev en ny start for Shikoswe, men var også en slags flugt fra nogle ting hjemme i Bergen:

Til at starte med var det virkelig befriende at flytte til Danmark. Jeg følte, at jeg kunne bryde ud af de rammer, som jeg havde levet med hele mit liv. Jeg kunne på en eller anden måde “genopfinde” mig selv. Men det gik op for mig, at jeg måtte tage tilbage til Norge. Det har været godt at stå ansigt til ansigt med det hele.

Musik som en levende organisme

Shikoswe bor nu igen i Bergen, men selvom hun er taget tilbage til sine rødder, har hun taget den viden, hun fik om musikken med sig. Vi snakker om, hvilke tanker der ligger bag hendes nyeste single “Two Heads In a Room”:

Sangen blev egentlig til, fordi jeg begyndte at tænke over, hvordan jeg behandler andre – især folk tæt på – og på det tidspunkt sangen blev skrevet, vedrørte det en bestemt person. Det gik op for mig, at den måde, jeg behandler andre på, har meget at gøre med den måde, jeg behandler mig selv på. Man kan have mange forskellige personligheder i sig, som ligesom kæmper mod hinanden, og det, synes jeg, er spændende.

At have en indre kamp med sig selv er nok noget, de fleste kan nikke genkendende til, og lige præcis at overveje de forskellige perspektiver og standpunkter, man kan have, er en vigtig del af Shikoswes tilgang til musikken. For et nummer vil aldrig lyde ens for os alle, men derimod blive formet og forstået individuelt hos modtageren.

– Sange kan betyde mange forskellige ting afhængig af hvem, der lytter til den. Endda også for mig selv. “Two Heads In a Room” endte med at blive noget helt andet, da den var færdig end det, den havde været, da jeg skrev den. Musik er ligesom en organisme, der kan folde sig ud og skifte form afhængigt af, hvem der modtager den.

»Vi gør bare det, der føles rigtigt, og så håber jeg, at folk vil nyde det.«

Lørdag aften gav Shikoswe koncert til by:Larm festival i Oslo, hvor hun med resten af sit band stillede sig op på scenen og skabte en atmosfære, som man ikke finder til mange koncerter. Stemningen var grounded og så rolig, at man næsten følte sig som fluen på væggen en eftermiddag i øvelokalet. Det skal ikke på nogen måde være for højtideligt at optræde ifølge Shikoswe, som til sin koncert tog en banan frem og spiste den foran publikum, som om det var det mest naturlige i verden.

For mig handler det virkelig om musikken lige nu. Der er så mange fede ting, man kan gøre live, som jeg også glæder mig til at kunne gøre, men lige nu handler det om at få opbygget et solidt musikalsk fundament med mit band. Det hele er en kulmination af alle de timer, vi har brugt i øvelokalet. Vi gør bare det, der føles rigtigt, og så håber jeg, at folk vil nyde det.

Shikoswe er ikke tilskrevet noget label og har selv stået for sine udgivelser. Sangerinden går nemlig op i, at musikken skal skabes sammen med folk, hun beundrer og stoler på, fremfor at det bare skal kastes ud i æteren for enhver pris.

Jeg går meget op i, hvem jeg involverer i min musik. Jeg ville elske at arbejde med et godt label, men jeg er bare ikke faldet over et godt match endnu. Det skal føles rigtigt, og jeg er tålmodig med den proces. Du kan sagtens udgive din egen musik, men du skal jo have en plan for, hvordan det skal distribueres. Jeg er igang med at opbygge et stærkt hold omkring mig, men har ikke fundet et label endnu, og det er egentlig helt okay.

Vi slutter af med en snak om Shikoswes fremtidsplaner, som både står på en singleudgivelse den 10. maj og et efterfølgende album. For en sangerinde som Shikoswe handler musikken mest af alt om… ja, musik. Til koncerter får hendes lyd lov til at stå helt nøgen og blottet uden at være pakket ind i alt muligt gøgl, og det kan det heldigvis bære. Vi glæder os til at følge med i, hvad der kommer til at ske for sangerinden, der tager det hele et skridt af gangen. Kan du ikke få nok af hendes fængende numre, så giver hun koncert den 3. maj til VEGAs new crush i Lille VEGA, og dagen efter drager hun mod SPOT festival i Århus, hvor vi glæder os til at opleve hende live igen den 4. maj.

Johanne Nedergaard
johannenedergaard@bandsoftomorrow.com