fbpx

Roskilde Festival har offentliggjort årets spilleplan: Redaktionen reflekterer

Foto: Janelle Monáe//JUCO

Glædelige nyheder og fear of missing out. Roskildes spilleplan er ude, og vi har brugt formiddagen på at tale om den.

188 koncerter er rigtig mange, og det er selvsagt umuligt at nå forbi alle de kunstnere, man gerne vil opleve på en festival som Roskilde. Hvis man tager en stor ja-hat på, kan man se det hele som en invitation til at drømme videre om koncerter i fremtiden. Hvis du virkelig har nedtur over at misse et navn, så kan du aftale med dig selv, at du skal fange dem, næste gang muligheden byder sig. Tip: Det er sjovt også nogle gange at rejse udenlands for en koncert!

Der er både glædelige overraskelser og hjerteskærende overlap – sådan er det jo. Vi har taget et kig på de fedeste muligheder og de største kilder til en seriøs omgang FoMo. Lad os starte med højdepunkterne i årets program.

Perfekt start på dagen med Stella Donnelly på Gloria

Hvis du var på Roskilde Festival sidste år, og var en af dem, der turde løsrive sig fra campingstolen tidligere end resten af campen for at sive mod Gloria torsdag klokken 12.30, blev du forkælet med en skøn koncert fra amerikanske Haley Heynderickx. Intimiteten på Gloria-scenen er fantastisk til folkede singer-songwritere som hende, og at australske Stella Donnelly spiller der nogenlunde samme tid i år er en god beslutning. Vi har allerede haft glæden af Donnelly live, da vi sidste år så hende på et intimt spillested under The Great Escape Festival i Brighton, og hendes stærke singer-songwriting og gennemtrængende vokal er den perfekte måde at starte dagen på. Der er en god portion humor tilsat de ret seriøse problematikker, hun tager op i sin sangskrivning, og i sine taler mellem numrene er hun omend endnu sjovere, hyggeligere og umulig ikke at holde af. Du kan få den bedste start på torsdagen, hvis du lige tager dig sammen engang!
Stella Donnelly spiller klokken 12.45.

Tre timers forrygende selskab torsdag på Pavilion

Hvis du kan lide, hvad du hører i Stella Donnellys selskab, kan du passende bevæge dig i retning af Pavilion samme dag, hvor to ud af tre boygenius-medlemmer, Lucy Dacus og Julien Baker, står klar til at forføre dig med deres solide talent for sangskrivning. Dacus indtager scenen først klokken 16.00, og så følger Julien Baker efter klokken 18.00. Vi forventer tre skønne timer i selskab med medlemmerne af indie-dream-teamet.

Vampire Weekend på Orange 19.30

Der har været meget snak om, om Vampire Weekend mon ville gøre deres store comeback på Arena, hvor de allerede har spillet, eller på Orange Scene. Det er fedt at se, at Roskilde har tildelt dem sidstnævnte, og tidspunktet synes også helt ideelt. Den søde sommerlyd fra singler som “This Life”, “Harmony Hall” og “Sunflower” er det ideelle akkompagnement til de lyse aftentimer, og så giver det kun mening, at de efter den massive hype om det længeventede nye album, Father of the Bride, rykker en tand op fra deres sidste Roskilde-koncert for ni år siden.
Vampire Weekend spiller fredag.

Christine and the Queens tvinger dig vågen onsdag aften

Og det er en god ting…
Hvis du allerede er udkørt efter opvarmningsdagene, udmattet efter dansefesten, Cardi B uden tvivl kommer til at spille op til, men absolut ikke er klar til at gå til køjs, så lad Christine and the Queens få det sidste ord onsdag aften. Hvis ikke det spændende, visuelle show, hun eftersigende kommer til at levere, skyder ny energi ind i kroppen, så gør hendes skudsikre pop det helt sikkert. Så giver vi dig tilladelse til at dratte om bagefter.
Christine & the Queens spiller på Arena klokken 00.30.

Man må tage det søde med det sure, eller hvordan den floskel nu går, og der er desværre en del steder i spilleplanen, der gør ondt.

Hvad skal blive årets første koncert fra hovedprogrammet?

Der er hele fem gode bud på, hvem der skal få lov at skyde gang i dine musikdage onsdag eftermiddag. Farveblind – som desværre ikke spiller en sen nattekoncert, som man kunne have håbet på – er nok det festligste bud på en åbner. Og så alligevel, for den amerikanske popdarling Maggie Rogers, som spiller på Avalon klokken 17.30, kan altså også skabe et show, der tager dig omkring både feststemning og kuldegysninger. Det beviste hun i VEGA i marts. De rockglade har nok ikke svært ved at vælge Baby in Vain + Corpus til (Gloria, 17.30), men hele herligheden clasher en smule med åbningen af Orange Scene, som den uhyre interessante, svenske rapper Silvana Imam står over for. En koncert mange uafhængigt af genrepræferencer ofte vælger til af princip. Så bliver det imidlertid på bekostning af legendariske Tears for Fears på Arena. Av!

Legendarisk sangskriver vs. nysgerrighed på fremtidens sangskrivning

Det er jo ikke til at undgå, at nogen spiller på de små scener, mens legender indtager de store, men det er ærgerligt for australske Rolling Blackouts Coastal Fever, at de er oppe imod selveste Bob Dylan. Og det er ærgerligt for dem, der er nysgerrig på fremtidens spirende stjerner, for den australske kvintet er et af de mest interessante nye navne på den internationale rockscene lige nu. De har en stærk sans for melodi og sangskrivning – ligesom en vis anden herre omtalt i dette afsnit – og det beviste de på den, ifølge vores anmelder, stort set fejlfrie præstation af et debutalbum Hope Downs fra sidste år. Ja, den bliver svær.
Rolling Blackouts Coastal Fever spiller på Pavilion klokken 20.15, og Bob Dylan With His Band spiller på Orange klokken 20.00.

Lørdagens kvindekamp

Roskildes program bugner af talentfulde kvinder. Vi har allerede været inde på flere af dem: Maggie Rogers, Lucy Dacus, Stella Donnelly, Julien Baker, Christine and the Queens, Silvana Imam og Baby in Vain. Men selv når du har set dem, er der et hav af flere dejlige damer, du ikke må gå glip af. Problemet er bare, at det gør du nødvendigvis – i hvert fald dele af deres koncerter – og det er på trods af, at de faktisk allesammen spiller nogenlunde på samme musikalske tangenter.

Vi vil gå så langt som at sige, at det er uhørt ikke at se Janelle Monáe, når hun indtager Orange Scene med sit feministiske og afrofuturistiske soul-pop-funk-projekt. Men det ville vi også sige om det feministiske soul-pop-funk-projekt Lizzo, og så har vi balladen. For du vil uomtvisteligt enten skulle gå fra Monáe før tid for at nå over til Lizzo klokken 20.30, eller misse starten af Lizzo for at blive hos Monaé. Det er virkelig ærgerligt, at publikum – som vi regner med er nogenlunde det samme hos de to – skal stå i det dilemma. Derefter følger et kapløb med tiden, når Jorja Smith går på 21.30 (Arena), ALMA klokken 22.00 (Apollo) og Marina klokken 23.00 (Avalon).
Alt i alt fem forrygende popsangerinder, som må kæmpe om nogenlunde de samme fans.

Du kan selv tjekke programmet ud her.

Nikoline Skaarup
nikolineskaarup@bandsoftomorrow.com