KarriereKanonen 2019: Her er årets vindere

Foto: Høker//Betina Garcia, DR 

Så er det afsløret, hvem der som vindere af KarriereKanonen 2019 følger efter danske darlings som Marie Key, Katinka og The Minds of 99 og går et år med skræddersyet karriererådgivning i møde.

Hvert år afholder DR i samarbejde med Bandakademiet den store konkurrence KarriereKanonen, som spotter og udvikler dansk, musikalsk talent. Som du kan se i indledningen ovenfor er det ikke ubetydelige artister, der er blandt de tidligere vinderne af konkurrencen, så det er selvsagt spændende hvert år at følge med.

I løbet af hele året har mere end 1700 danske artister indsendt deres musik til DR og Bandakademiet, som har lyttet og lyttet og så lyttet lidt mere for at skære feltet ned til 12 artister, der under årets SPOT Festival gik på scenen for at vise deres værd. Ud af de 12 kunstnere har repræsentanter fra Bandakademiet, Smukfest, P3 og P6 Beat sendt otte af navnene videre til finalen, der i går, tirsdag, fandt sted på Live Camp-scenen på Smukfest.

Med det danske sprog i centrum har Statisk, Frida Diamant, Høker, Undertekst, Angående Mig og Patina leveret alt fra eksperimenterende hiphop-møder-new-wave og indiepop til singer-songwriting og værtshuspop med rockreferencer, mens Gimi og Elyss har kastet sig over det engelske sprog i deres take på elektropoppen og det mere dystre, soulede univers.

Live på P3 har du siden klokken 12 kunne følge optakten til og annonceringen af årets vindere, som blev grupperne Høker og Patina og Angående Mig.

Høker består af to sangere/råbere/rappere (kært barn har mange navne) og en producer, som har skabt et yderst interessant og ret unikt bidrag til den danske musikscene i deres blanding af new wave, punk-energi og hårdtslående, trap-inspireret hiphop. Emil Jelbo, Gustav Bejder og Simon Guttermann er ikke bange for at komme med hemningsløse råb og sjælsudkrængende lyrik fra scenen, og det var en af grundende til, at vi faldt rimelig hårdt for Høker under deres optræden på Live Camp-scenen.

I en helt anden boldgade, men dog med det danske sprog som samlingspunkt, spiller Svendborg-gruppen Patina 80’er-inspireret indiepop. I et ret interessant set-up med skiftende forsangere og rokering bag trommesættet (Gregers, Møller Jensen, Mads Skov Hansen og Søren Bastrup Bojsen, som udgør kernen af Patina er alle trommeslagere) synger gruppen om forelskelser, og når der ikke blev hamret løs på trommerne og de resterende instrumenter, blev der danset på livet løs, da de i går lukkede finalen af som sidste act.

Sidst men ikke mindst kan Angående Mig nu kalde sig vinder af KarriereKanoen 2019. Den blot 21-årige singer-songwriter, Laura Lilholt Andersen, har en rå, ru stemme, som hun formidler sine dansksprogede tekster med. Selvom flere har sammenlignet lyden med Marie Key og Katinka, så er det faktisk hiphoppen, Andersen i særdeleshed har været inspireret af, og det er måske en af grundende til, at hendes musikalske udtryk skiller sig ud fra mængden. Tirsdag aften spillede hun med et brækket ben, men det var ikke nok til at stoppe spilleglæden, som altså i dag førte hende til vindertitlen.

Nikoline Skaarup
nikolineskaarup@bandsoftomorrow.com