Q&A med den australske hitmager Hayden James: sangskrivningen kommer i første række

Foto: Cybele Malinowksi

I dag, den 10. oktober, gæster Hayden James København, og du kan her blive lidt klogere på australieren og hans musik, inden han indtager Lille VEGA.

Han har skrevet sange med Katy Perry, været support for navne som Disclosure og ODESZA, og i 2018 alene blev hans hits streamet 97 millioner gange til sammen. Hayden James brød faktisk igennem på den australske musikscene helt tilbage i 2013, hvor han udgav en selvbetitlet EP, men det var singlen “Something About You” (2015), som for alvor satte ham på det musikalske verdenskort. Nummeret har over 60 millinoer streams på Spotify og banede vejen for det førnævnte samarbejde med popdronningen Katy Perry.

For Hayden James er kvalitet over kvantitet alfa og omega, og derfor var det først i juni måned i år, at han endelig udgav sit debutalbum Between Us, som du kan blive klogere på her.

Hvis du skulle beskrive din musik for nogen, som aldrig har hørt den, hvad ville du så sige?

– Følelsesladet pop/dance – men med afslappede sommervibes.

Du startede din karriere som DJ i Kings Cross i Sydney, men hvordan begyndte du i det hele taget at lave musik? 

– Jeg spillede forskellige instrumenter i skolen, da jeg var yngre. Jeg har stort set altid spillet guitar, og jeg har spillet saxofon i otte år. Og klaver. Musik har altid været del af mit liv.

Hvorfor var det den elektroniske scene, som tiltrak dig?

– Det er en genre, som jeg altid synes har været spændende, og som gav mig muligheden for at udtrykke mig på den måde, jeg gerne ville. Den ændrer og udvikler sig hele tiden, og der er ikke nogle regler.

Mange sangskrivere og bands beskriver tit deres sangskrivningsproces som noget a la “jeg sætter mig ned med min guitar” eller “der poppede en tekst op i mit hoved”. Hvordan er den proces for dig?

– Det er faktisk meget det samme. Jeg sidder ikke i studiet og venter på inspiration – jeg går til det med en idé, og så sætter jeg mig med min guitar, synth eller klaver og tager det derfra. De af mine sange, som har haft størst betydning, er nok dem, som er skrevet hurtigst. Enkelhed er ret vigtigt for mig.

Hvem skriver teksterne?

– Det gør jeg sammen med dem, jeg arbejder sammen med [f.eks. Boy Matthews, GRAACE, Running Touch, red.]. Det er meget vigtigt for mig, at sangene og teksterne betyder noget for mig personligt.

Du har brugt en del år på at færdiggøre dit debutalbum. Er du perfektionist?

– Det er jeg helt sikkert. Det har sænket mig lidt i skriveprocessen, men det giver mig muligheden for at finpudse mine idéer og potentielt “slippe” dem, der ikke helt er der. Jeg er ved at lære at være hurtigere og lade processen flyde mere – men ja, ting tager tid for mig.

Du har sagt, at debutpladen er præcis, som du ville have, den skulle være – hvordan er det?

– For mig er en god plade én, hvor du bare kan trykke playo g så høre den fuldt ud uden at springe numre over. Det er en historie, hvor alle sangene udgør et kapitel. En plade skal give mening i sin helhed. Det føler jeg, at jeg har opnået med Between Us.

Hvorfor var det vigtigt for dig at lave et album? I modsætning til bare at udgive singler og EP’er.

– Jeg har skrevet singler i flere år nu, og jeg har været så glad for den overvældende modtagelse af dem, så nu ville jeg også gerne give noget mere. Noget som man kan bruge tid på at lære at kende – et album. Som artist er det også lidt en personlig sejr – at have skrevet et album. Det er det hårdeste, jeg nogensinde har gjort – men jeg glæder mig allerede til at begynde på det næste.

Hvis du ser tilbage på dengang, du startede, hvordan har du så udviklet dig musikalsk?

– Jeg tror, at det først er nu, jeg har fundet ud af, hvad der fungerer for mig personligt i forhold til at skrive sange. Ved hver release eller demo har jeg lært noget nyt om skriveprocessen eller om at producere, men for mig er selve sangskrivningen det vigtigste. Produktionen kommer i anden række.

Er der noget, du gerne vil spørges om? Eller noget som folk skal vide om dig eller pladen? 

– Folk spørger tit, hvad jeg selv lytter til – og svaret er ALT. Jeg lytter ikke selv særlig meget til dance. Faktisk er de fleste af mine yndlingskunstnere mere indie: Tame Impala, Parcels, Air, James Blake, Phoenix. Jeg henter inspiration fra mange forskellige genrer. 

Nu er du på tour med pladen, men hvad skal der ske bagefter? Hvad er næste skridt?

– Jeg glæder mig rigtig meget til at bruge sommeren hjemme i Sydney med min familie og mine venner. Og så bliver det også godt snart at komme tilbage i studiet og lave noget ny musik. 

Tags:
Tanja Brinks Toubro
tanjabtoubro@gmail.com