Årets 19 bedste opdagelser

Foto: Mekdes // Navid Tollah

2019 har været et spændende år, hvad angår det danske- og internationale musiklandskab og har budt på en masse nye bekendtskaber. Vi har samlet 19 af dem her, så du kan gå på en spændende musikalsk opdagelse inden året går på held.

Kvindelig empowerment har vist sig at være et dominerende omdrejningspunkt blandt vores opdagelser i år – men vi har også fået kendskab til nogle ret seje gutter fra et britisk rockband, som har høstet mange internationale roser for sine liveoptrædener – og en energisk, alternativ hiphop-kvintet, der med sine jazzede og funkede referencer skiller sig tydeligt ud i mængden. Nu venter der et nyt år (og ikke mindst et nyt årti) lige rundt om hjørnet, og vi glæder os til at se, hvad det bringer. Men her får du først et tilbageblik på 2019s bedste opdagelser.

De danske

Alva Ravn

Alva Ravn fangede vores opmærksomhed, da vi skulle udvælge vores bidrag til dette års Live Camp på Smukfest. Valget endte da også med at falde på den Københavnbaserede nordmand, som vi med stolthed kunne sende afsted – og ikke overraskende fik hun mange roser med på vejen. Vi kunne slet ikke få nok af den talentfulde artist, der efterfølgende fik æren af at spille til vores uimodståelige-arrangement i Pumpehusets byhave. Alva Ravn har virkelig meget potentiale og med kun en enkelt single ude er vi utroligt spændte på, hvad hun har et byde på i det nye år.

ELBA

Hvis der er nogen, som i 2019 har vist sig som et utroligt stærkt synth-pop-navn på musikscenen herhjemme, er det uden tvivl ELBA – og det er mildt sagt. Hun har stormet fremad med nogle overbevisende live-performances på blandt andet Alive Festival, SPOT og ikke mindst Roskilde Festival, hvor hun fik fuld plade fra vores anmelder. Bag kunstnernavnet står Ellen Bathum og med aliaset ELBA, sammenfletter hun melankoli og fierceness på solid pop-manér. “Dirty Footprints” er seneste udspil fra hende. Med det energiske og festlige nummer er barren for ELBAs 2020 for alvor sat.

Læs vores interview med ELBA her. 

Soon 

Soon, der består af de to aarhusianske drenge Andreas Wilson og August Fogh, er nået langt dette år. De har udgivet deres første hitsingle “With U”, landet deres første og meget roste EP Red // Blue, og så har de spillet på flere store og anerkendte venues – heriblandt som opvarmning for Phlake i Royal Arena. Drengene laver fed dansabel musik med ærlighed og stor gennemslagskraft. Soon har kæmpe internationalt potentiale og deres live optrædener er aldrig kedelige. Vi er meget begejstrede for drengene og er overbevist om, at de har meget mere at give af. 

Læs også vores interview med duoen her.

mags

mags udgav sin første single “you’re in his bed, i’m in his head” tidligere i år, og allerede fra første tone var vi solgt. Det unge stjerneskud har virkelig meget talent at byde på og bidrager med en fornyet energi til det danske poplandskab. Hendes tekster er relaterbare, og selvom de af og til besidder hjerteskærende emner, bringer de en uimodståelige danselyst, som kan få enhver til at kridte danseskoene. mags har i 2019 spillet på SPOT Festival og GrimFest og til næste år kan man opleve hende på scenen under Northside Festival. Så alt tyder på, at vi får meget mere at se til den spirende artist i fremtiden.

Læs vores interview med mags her.

Mekdes

2019 har været et forrygende år for det unge soul/pop-håb Mekdes. Hun udgav singlen “On My Mind” efterfulgt af “Lose A Minute” – som er blandt vores 25 favoritnumre fra danske artister i år – og så løb hun (ikke overraskende) med sejren til Live Camp-konkurrencen på Smukfest. Inden da fik vi glæden af at præsentere Mekdes til en af vores Uimodståelige-aftener i Byhaven, hvor der blev sat en stor fed streg under, hvorfor hun er værd at holde øje med. Og den spirende artist afslutter da også året med manér – hun er nemlig netop hjemvendt efter at have været med Clara rundt på en efterårsturné i hele landet. Vi lægger ikke skjul på, at vi er ret begejstrede for at have fået øje på Mekdes og glæder os til at følge hendes færden i fremtiden.

Læs vores 10 hurtige med Mekdes her. 

De nordiske

AMWIN (SE)

Svenske AMWIN er en blond skønhed med sindssygt meget attitude. Direkte fra Stockholm mikser hun pop, hiphop og electronica, og til tider kan lyden blive næsten dubstep-agtig – som for eksempel på det hårdtslående nummer “DeLorean”, der har det tungeste beat og en ‘I don’t give a fuck’-vibe. På andre numre kan man næsten sammenligne lyden af den fine stemme over heftige beats med Billie Eilish. Uanset hvilken genre-vej hun går, er resultatet velproduceret og cool. Hun har samarbejdet med sangskrivere og producere som Carli Löf (Robyn, Galantis), Jay Weathers (Nor3s, Jacob Banks) og Carl Lehman (Liam Payne, Panic At The Disco!), og gik i maj måned med på Lil Halimas lunefulde nummer “young luv”. Siden EP’en AMWIN In Wonderland har der været meget stille fra den svenske spire, så vi håber at høre mere fra kunstneren i det kommende år. 

Læs vores interview med AMWIN her, hvor hun blandt andet fortæller, at hun sagtens kan være en fuckboy. 

brenn. (NO)

Den norske duo brenn. er et af mange interessante bands, der er dukket op fra Norges alternative popscene det sidste års tid. Med poppede melodier tilsat en god gang garage rock og deres eget såkaldte “russemusik” (norsk EDM) har brenn. gjort stort indtryk på os – blandt andet på powerpop singler som “Keen” og “Du og Jeg”. 2019 blev også året, hvor den unge duo udgav debutalbummet Elsker, der for alvor cementerede brenn. som et navn, der er værd at holde øje med i fremtiden. 

Vi tog en snak med bandet i forbindelse med deres optræden på Roskilde Festival i år. Læs interviewet her.

Emma Steinbakken (NO)

En anden norsk opdagelse fra 2019, som vi ikke ville have været foruden, er Emma Steinbakken. Den blot 16-årige krøltop laver melankolsk, ærlig og følelsesladet pop med stort P. Hendes single “Not Gonna Cry” har over otte millioner streams på Spotify, så man kan vidst roligt sige, at hendes musiske karriere er blevet skudt i gang med raketfart. Nummeret er at finde på den selvbetitlede debut-EP. Hun er den ultimative pop-opdagelse på denne liste, og beviste sit værd med sine koncerter på branchefestivalerne by:Larm og Reeperbahn. Emma Steinbakken kan opleves live, når hun den 22. marts spiller support for Astrid S i Pumpehuset.

Læs vores interview med Emma Steinbakken her.

girl in red (NO)

Siden udgivelsen af sin debutsingle “i wanna be your girlfriend” i 2018 har den norske artist girl in red på meget kort tid stormet frem med fulde drøn. Ikke mindst på den nordiske musikscene men også på den internationale, hvor hun blandt andet har været på en populær USA-tour. Selvom hun er en travl dame, har vi heldigvis haft glæden af at opleve hende live herhjemme i Danmark, da hun spillede Lille VEGA op. En koncert som vores anmelder var ret begejstret for og kvitterede med hele fire ud af fem stjerner. Vi havde i øvrigt også girl in red på vores liste over 19 norske navne, man skulle holde øje med i 2019 – og det er vi kun blevet bekræftet i som året er gået.

Læs vores interview med girl in red her. 

SKAAR (NO)

Har man endnu ikke fået øjnene op for SKAAR, kan man godt se at komme i gang – for her kan man virkelig tale om talent. SKAAR er en skinnende perle blandt det nordiske musiklandskab, og med sin fantastiske og inderlige stemme sender hun enhver pop-elsker til skyerne. Vi faldt pladask for SKAARs nordiske vibe på nummeret “Wicked Rhythm” fra februar måned i år og er kun blevet mere og mere begejstret siden, og så var hun i øvrigt at finde på vores liste over 19 norske artister, man skulle holde øje med i år. Hør den smukke liveudgave af en af nordmandens seneste singler “Five Times” nedenfor.

Læs Ugens Upcoming med SKAAR her.

Mia Berg (NO)

Norske Mia Berg er virkelig skudt i vejret i løbet af det sidste år. Vi fik øje på det spirende talent i slutningen af 2018, da hun udgav sin debutsingle “Hurry”, men i år har hun for alvor imponeret med numre som “Grow” og “You Decided”, som begge er at finde på sangerindens debut-EP Intro, hvor hun yderligt markerer sig som en spirende popstjerne. Hvis man endnu ikke har taget sig tid til at lytte til EP’en, burde man se at komme igang. Vi kan næsten ikke vente med at se, hvad sangerinden finder på i 2020. 

Læs vores anmeldelse af Mia Bergs EP Intro her.

Vera Hotsauce (SE)

Den svenske sangerinde Vera Hotsauce laver lige så spicy musik, som hendes alias antyder. Hun imponerer med alt fra elektropop til hiphop vocals og har i løbet af det seneste år cementeret sig som en ægte powerkvinde. Den spirende sangerinde besidder en MØ-lignende lyd, og hendes ‘I don’t give a fuck’-attitude er ikke til at stå for. Vi har stadig et debutalbum til gode, men da vi i sommer spurgte Vera Hotsauce, hvad hun pønsede på i øjeblikket svarede hun: »Mit første album er ikke engang kommet ud endnu, men jeg har mange ting, jeg har brug for at sige – både til mig selv og verden. Så ét album var ikke nok!« Så noget kunne godt tyde på, at vi har mange godter i vente fra artisten.

Læs Ugens Upcoming med Vera Hotsauce her.

De internationale

Arlo Parks (UK)

Arlo Parks er på kort tid blevet fortaler for en hel generation. Med sange som “Coca Cola” og “Sophie” har hun markeret sig selv som en af de mest prominente unge sangerinder på den internationale musikscene lige nu. Hun blander R&B med emo-tendenser på en helt ny måde – noget vi slet ikke kunne stå for, da vi for første gang hørte artisten live under The Great Escape Festival i foråret, hvilket endte med at blive et af vores helt store højdepunkter fra branchefestivalen. Her skrev vi blandt andet følgende: »På et af sine populære numre synger Arlo Parks om den “super sad generation”, som hun også har opkaldt sin EP efter, men på scenen var hun alt andet end sad og mest af alt bare et lysende håb for sin generation. Hold øje med hende her, hvis du ikke allerede gør.«

Læs vores interview med Arlo Parks her.

black midi (UK) 

Fire unge mænd har under bandnavnet black midi skabt et monster, der har skræmt, forbavset, imponeret og frem for alt blæst ørene af musikverdenen det sidste års tid. Den Londonbaserede kvartet udgav deres debutalbum Schlagenheim tilbage i juni måned, som vores anmelder tildelte topkarakter, og som for første gang præsenterede verdenen for black midis kaotiske univers. Med en improvisatorisk tilgang til musikken har bandet skabt en evigt forandrende lyd, der kaster lytteren rundt i et virvar af progressive math-rock idéer – og overrasker med avantgardistiske free jazz sekvenser, der samles af bandets eksplosive og eksperimenterende spillestil. Live smelter black midis kaotiske virtuositet sammen med en frembrusende energi, og er derfor også blevet kendt som et enestående liveband. Alt dette og mere til har gjort dette engelske orkester til en årets bedste opdagelser. 

Celeste (UK)

Det britiske kæmpetalent Celeste placerer sig nok i toppen af dette års favoritopdagelser. Det er en opdagelse, vi på ingen måde ville have været foruden. Efter at have overværet mindeværdige koncerter med artisten på henholdsvis The Great Escape og Reeperbahn Festival (hvor hun i øvrigt var nomineret til den prestigefulde ANCHOR Award) har vi virkelig fået øjnene op for hendes talent og evne til at skabe rørende og kuldegysningsfremkaldende sange med tekster, der går lige i hjertet. Vi er bestemt ikke færdige med Celeste og hendes fortryllende vokal, og glæder os til at følge hendes udvikling på den internationale musikscene.  

Læs vores interview med Celeste her. 

Easy Life (UK) 

Selvom vi allerede kort introducerede den britiske kvintet Easy Life i slutningen af 2018 med en indkludering på vores uimodståelige-playliste, borede de sig først for alvor ind i vores bevidsthed i starten af 2019 i forbindelse med deres visit på den britiske branchefestival The Great Escape. Her blæste de os bagover med deres laidback hiphop med noter af jazz og funk og helt utrolige evne til at skabe en fest, man aldrig glemmer. Til Januar udgiver bandet et nyt mixtape under titlen Junkfood – og vi kan slet ikke få armene ned.

Læs vores interview med Easy Life her.

Feng Suave (NL) 

Selvom Feng Suave kun har udgivet fem numre i alt, kan vi ikke få nok af deres storslåede, effektmættede og symfoniske lyd. Duoen har ramt noget autentisk og nostalgisk, som få andre i dette årti har ramt. På psykedelisk vis sender deres musik én tilbage til 70’ernes drømmende univers, der er svøbt i rumklang og en utroligt fængende vokal. Vi opdagede den hollandske duo i forbindelse med deres nominering til ANCHOR Award – og siden har deres retro-futuristisk soul-pop kørt på repeat. Heldigvis er de i gang med at kokkerere noget nyt – det fortalte de, da vi tog en snak med dem på Reeperbahn Festivalen. 

Du kan læse interviewet her

Georgia (UK)

Celeste og Easy Life var langt fra de eneste, vi fik øje på under The Great Escape i Brighton. Også Georgia fangede vores opmærksomhed med sin originale, house-inspirerede popmusik og karakteristiske scene-setup. Når hun optræder live, er det nemlig kun i selskab med sit trommesæt, et keyboard og en drumpad – og hendes energi på en scene er ikke til at glemme. Ifølge Georgia selv er hun kommet for at blive, og vi kan kun sige, at vi håber, hun får ret.

Læs vores interview med Georgia her.

The Hormones (CN) 

The Hormones fik vi øjnene op for på dette års Reeperbahn Festival i Hamborg, og her er der altså dømt girlpower og originalitet for alle pengene. Gruppen kommer fra Chengdu i Kina og består af fire mildest talt ret seje kvinder. Selvom de synger på deres modersmål, er de en oplevelse i sig selv og uden tvivl et navn, vi håber på at kunne få glæden af at se på dansk jord engang i 2020 – eksempelvis på en af sommeren festivaler. 

Lyt desuden til vores 25 favoritnumre fra internationale artister her og fra danske artister her.

Flere gode opdagelser fra i år:

Alfie Templeman (UK)
alyona alyona (UA)
Astronaut (DK)
Awinbeh (DK)
Beabadoobee (UK) 
BILK (UK) 
Class Photo (US/NO)
Kinck (DK) 
Lennixx (SE)
Majro (SE)
Mall Girl (NO)
Maydar (SE)
Moyka (NO)
Orla Engstrøm (DK) 
People Club (GE)
Pottery (CA)
Rey Mayari (SE) 
Strandens (SE)
Sunx (DK) 
Squid (UK)
The Nude Party (US) 
Yör & U (DK)
23HUNDRED (DK)

Redaktionen
redaktion@bandsoftomorrow.com