20 danske navne du skal holde øje med i 2020

Foto: Jenny // Cecilie Bøcher Carlsen

Det tegner rigtig godt for det kommende danske musikår – og herunder finder du 20 bud på hvorfor.

Traditionen tro peger vi igen i år på en række nye danske navne, som du skal holde et særligt øje med. Så hvis du er på udkig efter inspiration til ny musik, som du kan nyde i hørebøfferne, imponere din musiknørdede venner med, eller opleve live i løbet af 2020, så læs med i vores guide. Sidste år pegede vi på navne som Bette (der skal spille på årets Roskilde Festival), Selma Judith, Elias Boussnina, Søn og ZAAR. Året forinden var det artister som Goss og Jada, og i 2017 tippede vi navne som Lowly og Collider. Vi håber, det kommer til at gå de følgende 20 navne lige så godt – og ikke mindst, at du kan finde dig et (eller flere) nye yndlings-acts.
[ihc-hide-content ihc_mb_type=”show” ihc_mb_who=”4″ ihc_mb_template=”1″ ]

Awinbeh

Trods sin unge alder har Awinbeh allerede haft gang i mange projekter. Som forsanger for Silvester har han turneret og spillet på de store danske festivaler, og dertil har han både været sangskriver for blandt andre Phlake og Jada, hvor han med sidstnævnte vandt en Steppeulv for Årets Sang med “Keep Cool” i 2019. Til dette års Steppeulvene optrådte han som solist med numre fra sit nye debutalbum Life Stories – en samling af gennemtænkte og grænsesøgende R&B numre. Vi havde blandt andet “new!” på vores liste over de 25 bedste danske sange fra 2019. Man kan opleve Awinbeh live den 31. Januar på Hotel Cecil og forhåbentlig også endnu flere steder i løbet af 2020 – vi følger i hvert fald med fra sidelinjen.

Betty Bass

Den smukke sangerinde, som både har rødder i Gambia og Vejle, har imponeret os til det yderste med sine blot to udgivne singler. Betty Bass er et klassisk eksempel på, at moderne soul/R&B virkelig fungerer godt på den danske musikscene. Hendes lette og behagelige vokal danner grundlag for de svævende melodier, som med det samme sætter sig fast i én, når man lytter til dem. I efteråret udgav hun sin første single “The Sweet Role”, tæt efterfulgt af single nummer to, “Sideways”. De to sange har allerede været med til at skabe et klart billede af, hvem Betty Bass er som kunstner. Vi er ikke i tvivl om, at du kommer til at høre meget mere til Bass i 2020. Man kan blandt andet opleve hende spille support for Soon den 6. maj i Pumpehuset – sammen med den spirende popartist Elliot, som du i øvrigt også bør holde et vågent øje med.

Blæst

Som et helt nyopstartet band har Blæst allerede bevist deres værd på de to singler “Du Gør Det Bedre” og “Dine Hænder”. Det elektropoppede band skaber en hel særlig stemning ved brug af skarpe synths og dansende rytmer, der med sikkerhed vil give dig lyst til en tur på dansegulvet. Deres univers er et tydeligt billede på ungdommen og det hverdagspoetiske tekster er øjeblikkeligt relaterbare, når man lytter til dem. Med en dygtig sanger, guitarist, trommeslager og EDM-producer, har Blæst formået at skabe et klart udtryk og en unik lyd, som vi er helt vilde med. Med deres groovede vibes og umiddelbare tekster har Blæst et stort publikum i vente, og vi er super spændte på at se, hvad 2020 kommer til at bringe for det opblomstrende band. Man kan blandt andet opleve Blæst spille support for boy pablo i Lille VEGA til marts.

Dopha

Den unge kunstner fra den jyske bydel Romalt er en af dem, vi synes I skal holde øje med i 2020. Vi var stærkt begejstrede for Dophas debutsingle “September Till June” tilbage i September, og vi glæder os utroligt meget til at høre endnu mere fra hende efter det seneste, mere uptempo track “Happy for Me”. Hendes stærke popsange er præget af en nordisk lyd med akustiske elementer men med et markant beat. Hun spiller snart tre koncerter – nemlig den 7. februar i VEGA i København, den 8. februar i Turbinen i Randers og den 8. februar i Train Live i Århus. Og så kan hun i øvrigt opleves på Musik i Lejet til sommer.

Drew

Den 28-årige popartist Drew udkom med sit debutalbum Brutal i 2019, og siden har vi ikke kunnet få armene ned over den stærke sangerinde. Med sin kraftfulde vokal og relaterbare tekster bliver du fra første sekund overbevist om, at Drew har utroligt meget at byde på. Hun formår at genskabe 00’ernes pop/rock som noget helt nyt. Drew er en perfekt kunstner at lytte til en fredag aften på vej hjem fra byen, når man har drukket sig den sidste øl og det eneste man mangler, er noget musik, som giver dig den helt rette følelse af melankoli. Drew spillede i 2018 på SPOT Festival og var en del af VEGAs Udvalgte selvsamme år. I år glæder vi os blandt andet til at opleve hende på by:Larm, som artisten rammer under sin første solo-turné.

Ernest

Ernest er en Københavnerbaseret gruppe, der laver lækker tilbagelænet popmusik med R&B-vibes. Drengene bag laver også musik for kunstnere som Selma Judith, men nu er de altså trådt frem i rampelyset, hvilket vi mildest talt er ret begejstrede for. De er med deres to udgivne singler “Fall Apart” og “Exhausted” kommet rigtig godt ud af starthullerne – og med de ømme tekster og fløjsbløde produktioner spår vi, at de nok skal gøre en masse piger bløde i knæene. Vi glæder os til at se, hvad de fire gutter har at byde på i 2020. En ting er sikker – vi hepper på Ernest.

Excelsior

Anja T. Lahmann har med Excelsior skabt sin helt egen iørefaldende stil via synthesizers og smukke tekster. Hun har med sit debutalbum O Horizon lavet et tværæstetisk værk med både en bog og en udstilling knyttet dertil, som vi dog stadig har til gode her i 2020. Da Excelsior var Ugens Upcoming i november sidste år, fortalte hun, at hun så småt var ved at åbne op for at skrive ny musik, så man kan nok godt forvente at høre noget nyt fra musikeren i løbet af 2020 – måske endda live, når hun spiller til CPH:DOX i marts måned. Navnet Excelsior betyder ‘evigt opad’, og det er lige præcis den retning, vi håber og tror, at det vil blive ved med at gå artisten.

First Flush

Den anmelderroste kvartet First Flush imponerede tilbage i 2018 med deres skæve, dansksprogede album Spira – der sidste år også scorede dem en Steppeulven-nominering for Årets Tekstforfatter. Den originale gruppe er netop hjemvendt fra Norge, hvor de har arbejdet på deres nye album, som vil blive udgivet gennem Konkylie Recordings i løbet af i år. Vi kan ikke vente med, at høre mere fra det poetiske og nyskabende band – og selvom de indtil videre kun har annonceret en koncert på Hotel Cecil i slutningen februar, håber vi (og forventer) at se meget mere til gruppen i 2020.

Ganger

På trods af Gangers korte levetid, har gruppen allerede fået mange roser, for deres ambitiøse univers. Sidste år blev ørehængeren “Olympisk” kåret som en af de mest spillede dansksprogede numre på P6 Beat, og den er netop blevet kåret som Årets Sang under Steppeulven 2020, hvor bandet i øvrigt også løb med prisen som Årets Håb. I samme weekend stod de på scenen til VEGAs Udvalgte, og i løbet af året kan du opleve kvartetten i opvarmningsdagene på Roskilde Festival – for ikke at glemme branchefestivaler som SPOT og by:Larm. Bandet har også allerede annonceret, at de i slutningen af 2020 udgiver anden del af den mørktropiske-triologi, som vi i september 2019 fik første del af med debutalbummet Mørk. Andet album hedder TRIO, og vi er ret spændte på at se, hvad det byder.

GRETA

Siden oktober 2019 har vi haft et godt øje til den tyskfødte GRETA. Hun udkom med sin debut EP Ardent Spring Pt.1, og har siden da udgivet en smuk og kunstnerisk lyrikvideo, hvor GRETAs personlige stil virkelig kommer til udtryk. Hendes lyd er drømmende og og bærer præg af synth-lyde og indie-poppede toner. Vokalen er sikker og udtryksfuld og emmer af følsomme vibrationer, hvilket har bidraget til, at hun på kort tid har formået at blæse os på redaktionen fuldkommen bagover. Udover udgivelsen af sin kommende EP Ardent Spring Pt. 2, er hun også teamet op med Teitur med hvem hun til foråret udgiver en EP. Vi lægger ikke skjul på, at vi er spændte på artistens 2020, for alt tyder på, at GRETA har et stort musikprogram foran sig.

Ida Laurberg

Den blot 19-årige Ida Laurberg har slået benene væk under os, og med sine få singleudgivelser har hun allerede sat sine spor på den danske musikscene. Hendes utroligt skarpe vokal får god plads til udfoldelse, og de sælsomme og bløde melodier skaber en ærlig lyd og gør os mere og mere forelskede for hver tone. Hendes tekster bærer meget præg af personlige oplevelser, hvilket vi tog en snak med artisten om i starten af året. Læs interviewet her. Især på singlen “rip your shirt” oplever man en sårbar Ida Laurberg, der beskriver en helt særlig grænseoverskridende oplevelse. Dette er noget af det, der gør os helt vilde med den unge artist, og vi glæder os meget til at følge hendes færden i 2020. Blandt andet når hun drager med Jada på turné senere i år.

Jenny

Den mysteriøse trio Jenny dukkede i 2019 op ud af det blå, og præsenterede Danmark for deres rå, catchy og unikke lyd med singlen “italia is the end of the world”. Her blev vi kastet ind i et elektronisk univers med skarpe synths, forvrængede trommemaskiner og et nærmest punket vokaludtryk med en fantastisk melodi. Sidenhen er det kun gået én vej for den københavnske gruppe. De tre medlemmer bestående af Barbro Kuypers, Sophia Hage og Emma Ottsen Knudsen har med denne ene udgivelse formået at blive signet af pladeselskabet Konkylie Recordings, spille opvarmning for større bands som Søn, og at få sangen nomineret som Årets Sang til Steppeulven 2020. Der er ingen tvivl om, at Jenny har meget at byde på, og vi glæder os derfor til at se, hvordan trioen udfolder sig i 2020. Du kan opleve den spirende gruppe, når de spiller sammen med labelfællerne First Flush på Hotel Cecil den 29. februar.

Josephin Bovién

Det er muligt, at du allerede er stødt på navnet Josephin Bovién – kunstneren har nemlig haft et solidt 2019, hvor hun med sit album Caramel Babe (2018) spillede koncerter på Distortion Ø og diverse branchefestivaler som SPOT og Reeperbahn. For nyligt var hun en del af VEGAs Udvalgte, og i november måned blev Bovién annonceret til årets Roskilde Festival. Med sit 90’er inspireret R&B/soul-univers er vi sikre på, at den unge musiker vil få ramt nogle store milepæle i det kommende år.

Joyce

Alt tyder allerede på, at 2020 bliver et år i Joyce‘ tegn. Deres nyeste track “Djælvlen” har fået den fornemme titel som Ugens Uundgåelige på P3, og så har bandet allerede spillet deres første udsolgte koncert på Stengade i København. VEGA har da også fået øjnene op for den energiske kvintet, hvilket resulterede i en velspillet koncert til VEGAs Udvalgte 2020. Ikke nok med det, er de minsandten også annonceret til Roskilde Festival. Med alle disse ting, er der vidst ikke nogen tvivl om, at Joyce er et band på vej fremad, og at det kommende år tegner ekstraordinært godt for de fem gutter.

mags

Der er vist efterhånden ikke nogen tvivl om, at vi på redaktionen er ret begejstrede for mags og hendes opmuntrende popunivers. Af samme årsag var vi så heldige at få æren af, at præsentere hende til Bands of Tomorrow Uncovers på Loppen sammen med navne som Blæst og Orla Engstrøm, som også er at finde på listen her. I foråret 2019 tog vi en snak med den fremadstormende popkomet, hvor hun blandt andet udtalte følgende: »Jeg kan sagtens have en rigtig udfordrende oplevelse, som giver mig en primær følelse af, at jeg har lyst til at sætte mig ned og tude, hvor jeg så vælger at skrive en sang, som jeg kan gå ud og danse til.« Og det er lige præcis dét, mags gør så utroligt godt. Indtil videre er hun annonceret til Northside Festival, men det skulle bestemt ikke undre os, hvis hun også ender op på programmet til årets Roskilde Festival.

Mekdes

2019 skulle vise sig at blive et vildt år for det spirende neosoul-håb Mekdes. Da vi i marts måned fik øjnene op for artisten og hendes internationalt klingende lyd på “On My Mind”, var vi ikke i tvivl – det var kun et spørgsmål om tid, før resten af Danmark ville spotte hendes talent. Og der gik da heller ikke længe, før hun løb med sejren til årets Live Camp. Senere på året fik hun æren af at drage med Clara på turné, og ikke overraskende hørte Roskilde Festival endelig vores bønner og annoncerede hende til programmet for 2020 – ligesom Northside i øvrigt gjorde. Alle disse milepæle betød, at Mekdes selvfølgelig skulle med på vores liste over de bedste opdagelser i 2019 og at hun ligeledes fortjener en plads på listen her – for vi er ikke i tvivl om, at 2020 bliver et ligeså (hvis ikke vildere) år for artisten.

Orla Engstrøm

Den bombastiske Orla Engstrøm har med sine storslåede flow og bastunge produktioner så småt sneget sig ind på den danske musikscene og efterladt et spor af den selverklærede ‘Scandi-Trap’. På sange som “i need a mili” og “Ice Cream” viser den unge rapper, hvorfor han er et af de mest interessante navne at holde øje med i 2020, og han understregede med en energisk koncert på Loppen til Bands of Tomorrow Uncovers, sin placering på denne liste. Vi kan ihvertfald ikke vente med at høre, hvilke Scandi-Trap anthems Orla Engstrøm har at byde på i 2020.

Soon

I maj måned sidste år kom duoen Soon som lyn fra en klar himmel, og blæste os bagover med debutsinglen “With You” – og allerede i efteråret var Andreas Wilson og August Fogh klar med deres debut-EP Red // Blueen plade vi også tog en snak med gruppen om. Bare en måned efter udgivelsen stod de to aarhusianere på scenen i Royal Arena som support for Phlake – og til maj har Soon deres første headlinerkoncert på Pumpehuset. Vi er derfor ikke de eneste, som er vilde med duoens moderne R&B-numre – der også gjorde dem til én af vores favorit opdagelser i 2019 –  og det ser ud til, at de to unge musikere kun vil gå én vej, og det er frem.  

Tessa

Vi kan ikke komme udenom vores alle sammens Sjakalina. Tessa tog Danmark med storm i sommer, da hun udgav singlen “Snakker for meget”. Blot på baggrund af sine talentspækkede instagram-freestyles blev hun booket til åbningsfesten af countdown-scenen på Roskilde Festival 2019, hvilket må siges at være rimelig imponerende. Tessa har planer om at vokse til endnu usete højder, og man kan vist også allerede på rekordtid kalde hende en af Danmarks helt store kvindelige hiphop-stjerner. I år vender hun tilbage til Roskilde Festival – denne gang som en del af det officielle vækstlagsprogram – og så kan hun blandt andet også opleves på Smukfest, når hiphoppen skal hyldes med en unik hyldestkoncert.

Ydegirl

Der er intet lige efter bogen hos Ydegirl. Den eksperimenterende kunstner finder inspiration i alt fra Destiny’s Child, Igor Stravinskij og 070 Shake, som hun kunne fortælle, da vi i starten af januar havde hende som Ugens Upcoming. Musikerens nyeste EP notes19 viser denne store alsidighed, og gennem fem kompromisløse numre får Ydegirl vist sit unikke soniske udtryk, man bedst kan beskrive som en moderne version af nordisk barok. Kunstneren er signet på det grænsesøgende pladeselskab Escho – som blandt andet huser Astrid Sonne, Yangze og Liss – sidstnævnte var Ydegirl også support for under deres turné i december måned. Til februar headliner hun Journey Fest sammen med kunstnerne Hannah Diamond, Yangze og Klein. Vi glæder os til (og forventer), at høre meget mere fra den spirende kunstner i 2020.

Dem her skal du også holde øje med:

BATHSHEBA
BBYBITES
Calby
Dirt Bike
Elliot
Jijikusanda
JOSVA
Klaptrae
Late Verlane
OWMI
Pind
Saint Best
SASO
Sunx
Undertekst
Yangze
ZAINA

[/ihc-hide-content]

Redaktionen
redaktion@bandsoftomorrow.com