20 nordiske navne du skal holde øje med i 2020

Foto: From Scratch // Lars Hoff

Traditionen tro peger vi igen i år på nogle af Nordens mest lovende navne, som vi håber (og tror) kommer til at klare sig rigtig godt i det kommende musikår. 

I sidste uge kom vi med 20 gode bud på danske artister, man skal holde øje med i år. Nu er det blevet tid til at udpege 20 acts fra resten af Norden, som vi mener, man skal have et vågent øje på i det næste års tid – udover at man selvfølgelig stadig skal holde øje med fremadstormende navne som Fieh, Mall Girl, Lil Halima, girl in red, Amanda Tenfjord og brenn., der alle har haft et 2019 i medvind, og som sidste år blev placeret på listen over norske navne at holde øje med. Artister som Linn Koch-Emery og AMWIN var at finde på vores tilsvarende svenske liste i 2019, og siden da har man blandt andet kunnet opleve førstnævnte på Roskilde Festival. 

I år har vi samlet alt godt fra vores nordiske venner i én samlet liste, og vi er ret sikre på, at du kommer til at høre mere fra dem alle i løbet af 2020.

Áslaug (IS)

Med inspiration fra blandt andre rocktrioen HAIM og den poppede Lykke Li flyver islandske Áslaugs musik højt. Vokalen er spækket med rumklang, og de dynamiske elektroniske beats fyldes ud med både stilhed og storslåede akkorder. Mens sangerens rene og lyse stemme klinger nordisk, akkompagneres hun af en mere international, elektro-poppet lyd, hvilket er med til at give et unikt og iørefaldende udtryk. Áslaug er født og opvokset i Holland, hvilket hun fortalte, da hun i oktober måned var vores Ugens Ucpcoming, hvor hun også løftede sløret for, at hun udgiver sin debut-EP her den 20. marts, hvilket vi glæder os ret meget til.

Augustine (SE)

Denne charmerende svensker har haft raketfart mod hitlisterne siden sin debut i starten af 2019. Sangskriverens selvproducerede elektroniske beats leveres i harmoni med en ren og let falset, der tilsammen bringer os i en poppet indie-stemning. Er du glad for danske kunstnere som Goss og School of X eller svenske acts som Amason og ViVii, er der en ret stor sandsynlighed for, at Augustine også falder i din smag – og med lidt større sammenligninger til Bon Iver og James Blake i bagagen, har vi høje forventninger til den by:Larm-aktuelle kunstner.

Brigt (NO)

I en tid, hvor popmusikken aldrig har været mere elektronisk, er lyden af denne unge nordmand et højest nødvendigt friskt pust til genren. Kunstnerens vintage 70’er-lyd er som en tidsrejse tilbage til dengang Bee Gees’ vokaler var det hotteste på diskotekets anlæg, og hvor The Beatles på syretrip producerede nogle af musikhistoriens mest euforiserende numre. Med kun tre tracks i kataloget er der forhåbentlig stadig masser af godter i vente fra norske Brigt, der om kort tid også giver koncert på årets by:Larm.

Countess Malaise (IS) 

Som et efterhånden prominent navn på den islandske undergrunds hiphop-scene finder man Countess Malaise, der i længere tid har imponeret i hjemlandet med sine høj-energiske koncerter og kompromisløse attitude – blandt andet på festivalen Sónar Reykjavík. I oktober måned landede kunstnerens debutplade Hystería, der i år er nomineret til Hyundai Nordic Music Prize – en pris som de danske kunstnere Jada og Lowly også har muligheden for at vinde. Countess Malaise berører i sine skarpe tekster flere tabubelagte emner som i numrene “Coming First” og “Pulse”, hvilket gør kunstneren til en helt særlig stemme i Nordens fremtidige hiphop-landskab. 

Emelie Hollow (NO)

Den norske artist Emelie Hollow på blot 18 år har slået benene væk under os med udgivelsen af albummet Hear It Out Loud, der landede i september måned. Med sangerens lyse, skrøbelige stemme og numrenes elektroniske univers er albummet en fuldstændig hæsblæsende oplevelse. Kunstnerens sange bærer præg af utroligt sentimentale og melankolske tekster, og med et ærligt sprog trænger hun hurtigt ind under huden på én. Den storslåede plade giver os gåsehud, og vi glæder os til at blive blæst bagover, når hun ligesom mange andre her på listen gæster den norske branchefestival by:Larm i slutningen af februar.

From Scratch (NO)

Med intet mere end en gammel guitar, forældrenes LP’er og en drøm om at blive rockstjerner startede en gruppe unge kvinder fra Oslo dette rockband, som allerede har gjort sig bemærket på diverse musikscener i Norge. Lyden er grunge, indie, rå og ærlig. Om lidt spiller de på by:Larm Festival, og det bliver med elektriske guitarer, en utrættelig energi og tonsvis af girlpower fra de spirende rockstjerner. Vi glæder os til at opleve From Scratch live og håber (og tror) selvfølgelig, at vi kommer til at se meget mere til dem i det kommende år. 

Iris (NO)

Der er flere på denne liste som i 2019 var en del af NRK P3s ‘Urørt’-koncept – men der er jo kun én som kan snuppe det store trofæ i slutningen af året og det blev Iris. Den unge multiinstrumentalist, med det borgerlige navn Vilde Iris Hartveit Kolltveit, kommer fra den lille by Arna (lidt uden for Bergen) og har på bare få måneder imponeret i hjemlandet med numre som “Hanging Around You/Crackers” og “hidden springs”. Sidste år udgav hun hele to EP’er, så vi regner selvfølgelig med at se meget mere til den dygtige musiker i 2020.

Kamara (NO)

På meget kort tid kan hele ens verden vendes op og ned – og det var lige præcis det, som skete for Kamara sidste år, da hun gennem det det norske P3 Urørt uploadede sine originale popsange, der gav hende opmærksomhed fra nogle af Norges største aviser og scorede hende en plads på flere af hjemlandets store festivalprogrammer. I september måned blev den 21-årige kunstner fra Bergen kåret som ‘Månedens Urørt’ med sangen “Don’t Call My Name”, der i slutningen af 2019 også gjorde hende til én af de tre nominerede til ‘Årets Urørt’. Det ørehængende nummers tydelige retro-vibes indrammer Kamaras univers på bedste vis – som hun selv siger: »Jeg prøver at lage organisk popmusikk fordi jeg er en stor pophore
Vi kan ikke vente på at kunstneren drager til Danmark med sin musik, men indtil da kan vi trøste os ved, at hun også spiller på årets by:Larm Festival.

Kapteinen (NO)

Kjell Øverland aka Kapteinen kommer fra Stavanger og laver norsksproget pop med en bred inspirationsramme fra både Drake til Prince. Han er opvokset i et hus fuld af funk og jazz, og var derfor nærmest forudbestemt til at producere musik, hvilket også høres i hans humoristiske poparrangementer, som nemt gør Kapteinen til enhver fests bedste ven. Numrene “MR. FANTASTIQUE” og “ILLUSJON” fra kunstnerens debutplade en mixtape om kjærlighet har da også hittet stort på hjemlandets radiostation P3 i løbet af 2019, og vi tror kun, det kan gå fremad for Norges nye popprins.

lodet (SE)

Bag kunstnernavnet lodet gemmer musikeren Joakim Björnberg sig – en ny nordisk kunstner, vi glæder os til at høre mere fra i det kommende år. Vi var ret vilde med hans debutsingle “Calling”, der udkom i sommers – og ligeså den opfølgende mere hårde single “Volvo”, der viste Björnberg som en alsidig og særdeles spændende kunstner. Hans indie-rockede stil virker forfriskende ‘gammel’, og der er en overraskende lille mængde synthesizers, hvilket ellers er allestedsnærværende i mange genrer i dag. I stedet udforsker svenskeren de mange udtryk i guitaren, og med de forholdsvis forskellige numre indtil videre er vi spændte på, hvad lodet vil præsentere for os i 2020.

Mia Berg (NO)

Allerede med debutsinglen “Hurry”, der udkom gennem Diamond Club tilbage i november 2018, havde Mia Berg vores fulde opmærksomhed. Kort tid efter blev den unge nordmand signet på TIK Records, og i september måned slap hun sin debut-EP Intro, som vores anmelder kvitterede med 4 stjerner og ordene: »Mia Berg har præsteret en debut-EP, som helt sikkert vil henrykke alle lyttere med hang til fantasifuldt sammensat synth-pop.«. En plade, der også gjorde, at Berg selvfølgelig skulle have en plads på vores liste over 2019s bedste opdagelser. Senere i februar tager kunstneren sit første besøg på danske breddegrader, når hun besøger Ideal Bar i København og Studenterhuset i Aarhus – og vi kan selvfølgelig ikke få hænderne ned over endelig at få muligheden for at opleve den charmerende nordmand.

Moyka (NO)

2019 var et år i Moykas tegn. Hun blev nomineret til den prestigefyldte ANCHOR-award, der som sædvanlig fandt sted på årets Reeperbahn Festival, og så var hun med den verdensberømte popstjerne Sigrid på turné. Og det var da også på Reeperbahn Festival, at vi fik øjnene op for det kæmpetalent, som Moyka nu engang er. Her hørte vi hende optræde med en kuldegysningsfremkalende version af “Colder” (hør det her), og straks blev vi hevet ind i hendes dragende, nordiske univers. Vi beskrev her Moyka med følgende ord: »Lige så rørende, som hendes akustiske udgaver af numre som “Colder” og “Bones”, er, lige så festlige og energiske er originalversionerne, hvilket blot vidner om artistens kæmpestore alsidighed.« Vi er ikke et sekund i tvivl om, at vi kommer til at se meget mere til Moyka inden for den nærmeste fremtid – blandt andet på The Great Escape Festival i Brighton til maj.

Noak Hellsing (SE)

Selvom denne svenske musiker blot har udgivet to singler indtil videre, har han allerede taget den nordiske pop-scene med storm. Noak Hellsings singer/songwriter stil bringer blandt andet tankerne mod pop-sensationen Shawn Mendes, og vi kunne meget vel have den nordiske version af den canadiske sanger i Noak. Hans nyeste single “Good Enough” er en pop-ballade af højeste kaliber, og vi spår, at Noak allerede har gjort en masse unge piger helt bløde i knæene. Den blot 17 år gamle kunstner er vokset op i et musikalsk hjem, og har spillet musik så lang tid han kan huske. Lyden af Noak Hessling er lækker guitarbaseret pop, inspireret af blandt andre Ed Sheeran og John Mayer. Vi kommer helt sikkert til at holde øje med Sveriges fremtidige popprins i 2020.

Pen Gutt (NO)

Bag kunstnernavnet Pen Gutt befinder den norske rapper Håkon Stubberud sig, der udgav sit anmelderroste debutalbum HOLD DEG I VARMEN tilbage i september sidste år. Sidenhen er det kun gået fremad for Pen Gutt, der blandt andet blev kåret til ‘Månedens Urørt’ tilbage i august på NRK P3. Med sine genrebrydende produktioner bestående af bløde hooks, varme synths, tunge beats og en masse overraskelser, rapper Pen Gutt med sin melodiøse norske stemme om alvorlige emner som død og de mørkere sider af livet, hvilket singlen “dazed & confused” er et godt eksempel på. Men den norske artist er også kendt for sin store kunstneriske alsidighed, som man kan høre på de mere opløftende singler som “sykle uten hender” og “bare dans”. Alt i alt er Pen Gutt en upcoming artist med et højt internationalt niveau, der kan føre ham langt ud over sin norske modertunges grænser.

Pikekyss (NO)

Pikekyss er det norske begreb for marengs – og den søde lyserøde dessert er da et meget passende navn for den indie-poppede lyd som dette norske band leverer. De har allerede spillet to tidligere shows på by:Larm Festival, hvor de mange fremmødte blev opfordret til en tætpakket dansefest. Numre som “Sykler Uten Hender” bringer associationer til sol og sommer, med en ung og hudløst ærlig tone. Trommeslageren og guitaristen fra Pikekyss er også med i den rockede duo brenn., som havde et solidt 2019 – de var på vores liste sidste år og spillede Roskilde Festival i sommers, hvor vi også tog en snak med gruppen.

Rey Mayari (SE)

OBS. artisten har i foråret 2020 skiftet kunstnernavn til Rey D’Asian.

Den blot 20-årige Alexander Malinao aka Rey Mayari er et af Nordens mest interessante og lovende nye R&B-artister. Med de to singler “Elevate / Escalate” og “My White Friends” i bagagen har svenskeren allerede udfoldet sit detaljerige og alternative soniske univers, men har ligeledes præsenteret os for to overvældende, æstetiske visuelle værker, der begge har vidt forskellige udtryk. Den spirende musiker ser ud til at have store ambitioner, og vi kan ikke andet end at vente på mere fra den talentfulde artist i det kommende år.

Safario (NO)

Denne energibombe fra Norge garanterer et brag af en koncert til årets by:Larm Festival, når han endnu engang spiller på den norske branchefestival. Sarafio har det sidste år for alvor erobret hjemlandet, og nu er turen kommet til resten af Norden. Tracks som “IDK MUCH” bringer associationer til flere af de energiske hits fra rap og hiphop-idolet Tyler, The Creator, mens numrene “GO!” og “ROBIN HOOD 300” lader tankerne løbe mod rap-kollektivet BROCKHAMPTON – og deres drengede og legende hiphop, kan få ethvert tag til at løfte sig. Safario har da også bemærket sig som en unik live-artist, der leverer livlige og mindeværdige shows, og vi glæder os altså derfor til at opleve ham til her i februar.

Strandels (SE)

Søskendeparret Strandels laver catchy country-pop lige efter bogen – og de gør det exceptionelt godt. Det har de senest bevist med singlen “Not My Party”, men særligt på “Slip” demonstrerer de en gennemført og behagelig lyd, som vi glæder os til at se endnu mere til på duoens kommende debutalbum. En nyfortolkning af den lyd, man finder på Taylor Swifts tidlige plader, er nok en meget passende beskrivelse af de to svenskeres univers – og med Nordens begrænsede mængder country-popartister, er Strandels på mange måder et frisk pust på den nordiske musikscene.

Special K (IS)

Da vi sidste år mødte den islandske artist Special K, gik snakken blandt andet på morgenmadsproduktet af samme navn og hendes evne til at lave ‘depresso pop-bangers’, der vil noget. Siden da har vi blandt andet set hende på scenen med resten af Reykjavíkudætur-slænget, som hun er en bærende del af, og som hun i sommer besøgte Musik i Lejet sammen med. Og på trods af titlen på artistens debutalbum fra 2019 – I Thought I’d Be More Famous by Now – er dergod grund til stadig at holde øje med den spirende artist. Hun har nemlig en single lige på trapperne, og så kan hun blandt andet opleves som support for GENTS på Hotel Cecil her i februar måned. En ting er i hvert fald sikker – vi følger med fra sidelinjen.

Vera Hotsauce (SE)

Hvis der er en ung powerkvinde, vi har vist begejstring for i 2019, så er det Vera Hotsauce. Elektronisk techno-inspireret pop blandet med en autotune-præget vokal er en stor del af hendes moderne og internationale lyd. Hun skriver og producerer selv og har lavet musik fra en tidlig alder. Hendes mål for 2020 er at drage på turné. Det fortalte hun, da hun i august måned var vores Ugens Upcoming. Vi håber inderligt, at hun i den forbindelse kommer et smut forbi Danmark, for vi kan slet ikke få nok at hendes udtryksfulde univers.

Dem her skal du også holde øje med:

Aiming For Enrike (NO)
Charlotte Dos Santos (NO)
Ellen Krauss (SE)
Finding Neo (NO)
Gammal (SE)
Hajk (NO)
Hedda Mae (NO)
Hällas (SE)
Isle of You (SE)
Jelassi (SE)
JON OLAV (NO)
L.U:N.A (NO)
mimi bay (SE)
NEA (SE)
Okay Kaya (NO)
Ousu Leigh (NO)
sir Was (SE)
Skott (SE)
STINAKO (FIN)
Victor Leksell (SE)
Wingdings (SE)
Yaeger (SE)

Redaktionen
redaktion@bandsoftomorrow.com